*Ahmet Terece son derece saygılı, memleketini seven, toprağından kopmayan, gelenek ve göreneklerinden kopmayan bir simaydı. Geçen Cuma akşamı geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı…

*Bu şehirde iz bırakan ve unutulmayan simaların, adlarının bazı cadde ve güzergahlara verilmesi çok da isabetli olur. Merhum Necat Nasıroğlu, Ahmet Dinç ve yeni aramızdan yarılan Ahmet Terece gibi güzel simaların adlarının yaşatılması gerekiyor…

SAYGIN AİLENİN SAYGIN İSMİYDİ
Terece ailesinin büyükleri merhum Hacı Kadri ve Vahdettin Terece, yıllarca Gülistan caddesi başta olmak üzere GAP, Belde ve Tilmerç Mahalleleri ile Atatürk Parkı’na kadar ciddi bir gayrimenkule sahipti. Receban aşiretine dayanan Terece’ler, yıllarca Korik ve Tilmerç köylerinde yaşamlarını sürdürdü.

1980 Yılı öncesinde şimdi ki ‘Gülistan Caddesi’nin bir bölümü Terece ailesinindi. Batman Çağdaş Gazetesi’nin eski yayın organlarından Yeni Zaman ve Batman Doğuş Gazeteleri, yıllarca Terece ailesine ait binada hizmet verdi. Terece ailesinin büyüğü Hacı Kadri ve kardeşi Hacı Vahdettin Terece’le 30-40 yıla yakın süreyle iç içeydik, komşuyduk.

Saygıda, örf adette kusur işlemezdi o örnek ailenin mensupları. Tek kelimeyle mükemmel bir aile profilini çiziyordu Hacı Kadri ile Vahdettin Terece kardeşler.

Mekanları cennet olsun. Biz Tekel Caddesi’nde bu mesleği sürdürürken, o ailenin büyükleri yaşama veda ettiler ama onlar arkalarında hep güzelliklerle anıldılar. Kimseye haksızlık etmezlerdi. Zor durumdaki kiracılarından para almazlardı. Hayır ve zekatlarını herkes görsün diye medyanın karşısına çıkmazlardı, gizli yaparlardı hayır işlerini…

SİYASETTEN UZAK AİLE
Terece ailesi siyasetten uzaktı ama 1999 seçimlerinde merhum Kadri Terece’nin büyük oğlu Sıddık Terece, Batman Belediye Başkanlığı’na aday olmuştu. Siyasetin kendileriyle örtüşmediğini anlayınca; bırakmasını da bilmişlerdi.

1980’li Yıllarda Terece ailesiyle iyi bir diyalogumuz vardı. Dürüst, hayırsever ve bir çok kişinin yardımına koşan aileydi.

Tam 30 yıl süreyle Tekel caddesinde apartmanlarında zemin katında 3 ayrı yayın organı çıkardık. Batman Çağdaş’ın ilk yayın hayatına başladığı yer de Terece ailesinin apartmanıydı. Şimdi ki Gülistan caddesinde oturanlarla Terece ailesinin arasında en ufak bir sorun yaşanmadı.

Hacı Ahmet Terece, merhum Hacı Vahdettin Terece’nin büyük oğluydu.

Son derece saygılı, memleketini seven, toprağından kopmayan, doğup büyüdüğü Tilmerç’te kendi çevresindeki insanlarla dertlenen bir simaydı.

Terece ailesinin sahip olduğu gayrimenkullere; bir dönemler kimse sahip değildi bu şehirde. Onlara haksızlık yapıldığında bile sesleri çıkmaz doğru olan neyse öyle karar verirlerdi. Her şeyden önce Terece’ler barışçıl bir aileydi. Yöre geleneğini iyi uygulayanlardan biri de Ahmet Terece idi.

Cuma akşamı Hatay'a yolculuk yapmaya hazırlandığı sırada Hacı Ahmet Terece kalp krizi geçirmişti. Sağlığı yerinde olan Terece kaldırıldığı Bölge Devlet hastanesinde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

Kadere bakın… Yıllar öncesi o hastanenin yapıldığı yer Terece ailesine aitti. Tilmerç dibindeki o sağlık kuruluşunda bir gün yaşama veda edeceğini nereden bilebilirdi ki o güzel insan Ahmet Terece.

Hayat böyle bir şey…

Bu dünya uzun bir rüyadan ibaret…

Bir varsın, bir yoksun... Bu yörede güzel bir insanını daha kaybettik.

65 Yaşında ebedi aleme yolcu ettik o güzel insanı.

Mekanı cennet olsun.

Allah rahmet eylesin…

******

İZ BIRAKAN SİMALARIN İSİMLERİ
Bu şehre mal olan simaları bir bir kaybediyoruz.

Bu şehirde iz bırakan simaların isimlerinin yaşatılması da gerekiyor.

İş dünyasında isimleri hala konuşulan merhum Necat Nasıroğlu ile Ahmet Dinç’in, vefatlarının üzerinden neredeyse 2 yıl geçecek, isimlerinin hala bu şehrin cadde ya da güzergahlarında olmaması büyük bir eksiklik.

Yine bu şehrin ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı ve Batman’la yanıp tutuşan merhum Milletvekili Aydın Baran’ın adları da bu şehrin cadde ve sokaklarında yaşatılmalıydı.

Bakın, daha yeni aramızdan ayrılan Hacı Ahmet Terece’nin adı da çok sevdiği Tilmerç Mahallesi’ndeki işlek bir güzergaha verilebilir.

Yeter ki; bu şehre mal olan ve saygınlıklarıyla adlarından söz ettiren simaların adlarını yaşatmasını bilelim…

Kalın sağlıcakla…