**Hükümet geçenlerde Batman’ın da aralarında bulunduğu 23 İl’de yapılacak yeni yatırımları kamuoyuna duyurdu. Şimdiden birçok yatırımcı farklı alanlarda yatırım yapmanın hesabını yapıyor.

** Batman, bölgede Diyarbakır’dan sonra büyük İl ama 7-8 yıl önce bölgesel kalkınmayı amaçlayan Kalkınma Ajansı kurulmuştu. Ekonomi ve ticaretiyle Mardin’i geride bırakan petrol şehri, bu şehri fırsatı değerlendirememişti. DİKA ajansının merkezini Mardin kapmıştı.

CAZİBE İL’İZ AMA...
Hükümet, şimdi de cazibe İl’lerde yapılacak yatırımları kamuoyuna duyuruyor.
İl yöneticileri, ‘Cazibe İl’de yapılacak yatırımların detaylarını kamuoyuna duyurmaya hazırlanıyor.
Bir süre önce Vali, Milletvekili, Belediye Başkan Vekili ve bazı yetkililerin katıldığı toplantı sonrası hafta içinde de Özel İdare, Esnaf Odaları temsilciler ve OSB yöneticileri başkentteydi.
Batman, cazibe İller arasında.
Bölgede Diyarbakır’ın ardından büyük İl konumundaki Batman’da bazı yatırımcıların gözü cazibe İl’lerdeki yatırım avantajlarında.
7-8 Yıl önce hükümetin bölgesel kalkınmayı amaçlayan Kalkınma Ajanslarını kurunca herkesin gözü Dicle Kalkınma Ajansı’nın Batman’da kurulacağındaydı. Fakat nedense Batman, Şırnak ve Siirt’in bağlandığı Mardin, DİKA’yı kapan il olmuştu.
DİKA’nın Batman’da projelerin kaçta kaçını hayata geçirdiği tartışılır.
Kim ne derse  desin, bir yatırım ofisi dışında DİKA’nın doğru dürüst bir projesi hayat bulmamıştır bu şehirde.

YATIRIM AJANSI YERİNDE SAYIYOR...
Yıllardır DİKA’nın, bu şehri kalkındıracak bir çalışmaya tanık olmayan bazı firma yöneticileri haklı olak soruyor;
“Geçmişte daha çok gezilere ağırlık veren bu kalkınma ajansının keşke yurt dışı seyahatlere giden harcamayı bir kaç yatırımcıya kredi olarak dönmüş olsaydı. Maalesef toplantıdan toplantıya Dicle Kalkınma Ajansı’nın ciddi bir çalışması yok. Organize Sanayi bölgesinde önemli firmaların yatırımları var ama nedense DİKA’nın bugüne dek yatırımcıların sorunlarına yönelik çalışması yok denecek kadar az.”
Batman’da bu kalkınma ajansının attığı somut adımlar yok.
Şimdiki yöneticilere yönelik ön yargımız da yok ama Dicle Kalkınma Ajansı’nın yeni dönemindeki çalışmalarını da takip ettiğimizde değişen bir şeyin olmadığını görüyoruz.
Bazı firmaların deyimiyle bu ajansın kimi kalkındırdığını, kime fayda sağladığını da fısıltı gazetesinden öğrenmek mümkün...

CAZİBE İL AVANTAJI
Cazibe İl diye ilan edilen 23 İl arasındaki Batman’da; yatırımcının gözü yeni teşviklerde.
Hükümet, bölgeye yatırım yapacak firmalara büyük kolaylık sağlıyor. Yatırım yapacak işadamı ve firmalar, şu günlerde cazibe illere yönelik bazı imkanları araştırıyor.
Komşu Diyarbakır’dan sonra çevre İllere göre; işadamlarının girişimciliğinin ön plana çıktığı Batman, bu kez bu ‘Cazibe il’ avantajını değerlendirmekten yana.
Kalkınma ajansının son dönemlerde ciddi bir proje kazandırmadığı Batman, artık ‘cazibe İl’ avantajını kullanmasını bilmeli.
Bakın, Batman’ın Organize Sanayi Bölgesi, yatırımcıya dar geliyor.

Tam 199 yatırımcı yer bekliyor. ‘Cazibe İl’ fırsatından yararlanmanın zamanı.
Esnaf Odaları, Esnaf temsilcileri, Batman lobisiyle ortak hareket etmeli...

*****            *****
YERLİ YÖNETİCİLERİN SINAVI
Batman bürokrasinde nedense Batmanlı yöneticiler, pek barınamaz. Bugün görevde olan kurum müdürleri içinde Batmanlı olan pek azdır... 
Olan da sürekli topun ağzındadır... 
Görevdeyken kendilerine 'Bizim yerliler' denir, ama bir değer verilmez... 
Değerlerini görevden alındıktan sonra anlarız... 
Geçmişte de yine dönemde de ‘Bizim yerlilerimiz’e yönelik bazı yöneticileri görevden almaya yönelik maalesef bir lobi oluşturulmuştu.
TEİAŞ’a yıllarını veren, Diyarbakır ve Batman’da başarılı çalışmaları sonrasında Bölge Müdürlüğü’ne terfi edilen yörenin önemli simalarından Süleyman İlhan, durmak bilmeden geceli-gündüzlü çalışıyor.
Bir dönemler birileri onun yerine göz koymuştu.
Müfettişler peş peşe kıskaca aldıkları o kurumda da hiç bir şeye rastlamamıştı.
Gerek Diyarbakır gerekse Batman’da gösterdiği performansla Bölge Müdürlüğü görevine atanan İlhan’ın sorumluluğundaki beş İl’de yaptığı çalışmalar o çevrelere bir cevaptır aslında.
Bu yöre insanın kaderidir. Başarılı çalışmalarda bile yöre yöneticisini sahiplenen yoktur.
Allah aşkına yok mu bu memleketin evlatlarına sahip çıkacaklar?