*Neredeyse 400 gündür Batman Çağdaş’ın okurlarıyla buluşturduğu eski fotoğraf karelerinden etkilenmemek elde mi, yıllar öncesinden bu şehrin Valileri, bürokratları ve işadamları o sararan kareleri görünce duygulanıyor, hüzünleniyor…

*Bir şehir 35 yılda bu kadar mı değişir. Sararan karelerdeki bazı simalar aramızda değil. Kimi hakkın rahmetine kavuştu. Kimi büyük şehirlere, kimi de yurt dışında. Neredeyse şehrin yarısına tanıklık eden Batman Çağdaş’ın bir birinden kıymetli fotoğraflarını sizlerle buluşturmayı da bir görev biliyoruz…

“SARARMIŞ FOTOĞRAFLARI YAYINLAYIN”
1955’te Belde, 1957’de İlçe ve 1990’da ‘İl’ olan ‘Kara altın’ petrolün doğurduğu Batman’ın 14 haneli ‘İluh’tan yarım milyonluk şehre dönüşmesine tanıklık eden bu şehrin ilk günlük gazetesi bir kültür hizmeti veriyor.

Bu şehirde yerel basının temellerini atan Adanalı Nazım Sökmen ile Haluk Yargıcı üstatları rahmetle anıyor. Onlar bu mesleğin çilesini çeken gerçek gazetecilerdi. Şimdi ikisi de aramızda yok. Mekanları cennet olsun.

Bu şehir bu günlere nasıl geldi?

36 Yıldır yayınını sürdüren Batman Çağdaş, 70 yıllık Batman’ın yarısına tanıklık etti.

Sararan arşivini tam 400 gündür okurlarıyla paylaşan Batman Çağdaş’ın ‘Batman’ın fotoromanı’nı takip eden nostalji severler de bir hayli fazla.

Batı illerinde oturan ve yurtdışında yaşamını sürdüren bazı hemşehrilerimiz e-mail atıyor:

“Lütfen arşivinizde eskiye dair ne varsa bizlerle paylaşmaya devam edin. Çok değerli ve kıymetli kareleri Batman Çağdaş’ta görünce duygulanıyoruz, hüzünleniyoruz. Batman Çağdaş bu şehrin belleğidir. Nostalji ağırlıklı köşelerinizi ilgiyle takip ediyoruz. Bize eskiyi yaşattığınız için teşekkürler…”

BİR DÖNEMLER PAMUK OVASIYDI
Alın, size bugün çok kıymetli bir fotoğraf karesi…

‘Batman’ın fotoromanı’ndaki kare 2000 yılı öncesinde bu şehrin nasıl hızla geliştiğini gösteren bir belge gibi.

O karede ilk bakışta kaza yapan bir araç göze batsa da; aslında kentin dününe dair başka detayları da var.

O dönemlerde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, şimdi ki Nato tank çiftliğinin bitişiğinde Çocuk yurdu ile lojmanlarının inşaatı yükseliyor.

Şimdilerde Batman’ın modern semtlerinden birine dönüşen Tilmerç, bir diğer adıyla Demiryolu köyünün çevresinde tek bir yapı yok.

Tilmerç köyüne giden bir yol var.

O uçsuz bucaksız ova ise pamuk ekili.

Fotoğraftaki o alanda şimdilerde sayısız çok katlı apartmanlar var.

Tilmerç köyüne şehrin en modern semti komşu oldu.

Tam 18 yıl önce bir trafik kazasını görüntülediğimiz ‘Tilmerç’ yolundaki  o kaza karesine yansıyan ilk yurt binası ile Tilmerç’in eski yol manzarası; bu şehrin son 20 yılda ne denli geliştiğinin bir göstergesi olsa gerek... Çok değil, 18 yıl öncesinde Gültepe semtinin olmadığı o bölgede araziler ise sudan ucuzdu. Çöl diye kimse o arazileri almazdı. Fakat şimdilerde ise Gültepe’de bırakın arazi almayı bir daire almak bile orta gelirlinin işi değil.

DUYGULANAN VALİ
1992-93 Yılları arasında Batman Valiliğini yapan Osmaniyeli Zeki Şanal, beyefendi kişiliği ve nezaket kurallarını harfiyen yerine getiren tecrübeli bir bürokrattı.

Şanal, kısa süreyle görev yapmıştı ama birçok çevrenin de gönlünde yer edinmişti.

Geçenlerde ‘Batman’ın fotoroman’ı nostalji köşesinde 26 yıl öncesinin fotoğrafını görünce telefona sarılan Şanal, duygu dolu bir konuşma yapıyordu bize:

“İlk göz ağrım, valiliğimin olduğu Batman’ı hiç unutur muyum. Acı tatlı günlerimiz geçti o sıcak bölgenin misafirperver insanın olduğu petrol şehrinde. O kadar mutlu oldum ki, anlatamam. Batman gözümde tütüyor. Sıkıntılı dönemlerdi ama güzel yıllardı. Batman’ın ‘ilçe’ dönemleri atlattığı günleri dün gibi anımsıyorum. O dönemlerde Batman basını hep yanımızda oldu. Batman Çağdaş ve ekibini kutluyorum. Hep ilkeli bir yayıncılık yaptı…”

Eski Vali Şanal, Batman’dan sonra Niğde, Hatay, Tekirdağ ve Sinop Valiliklerini de yaptı.

Buradan ayrılırken de iz bırakan Vali’ydi Şanal.

1993 Yılının son aylarında Batman’dan Niğde’nin yolunu tutan Vali Şanal’ı uğurlayanlar arasında dönemin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Teymur’un da bulunduğu bazı tanıdık simalar vardı. Şimdi onlar aramızda yok.

BATSO’da tam 40 yıl Başkanlık yapan Teymur hakkın rahmetine kavuştu.

İşte şehrin düne dair ne evrelerden geçtiğini fotoğraflarla belgeleyen Batman Çağdaş’ın farkı…