*Yarın Batman’ın ‘İl’ olma günü... Petrol şehrinin ‘il’ olduğu dönemdeki yöneticilerinin tamamı aramızda değil. Tam 28 yıl önce 14 ay süreyle bu şehrin Valiliğini yapan Tuncer Perçinler, dün telefonumuzun ucundaydı… ‘Bir şehrin 28 yılda bu kadar büyüyeceğini kimse kestirmezdi’ diyen Perçinler, Batman’ı ‘İl’ yapan Cumhurbaşkanı merhum Özal’ın petrol şehrine ayrı bir önem verdiğini söylüyordu…

*28 Yıldır görmediği petrol şehrini merak eden Batman’ın ilk Valisi Perçinler anlatıyor; “Batman’la hiçbir zaman diyalogum kesilmedi. O dönemin dostları arar, sorar. Batman, gözümde tütüyor. Bir şehrin 28 yılda 5 kat büyümesi ender görülecek bir durum. İlk fırsatta ilk Valiliğini yaptığım petrol şehrini görmeye geleceğim…”

“BİR ŞEHİR ANCAK BU KADAR BÜYÜR…”
Batman’ın ilk Valisi Temel Perçinler’i, her 16 Mayıs arifesinde arar, yıllar öncesinde yaşadığı duyguları bu sütunlara taşırız.

Perçinler 77 yaşında, ilerleyen yaşına rağmen sağlığı yerinde.

Dün sabah ilk Vali Perçinler’e ulaştığımızda soru yöneltmeden konuştu;

“Bugün Batman’ın il oluşunun 28. Yılı…”

Yıllar su gibi geçiyor…

Batman’ın 28 yıllık il serüveninde tam 13 Vali görev yapmış…

Bu şehrin ilk Valisi Tuncer Perçinler, bizi o yıllara götürüyor;
“Bir ilçenin, 28 yılda 5 kat büyüyeceğini kim tahmin edebilirdi ki? Batman’ı il yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal ön görülüydü. Bize bu şehrin çok büyüyeceğini söylüyordu ama biz, normallerin üzerinde gelişme sağlayan Batman’ın böyle aşama kat edeceğini hiç tahmin etmezdik. Güneydoğu’da birçok il gelişti, büyüdü ama Batman’ın gelişmişliği çok daha büyük…”

14 AY GÖREV YAPAN VALİYDİ
Hiç unutmuyorum… Cumhuriyet meydanında Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın da katıldığı törende Siirt eski Valisi Atilla Koç, il sınırları komşu il’den ayrılan ‘petrol şehri’ne hüzünlü veda konuşması yapmıştı.

Görevi alan tecrübeli Vali Perçinler, meydanda toplanan kalabalığa sesleniyordu;
“Batman potansiyeli ile çoktan il’i hak eden bir kent. Sorunlarımızı birlikte çözeceğiz…”

İlk Vali Perçinler, tam 14 ay süreyle görev yaptığı bu şehirde o dönem karşılaştığı güçlükleri anlatıyordu dün telefonda; “İl olduğumuzda bazı yöneticiler il’e uyum sağlayamıyordu. İl statüsüne geçişte uyum sorunu yaşayanlar oldu. İlk üç-dört ay teşkilatları oturtmak için geceli-gündüzlü çalışmak zorunda kalmıştık. Batman’da potansiyel vardı. Hızla il’e geçiş yapmıştık…”

Ağrı’dan sonra ikinci Valilik görevini üstlendiği Batman’da beklenilenin üzerinde gelişmeyi de şöyle yorumluyor Vali Parçinler: “Belki de Türkiye’de ender görülen bir gelişmenin yaşandığı şehir Batman’dır. Çünkü normal şartların üzerinde bir gelişme yaşanmış. 28 Yılda 5 katın üzerinde nüfusu artan tek şehir belki de Batman’dır. Burası hızla göç aldı. Yatırımcıların müteşebbis yönü de şehrin kalkınmasında önemli rol oynamış...”

“BATMAN’DAN DİYALOĞUM KOPMADI”
Batman’ın ilk Valisi Perçinler, ilk Özel Kalem Müdürünün Erzincan Kemaliyeli Ali Alpaslan’ın olduğunu hatırlattıktan sonra Batman’daki dostlarıyla halen görüştüğünü de hatırlatıyordu; “O yıllarda il genel meclis üyelerinden olan İsmail Sönmezsoy başta olmak üzere birkaç dostumla görüşürüm. Batman’daki gelişmelerden haberdar olurum. Fakat bugüne kadar çok istediğim halde maalesef davet edildim ama Batman’a gelemedim. Belki yakın bir sürede Batman’a konuk olurum. Merak ediyorum Batman’ı.  Bir şehrin ilk Valisi olmanın ayrı bir heyecanını yaşıyorum.”

90’lı yıllarda Batman’ın teşvik yatırımlarında da adından söz ettiren bir şehir olduğunu belirtiyordu Perçinler; “Hiç unutmuyorum, mekanı cennet olsun örnek yatırımcı Bozo Özdemir henüz Seyitler mahallesinin olmadığı mezarlık bitişiğine bir tuğla fabrikasını kazandırmıştı. Dönemin Emniyet Müdürü İsmail Bardakçı ile birlikte o açılıştaydık. Yatırımcılara destek oluyorduk. Çünkü o bölgenin yatırımlara ihtiyacı vardı. Batman kendini aşan bir şehirdi. Yatırımcısı da cesaretli olunca şehir bir anda gelişme gösterdi…”

“BATMAN’DA GÜZEL ANILARIM VAR”
İlk Vali Tuncer Perçinler, Meydan mahallesindeki eski ilçe kaymakamlığının bulunduğu şimdi ki Meydan ortaokuluna dönüştürülen yerde tatlı ve hüzünlü anılarının geçtiğini de söylüyordu; “İl olduğumuzda Halk Eğitim Merkezi karşısında dört yataklı öğretmen evimiz vardı. Ağırlama tesisi bakımında Türkiye Petrolleri’nin konaklama yerleri vardı. Şehirde yıldızlı otel yoktu. Misafir gelince Türkiye Petrolleri’nde konaklardı. İl’e geçişte ilçe yöneticilerinin çoğu vekil yöneticilik üstlenmişti. Onlara artık ‘il yöneticisiniz’ diye sık sık uyarılarda bulunurduk. Ancak çoğu sorumluluk üstlenmezdi. Bu nedenle çalışma masamın üzeri dosya doluyordu. Sıkıntılı da olsa o günler bir başkaydı. Samimiyet ve güven vardı.”

Özetle; bu şehrin ilk Valisi 14 ay süreyle kaldığı Batman’ın dününü o kadar güzel anlatıyor ki… Yukarıdaki söylemlerine katılmamak elde değil, bu şehrin dünü bugünden daha güzeldi.