*Ramazan arifesinde Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’nın oğlunun düğününde yaygın medyanın duayenleriyle bir aradaydık. Gazi Ordu Evi’ndeki düğünde Ertuğrul Özkök’ten Sedat Ergin’e, Deniz Seyrek’ten Diyarbakırlı meslektaşımız Habertürk Ankara temsilcisi Bülent Aydemir’e kadar önemli isimlerle buluştuk.

*Bölgede kuşkusuz Diyarbakır’dan sonra Batman, yazarlar için bir dönemler önemli duraktı. Yukarıda adlarını saydığımız duayenler, 1990’lı yıllarda Ankara-Batman arasında mekik dokurlardı. Bir de Batman’ın eski Valilerinden Zeki Şanal’ın, bu şehri hala sevgiyle anması bizi o eski günlere götürdü.

BATMAN’IN KARŞILIĞI VAR

Haber Türk’ten Muharrem Sarıkaya’nın tek erkek çocuğu Can, Zeynep (Akyol) ile yaşamını birleştirdi.

Ramazan ayı arifesinde Ankara’daki Gazi Ordu Evi’ndeki düğün töreninde duayenler vardı.

Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Deniz Seyrek, Turan Yılmaz ve Habertürk TV Ankara temsilcisi Diyarbakırlı meslektaşımız Bülent Aydemir gibi değerli meslektaşlarla bir aradaydık.

1980 ve 1990’lı yıllardaki gazeteciliği konuştuk.

Hemen hemen tüm meslektaşlarımız o dönemin sıkıntılarının yanı sıra gazetecilikteki tatlı rekabete dikkat çekiyorlardı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, dün manşetten verdiğimiz ‘Ahmet Güneştekin Sanat Müzesi’nin bu şehre yapacağı katkıya dikkat çekiyordu.

Batman’ın Uluslar arası bir sanatçıya sahip olmasının önemini; duayenler her söylemlerinde dile getiriyor.

Fakat ne acı ki; bu şehrin yerel dinamikleri maalesef Ahmet Güneştekin’in farkında değil.

Birçok ülkede sergileri büyük ilgi gören Güneştekin, yaptığı eserlerle de adından söz ettiriyor. Yaşar Kemal, ‘Mezopotamya’nın en iyi çizgilerini Ahmet Güneştekin çiziyor’ dediğinde sanat dünyasında gözler Güneştekin’e çevrilmişti.

Güneştekin, şimdi de memleketi Batman’a ‘Sanat Müzesi’ni kazandırmak istiyor.

Böyle bir sanatçıyı sahiplenmenin zamanıdır.

Batman büyüyor ama sanat ve diğer dallarda geçmişinden çok uzak… 50 Yıl önce TPAO Orkestrası, ‘Altın mikrofonu’ Batman’a getirtmemiş miydi? Şimdi de sanatçı Güneştekin, Batman’ı ‘uluslar arası’ arenada tanıtıyor.

“BATMAN FARKLI BİR ŞEHİR”

12 Bin yıllık tarihi Hasankeyf’i bilmeyen yok.

2-3 Ay öncesinde buraya kalabalık bir yazar kadrosunu davet eden Güneştekin, dünyanın sayılı mimarlarından Emre Arolat’ı da sanat müzesi projesi için Batman’da konuk etmişti.

Hava limanı bitişiğinde Bıçakçı ile Yediyol köyü mevkiinde yapılması planlanan ‘Sanat Müzesi’nin projesi şekillenmiş gibi.

Geldiği günden beri şehre bir şeyler kazandırmanın çabası içinde olan genç Vali Hulusi Şahin de ‘Sanat Müzesi’nin bir an önce hayata kazandırılmasını istiyor.

Boş projeleri konuşmayan, her şeyi somutlaştıran Vali Hulusi Şahin’in, ‘Sanat Müzesi’ projesine yönelik çabasını yaygın medyanın yazarları da biliyor.

Hasankeyf’e konuk olan yazarlar, 70-80 yıllık ‘Batman kent’ merkezini tanıtacak tek projenin ‘Sanat müzesi’ olduğunu söylüyorlar.

Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, hem yeni şehri hem de tarihi dokuyu kent merkezi ile buluşturacak projenin ‘Sanat Müzesi’ olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Batman bölgede farklı bir şehir.”

Sanat ve tarihin bir şehrin gelişimine büyük katkı sağlayacağının altını çiziyordu usta kalemler…

ŞANAL’LA 1990’LI YILLAR

1992’nin Şubat’ında Van’ın Muradiye ilçesinden Batman’a ‘Vali’ olarak geldiğinde Batman nüfusu o dönemler 200 bini aşıyordu.

Vali Şanal, hem Doğu’nun Van’ın da hem de ilk Valilik yaptığı ‘il’ Batman’ın komşusu Mardin-Kızıltepe ilçesinde Kaymakamlık yapmıştı.

20 ay süreyle Batman’da görev yapan Şanal’ın, döneminde sıkıntılar vardı ama sorunlar da aşılmayacak düzeyde değildi.

26 Yıl sonra Ankara’da buluştuğumuz Vali Zeki Şanal, Batman’la hiçbir zaman diyaloğunun kopmadığını belirtiyordu:

“-Batman’la bağım hep oldu ve olacak. Çünkü ‘Batman’ benim ilk göz ağrım. İlk Valilik yaptığım Batman’da güzel günlerim geçti. Eksikliklerimiz elbette vardı ama ben gelmeden 2 yılda 2 Vali değişmişti. Ben Batman’ın 3’üncü Valisiydim. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, bana güvendiği için o’nu mahcup etmemeye çalıştım. Özal, 1992 yılının Mayıs ayında Belediye sarayının açılışına geldiğinde o coşkuyu görünce, bana teşekkür etti ve Batman’ın şehirleşmede hızla gelişeceğini söyledi.”

Vali Zeki Şanal ile sohbetimiz koyulaştıkça eski dostları ile çalışanlarını sordu bize.

Hayatta olmayanları rahmetle andık.

Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin bayram sonrası düzenleyeceği etkinliğe de katılacağını ifade ediyordu eski Vali Şanal: “Batman’dan ayrıldığımdan bu yana o ilk göz ağrım olan şehre gelmedim. Zaman haberlerden Batman’ı ilgiyle takip ettim. Özellikle uluslar arası sanatçı Ahmet Güneştekin’in sanat müzesi projesi beni heyecanlandırıyor. Umarım, bu proje gerçekleşir ve Batman sanatla anılan şehir olur…”

Bir ara söz dönüp dolaşıp tarihi ilçe Hasankeyf’e de geldi.

Şanal, net konuşuyordu:

“Görev yaptığım süre içerisinde eserlerin yerinde korunabileceğini savundum. İki küçük baraj ya da su kodu düşürülerek, tarihi Hasankeyf’teki eserler taşınmayabilirdi. Eserler yerinde korunabilirdi. Hasankeyf görev yaptığım dönemde bir başka güzeldi.”

Kısacası, duayenlerin de eski Vali Şanal’ın da Batman’a bakış açısı pozitifti.