*Zorunlu olmadıkça hastaneye gitmiyorum. Ancak eski yeni Kadın-Doğum ve Çocuk hastalıkları hastanesinin önünden geçince o yoğunluk hep dikkatimi çekiyor...

*Her zaman söylüyoruz; Batman iktidar nimetlerinden yararlanma noktasında hep gerilerde kaldı.
Çok uzaklara ve gerilere gitmeye gerek yok.

 

KOMŞULAR, ŞEHİR HASTANESİNE KAVUŞUYOR

Yakınımızdaki illerin sağlık yatırımlarına bakalım.

Hastaneler şehri Elazığ’a, yeni şehir hastanesi için Harput kalesi dibinde dönümlerce arazi alındı ve buraya 1050 yataklı modern bir şehir hastanesi kazandırıldı. Eski hastanenin olduğu alan ise şehre ‘meydan’ olarak kazandırılacak. Batman’da ‘yeşil alan’ sayısı yetersiz. 16 Mayıs şehir stadının ‘Kent Parkı’na dönüştürülmesi çabaları ise ne yazık ki havada kaldı.

Bin 50 yataklı şehir hastanesi inşaatı Elazığ’da büyük bir hızla devam ediyor.

Geçenlerde o inşaatta onlarca vinci görünce, bizim Doğum-Kadın ve Çocuk hastanesi inşaatında aylardır çalışmadan duran tek aracı hatırlıyor insan. Bizde de sözüm ona 400 yataklı bir hastane yapılacak ama bir buçuk yıldır yer sorunu çözüldüğü halde bir türlü temeli atılmadı bu yatırımın.

YENİ HASTANE ‘İHALE’ BEKLİYOR
Batman’ın 400 yatak kapasiteli yeni şehir ‘hastane’si Güney Raman çevre yoluna inşa edilecek. İhalesi an meselesi. Milli Eğitim’den tam 80 dönüm arazi alındı.

Sağlık Bakanlığı’nın artık bu yatırımı ihaleye vermesi bekleniyor. Bu hastane ihaleye verildiğinde inşaat kısa sürede tamamlanacak. AFAD, hastane bitişiğindeki 50 dönüm araziyi de ‘Acil Durum’ istasyonu yapmak üzere aldı. Bu sağlık yatırımını biraz da AFAD geciktirdi.

Güney Raman çevre yolu güzergahında yapılması planlanan yeni yatırımlara; önümüzdeki aylarda başlanacak.

Milletvekili Ataullah Hamidi ile Vali Ahmet Deniz’in, bu yatırımların gerçekleşmesi için de boş durmadıklarının farkındayız

Ancak yeni yatırımların gerçekleşmesi için de başkentteki Batman lobisi kafa yormalı.

Hastaneler şehri; Elazığ 1050 yatak kapasiteli ‘Şehir’ hastanesine kavuşurken; neden Batman’ın 400 yatak kapasiteli hastanesinin ihalesi gecikiyor?

Bakanlık önemli bir sağlık yatırımını Batman’a veriyor ama bu sorunun takipçisi olanlar; ne yazık ki olup bitine seyirci kalıyor.

BİR EKSİKLİK VAR BİZDE

16 Mayıs 1990 tarihine kadar Siirt’e bağlı olduğunda da Batman arzu edilen yatırımlardan yararlanmamıştı.

Batman’ın yanı başında Diyarbakır ve Elazığ’daki hastaneleri görünce imreniyoruz.
1990’ kadar Siirt’e bağlıydık…
Hep şehre illerin gölgesindeydik…

Bakın, bu şehrin bir de Tıp Fakültesi ile Araştırma-İhtisas hastanesine gereksinim olduğunu söylüyor. Bu konuda göreve geldiği günden beri bu talebi sık sık dile getiren Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş’a destek vermek gerek.

Eğer Batman böyle davranırsak; bizden önce Tıp fakültesini Mardin kapar.
Vilayet olduk ama bazı şehirlerin gölgesinden kurtulamadık…
Onlar başarıyor, biz izliyoruz…
Bir eksiklik var bizde…

*****************

ESKİ HASTANENİN HALİ!

İster hafta sonu ister hafta içi olsun; Kadın-Doğum ve Çocuk hastalıkları koridorlarında yoğunluk dikkat çekiyor.
Doktorlar hasta bakmaya, o kalabalığı eritmeye çalışıyorlar.
Çocukları için endişeli bir şekilde bekleyenler o kadar çok ki!
Kim ne derse desin; Acil Servis, çocuklar ve anne-babaları için bir eziyet yerine dönüşmüş. Bu da onları sabırsız hale getiriyor. Ve zaman zaman gerginlikler yaşanabiliyor.

Acil’de doktorlar hasta bakıyor ve insan üstü gayretlerine rağmen bu yoğunlukta her zaman hata yapabilirler… Yapıyorlar da…

Batman’ı, o eski hastaneye mahkum edenler ve yeterli doktor takviyesi yapmayanlar orada hep yad ediliyor. Özellikle sorunlara duyarsızlıkla yaklaşanlara karşı inanılmaz bir öfke var.

Yeni Kadın-Doğum ve Çocuk hastanesinin yeni binası bir yıl daha bitecek gibi görünmüyor. Bu süre içinde mevcut hastanenin acilen ele alınması ve doktor takviyesiyle güçlendirilmesi gerekiyor. Bunu yaparken şehrimizde el üstünde tutulması gereken uzmanlara gece nöbeti yazmak gibi bir yanlışa düşmemek gerek.

Acilde acil tecrübesi yüksek ve alanda eğitimli hekimlerin çalıştırılması orada oluşacak ve telafisi mümkün olmayan hatalar daha az yaşanacak…