Batman Ovası’nda mısırda sevinçli hasat ‘hüzne’ döndü. Geçen yıl ton başına üründe 5.700 TL alan mısır üreticisi, bu yıl TMO’nun verdiği 6000 TL fiyat karşısında ‘fiyat’ şokunu üzerinden atamamış. Fiyatın revize edilmesini bekleyen mısır üreticisi buruk.

*Biçerdöverlerin mısır tarlasında ilk hasada başladığını okurlarına duyuran Batman Çağdaş, çiftçinin sorunlarına geniş yer verdi. Hasat da dinlediğimiz mısır üreticileri, yetersiz fiyatları üç kelimeyle özetliyor; “Sevincimiz, hüzne döndü…”

SEVİNÇLİ HASAT, HÜZNÜ SON

Batman Ovası’nda bu yıl 75 bin dekarlık alana ekilen mısırda rekoltenin 100 bin ton civarında olması bekleniyor.

Ovanın dört bir yanı mısır.

Batman’da  bu üründe son yılların belki de en yüksek rekoltesi gerçekleşecek.

Ancak çiftçinin ‘yüksek verim’ sevinci yarım kaldı.

Geçen yıl ton başına 5.700 TL fiyatla ürününü TMO’ya teslim eden mısır üreticisi, bu yıl 6000 TL. fiyatla TMO’nun satış noktalarına yönelmenin hazırlığında.

TMO, dün çiftçiler için randevulu alım sistemine Batman’da da başladı.

Batman’la birleşen ve eskiden ‘köy’ statüsünde olan Ermi Mahallesi çevresinde 2 metre boyu bulan mısır tarlalarında hasada başlayan bazı mısır ekicilerini dinledik.

Mısır ekicisine bir dokun, bin ah işit.

Yıllardır mısır eken bir çiftçi, elinde tuttuğu mısır ürünü için TMO’nun ton başına verdiği 6000 TL’lik başfiyatın şokunda olduğunu söylüyordu:
“Maliyetleri bile karşılamayan bu fiyat kabul edilemez, bu rakam bir yerde mısır üreticilerinin iflası anlamına gelir. Her yıl açıklanan mısır ve buğday arasında fiyat farkı gözetildiğinde mısır fiyatının bu yıl en az ton başına 7 bin 500 TL olması gerekirdi…”

“BAŞFİYAT MALİYETLERİN ALTINDA…”

Mısırda günlerdir başfiyatın revize edilmesini bekleyen Batman Ovası’ndaki mısır üreticileri, geçen hafta TMO önünde düzenledikleri basın açıklamasında seslerini duyurmuşlardı.

Mısır hasadı yapan Batmanlı bir çiftçi, mısır tarlasının bir dönümlük maliyetini ise şöyle anlatıyordu:
“Tarla kirası 4000 TL, Taban gübre 1.250 TL, Üre gübre 1.250 TL, Tohum 850 TL. Sulama Ücreti 150 TL, Yakıt maliyeti 300 TL, Sulama işçi maliyeti 100 TL, Biçerdöver ücreti 250 TL ve İlaç-sulu gübre 150 TL gibi masrafları topladığında bir dönümlük mısırın maliyeti 8.300 TL’yi buluyor.”

Mısır üreticisi, fiyat şokunu halen üzerinden atamamış.

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, mısırın gıda, yem ve enerji endüstrisi için önemli hammadde olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor:
“Bu başfiyat kesinlikle üreticinin maliyetini bile karşılamaz.”

Mısır hasadına başlayan Batmanlı mısır üreticisi verimin en iyi olduğu dönemde buruk.

Sevinçleri yarım kalan çiftçi, tarlada hasat da.

Birçok üretici, “Böyle giderse ekim alanları iyice daralacak” diyor.

Özetle; Batman Ovası’nda önümüzdeki yıl mısırın yerini başka bir ürün alacak.

Sağlıkla kalın…