** Doğa harikası Sason ve Yücebağ, sonbahar mevsiminde görülmeye değer. Şu günlerde tüm renk tonlarının konuştuğu iki yerleşim birimi, farklılığıyla Batman’ın en zengin bölgesi. Yerli ürünlerinin tadı ise bir başka.

**Batman Çağdaş’ın günlerdir sürdürdüğü ‘nostalji’ köşelerinde ise duygulandıran kareler, kentte konuşuluyor. Aramızdan ayrılan önemli simalardan geride kalan o kareler, hüzünlendiriyor. Yurt içinden ve yurt dışından arayan onlarca okurumuz Çağdaş’la ‘nostalji’ yaşıyor.

SASON COĞRAFYASI
Sason, geçmişten günümüze azınlıkların bir dönemler iz bıraktığı eski yerleşim birimi.

Sayısız dağ-tepeler ve coğrafi yapısı Karadeniz’i andıran Sason ilçesi ve Yücebağ beldesinde yaşamak kolay değil.

2973 Metre yükseklikteki Mereto dağı eteğindeki yerleşim birimleri, tabiri caizse tarih kokuyor.

Taş evler, eski yapılar ve konaklar tüm iştihamıyla yıllara meydan okuyor.

Şartlar ne kadar zor da olsa Sason ve Yücebağlılar, hayatla barışık…

Zoru başaran Sason ve Yücebağlılar, organik ürünler ve hayvancılıkla; Batman’ın piyasasına da ayrı bir hareketlilik kazandırıyor.

Sason’da yıllardır balcılık yapan Kemal Bozkurt, markalaşan bu ürünü piyasaya pazarlayamamaktan yakınıyor;

“Nereden bakarsanız bakın; ilçe genelinde 25 bin arı kovanımız var. Bu yıl tahminen 75 ton bal üretimi gerçekleşti. Her kovan ortalama 3 kilo bal veriyor. Sason’da bu işi profesyonelce yapan üreticiler bala kesinlikle her hangi bir katkı maddesi katmıyor. Ancak öyle uyanık üreticiler var ki; 3 kilo kovanı maalesef 40-50 kilo ayarına getirenler de oluyor. Gerçek ile sahte balı bir birinden ayrıt etmek gerekiyor. İç piyasada kilosunu 80-150 liradan sattığımız bal’a daha çok büyük illerden rağbet var. Arı Birliği Başkanlığına bu işi bilen uzman birini getirebilirsek pazar payımız daha büyük olur…”

Sason’un sadece bal ürünü değil, cevizi de çileği de pazar arıyor.

Sason’un çalışkan yöneticileri var. Aslen Gaziantepli olan Sason Kaymakamı Ökkeş Beyaz, birkaç aydır görev yaptığı ilçede Vali Ahmet Deniz’in başlattığı ‘Batman her yerde okuyor’ kampanyasına destek amaçlı eğitim yuvalarını sık sık denetliyor. Toplam 8.700 öğrencinin olduğu ilçede ulaşım sorunu çözülmüş. Şimdi bu ilçe ürettiği ürünleri pazarlamanın peşinde…

Belediye Başkanı Cuma Uçar, Sason ile büyükşehirler arasında adeta mekik dokuyor. Yöneticilerin uyumlu çalışması Sason’daki sorunları çözmüş.

Sason-Yücebağ arasındaki 20 kilometrelik eski yol beton asfaltla bir ‘ilçe’ yolunu andırıyor.

YÜCEBAĞ’DA MANZARA
Yücebağ, Diyarbakır-Kulp sınırında Zore çayının ayırdığı 3 bin nüfuslu belde…

İki dönemdir Belediye Başkanlığı yapan Atilla Çetinkaya, ikinci kez konuk ettiği Vali Ahmet Deniz ve beraberindeki yöneticilere beldesindeki değişimi dile getiriyordu.

Halkla iç içe olan Vali Ahmet Deniz, halı sahada belde sakinleriyle beraber oturup sorunları dinlemesi ayrı bir güzellikti.

Geçmişte olumsuzluklarla anılan Yücebağ beldesinde artık eğitim, ulaşım ve diğer sorunların çözümü konuşuluyor.

Vali Ahmet Deniz, ilçe gezilerini tamamladıktan sonra beldelerde de hemen herkesi dinliyor. Eğitim yuvaları ve karakol binalarını ziyaret etmeden kırsal gezilerini sonlandırmayan Vali Deniz, sigarayı bırakma kampanyasında da boş durmaması dikkat çekici.

Sonbahar mevsiminin en güzel günlerini geçirdiğimiz şu günlerde özellikle Sason ve Yücebağ’da gözümüzün alabildiği kadar her yer yemyeşil. Tüm renk tonlarının konuştuğu meşe, kavak ve diğer ağaç çeşitleri adeta 2017’ye veda edercesine tüm renkleri barındırıyor…

Fotoğraf tutkunları ve yabancı konukların; Karadeniz kadar bir de bu bölgeyi keşfetmeleri gerekiyor.

DUYGULANDIRAN KARELER
Batman Çağdaş’ın uzun bir süredir sürdürdüğü nostalji köşeleri, kentin gündeminde…

‘Kent’ dedik ama bir o kadar yurt içi ve yurt dışında da bu köşeyi izleyen okurlarımız var.

Yerel medyada çok az yayın organının yaptığı örnek çalışmayı sürdüren Çağdaş, her gün 10 farklı eski kareyi okurlarıyla buluşturuyor.

O eski karelerde aramızda olmayan renkli simalar konuşuluyor.

Şehrin futboluna katkı sağlayan örnek sporcular takdir ediliyor.

Çok ilginç ama tesadüf ya.

Dün gazetemizi ziyaret eden eğitimci dostumuz Hasan Çankaya da Çağdaş’ın saran arşivinde damat tıraşının olduğu karesini görünce gözlerine inanamadı. Kendi arşivinde bile olmayan Çankaya’nın, 20 yıl önceki fotoğrafı da Çağdaş’ın arşivinden çıkıyordu…

Bugünkü ‘nostalji’ köşelerimizde dönemin unutulmayan Batman kaymakamlarından eski OHAL Valisi merhum Aydın Arslan’ın, 22 yıl önce Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde bize ödül verirken o karesi, yine 1993 yılında Petrol-İş eski Sendika Başkanı merhum Emrullah Akan’la sendikada röportaj yaparken; o karesi bizi de hüzünlendiriyor…

Batman’ın geçmişte çok renkli simaları vardı. O dönemin insanları, bürokratları, sendikacıları içtendi. Samimiyet, ön plandaydı. Herkes doğal akışta tatlı rekabetteydi.

Özellikle TPAO, bu şehrin olmazsa olmazıydı.

Bu şirket küçülünce, Site Mahallesi’ndeki o eski silüetler de kayboldu.

Batman’ın eski karelerini okurlarımızla buluşturmaya devam edeceğiz.

Kalın sağlıcakla…