**İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ölümünün 45. Yılında anılırken, tam 70 yıl önce geldiği Raman-8 kuyusunda şu mesajı vermiş; “Yurdumuzun kalkınmasını sağlayacak petrol bulunmuştur. Sanki Raman’da bir nehir var ve bu nehirde altın akıyor. Halk büyük bir sevinç içinde…”

**O dönemin gazetelerinden Vakit, Ulus ve Cumhuriyet’in manşetlerini Raman dağı süslemiş; “Raman en mühim petrol merkezlerinden olacak…” ABD’li petrol uzmanları açıklama yapmış; “Türkiye’nin en iyi petrol rezervi Batman’da çıktı.” Yıllar öncesinin bu gelişmelerini maalesef şimdi tersine döndürmeye isteyenler var.

BATMAN’IN 70 YILLIK HAKKI
Türkiye’de 3 rafineriyi doğuran ‘Emektar Rafineri’nin kaderiyle oynanmak isteniyor şu günlerde… Tam 12 yıldır Koç Grubuna yılda 15-20 Milyon dolar kar kazandıran Tüpraş Batman Rafinerisi’nin Maden Yasası’nın tartışıldığı TBMM Komisyonunda Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu, şirketlerinin faaliyetlerini ve kar oranının olumsuz etkilenebileceğini ve Batman Rafinerisi’nin kapatılabileceğine yönelik sözleri, birkaç gündür Batman’da tepkiyle karşılandı…

Tüpraş’ın başındaki Yelmenoğlu, tam 63 yıldır petrol sektörüne hizmet veren Tüpraş Batman Rafinerisi’ne kükürt ünitesini kazandıracağına, asfalt dışında diğer mahsulleri üretecek ek üniteleri geliştirebilecek yeni projeleri ‘emektar’ rafineriye yansıtacağına en basit yöntemi buluyor ve açıklıyor; “Bu yasa böyle geçerse Batman Tüpraş Rafinerisi kapanabilir…”

Sayın Yelmenoğlu, siz Koç’un şirketlerinin kar oranının artmasının derdindesiniz. Yılda size 15 Milyon dolar kar sağlayan Tüpraş Batman Rafinerisi’nin kar marjını yeterli görmeyebilirsiniz. Bunlar gayet doğal…

Fakat bu ülkede tam 63 yıldır bacası tüten Tüpraş Batman Rafinerisi’nin dünden bugüne yerli petrol üretiminde uzun soluklu yolculuğun farkında değilsiniz…

Ne demek Batman Tüpraş Rafinerisi’ni kapatmak!

Ülkenin ilk ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tek rafinerisini kapatmak kimsenin cesaret edemeyeceği bir karardır. Eğer kapanacaksa 12 Eylül 1980 darbesinin mimarı Kenan Evren’in Kırıkkale’ye kurduğu ve Batman’ın petrolüyle ayakta tutulan rafineri kapatılmalıdır.

Batman’dan her gün tren vagonlarıyla yüklenen yakıt, Kırıkkale’ye gidiyor. Bu yörenin petrolünü işleyen, Kırakkale rafinerisidir. Neden Batman Rafinerisi’nde bu petrolü işlemiyorsunuz. İki de bir ‘Batman Rafinerisi’ni kapatacağız’ şeklindeki açıklamalarınız, bu bölge insanına bir yerde hakarettir.

KOÇ, BATMAN’A NE YAPTI?
2007 Yılından beri Koç’un patronluğunu yaptığı Tüpraş Batman Rafinerisi, asfaltta üretim rekoru kırdı, kendi kategorisinde diğer rafinerileri solladı.

Ancak Koç’un kazandığı bu şehre öyle ciddi bir katkısı da yok. Tüpraş’ın adını alan sadece bir ilkokul binası var, özelleştirilince tek-tük stok tankını Batman Üniversitesi’ne bağışlayan Koç sorumluluğundaki Tüpraş Batman Rafinerisi, petrolcülüğün okulu Batman’a neler kazandırıyor bir açıklasın.

Üniversiteye bir fakülte binası mı kazandırdı?

Üç rafineri doğuran Batman Üniversitesi’ne yeni bir ünite mi kurdu?

Bu emektar rafineri Koç’a her gün kar kazandırdı ama bu şirketin başındakiler Maden Yasasındaki yeni düzenlemeler olunca kar marjı düşecek diye rafineriler içinde Batman’ı malzeme yaptılar ve kapatabileceklerini kamuoyuna duyurdular.

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, bu rafineriye yeni üniteler kazandıracağına 2019 öncesinde yaptığı talihsiz açıklama ile tüm şimşekleri üzerine topladı.

Tepkiler o kadar büyük ki şimdi de geri adım atıyor.

Batman Rafinerisi’nin faaliyetlerini durdurmak kolay mı?

Bu rafineri, petrolcülükte semboldür.

Oysa 2007 yılında Koç bu rafinerinin sahipliğini üstlenirken ne kadar da umutlanmıştık.

Milliyet Gazetesi ekonomi yazarlarından merhum Güngör Uras bile köşesinde Koç’un sahipliğini üstlendiği Tüpraş Batman’daki beklentilere dikkat çekmişti. Batmanlılar, Koç grubundan atılım beklerken, bu şirketin başındakiler hep kolayına kaçıyor. Olmadık açıklamalarda gündeme geliyorlar.

BU RAFİNERİ KOLAY KURULMADI
Ülkenin ilk rafinerisi, yıllar önce ne zorluklarla kuruldu.

Türkiye’nin dört bir yanındaki kaynak ustaları, Batman’da toplandı ve Türkiye’nin ilk rafinerisi burada kuruldu.

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 45. Yıldönümü önceki gündü. O, tam 70 yıl önce petrolün keşfedildiği Raman-8 kuyusunda verdiği o mesajlar da hala belleklerde…

8 Mart 1948 Raman’da konuşan Cumhurbaşkanı merhum İnönü, yöre halkının sevincini şöyle özetlemiş; “Güneydoğu bölgesi şu an bayram havasında. Herkes petrolden söz ediyor. Raman dağına gittim. Petrolün çıktığı yerde üstümüz başımız çamur içinde kaldı. Fakat bu güzel bir çamurdu. Memleketin kalkınmasında büyük rol oynayacak bir çamur yurdumuzun kalkınmasını sağlayacak bir çamur. Evet toprak içinden bir çamur fışkırıyor ve bu petroldür. Sanki bir nehir var ve bu nehirden altın akıyor. Türk, Amerikan ve Romanyalı petrol uzmanlarıyla görüştüm. Onların da ortak görüşü Raman’da güzel bir petrol bulundu, size bir piyango çıkmıştır…”

70 Yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı İnönü ve eski Başbakanlardan Nihat Erim, petrolün keşfedildiği Raman yakınlarına Rafineri kurulmasını kararlaştırıyor.

1955’te üretime başlayan, o gün bugün üretime ara vermeden kara altını Milli ekonomiye kazandırmıştır.

Bu ülkede petrolün bulunduğu il yer ve yine yerli petrol üretiminin yapıldığı ilk adres burasıdır.

Tüpraş Batman Rafinerisi’nin kapatılabileceğini gündemlerine alan Tüpraş yöneticilerinin dünü hatırlamalarını istiyoruz.

Bu şehrin 70 yıldır kazanılmış hakkını almak öyle kolay değil.

Bu böyle biline.