Barış ve Demokrasi Partisinin 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler seçiminde Belediye Başkanlığına aday olarak gösterecek kişiyi seçmek için yaptığı çalışmalar devam ediyor.
Geçen seçime nazaran bu seçim için başvuruda bulunan aday adaylarının neredeyse yarı yarıya azaldığını söylemek mümkün. Çünkü geçen seçim döneminde 26-27 olan başvuru sayısı bu seçim için 15-16 sınırında kaldı.
Bu aday adaylarından biri sağlık gerekçesi ile iki tanesinin dosyaları ise değişik gerekçelerle kendilerine iade edildi veya kendileri dosyalarını çekti. Geriye ise 13 aday adayı kaldı. Aday adaylarının kendilerini bu göreve hazırladıkları çalışma döneminde de ortaya çıktı. Çünkü yaklaşık 20 günlük bir süreçte adaylar değişik platformlarda kendilerini ve projelerini tanıtma fırsatına sahip oldu.
Bu seçimlerde aday adaylarının belirlenmesinden sonra kimin aday olacağına karar verecek olan delegelerin seçimi için de bir çalışma yürütülmüş değişik bölge ve mahallelerde yürütülen bu çalışmalar neticesinde 1780 delegenin ismi belirlenmiş ve bu isim listesi BDP seçim komisyonları veya il yönetimince kabul ve onay görmüştü. Bu listede kendini BDP’ye yakın gören bütün kesimlerin temsilliyet hakkı elde ettiğini de belirtelim. Dolayısıyla herkes bu delegelerin eğilim yoklamasına gireceğini ve adayların sırasını belirleyeceğini biliyordu. Zaten yapılan tanıtım toplantılarında da aday adayları kendilerini bu belirlenmiş delegelere tanıtmaya gayret ediyordu.
Hal böyle olunca kimsenin delegenin tercihini veya konumunu tartışmaya hakkının bulunmadığını hatırlatmak gerekiyor. Bu delege listesini onaylayan merciler bu delegelerin ortaya koydukları kararı kabul etmek zorundadırlar. Yok, eğer bu konu tartışılacak ise de o zaman tartışılması gereken delegeler ve kullandıkları oylar değil delegeleri bu şekilde onaylayanların belirleme tarzlarını tartışmak daha sağlıklı bir sonuca götürebilir. Kısadan hisse delegeleri aday adayları değil yönetimde bulunanlar veya komisyon çalışmalarını idare edenler belirledi. İtirazı olan varsa buralarda itirazını dile getirmelidir.
Aday adayları meselesinde sürenin uzatılması kararları açıklandığında bu durumun çok da vatandaş tarafından kabul edilmediğini bu köşeden okurlarımızla paylaşmıştık. Ancak kimse bu hatırlatmayı dikkate alma gereği duymadı. Bu uzatma süresinde de son anda yapılan bir başvuru oldu ve bu başvuru da daha sonra sağlık nedenleri ile geri çekildi. Yan somut olarak uzatmanın bir getirisi olmadı. Belirlenen süre ise 28 Kasım’dı.
Ancak 27 Kasımda aday adaylarından Dr. Mehmet Demir’den dosyasını alması istendi. Bunca zamandır aralıksız çalışma yürüten ve eğilim yoklamalarında listenin başına yarışan bir aday adayının seçime bir gün kala dosyasının verilmek istenmesi kararı tartışmaları alevlendirdi. Mehmet Demir kendisine reva görülen durumu kabul etmedi ve dosyasını geri çekmedi. Sonuç listeden çıkarılması oldu. Bu durum da doğaldır ki daha önce yapılan bütün hesapları alt üst etti. Bir aday adayının hem de listenin başına oynayan bir aday adayının seçime bir gün kala liste dışı bırakmak(Kriterlere uymadığı gerekçesi ile) kimse kusura bakmasın ama başka aday adaylarına yol açmak olarak algılandı.
Neticede 28 Kasım günü geriye kalan 12 aday adayı arasında eğilim yoklaması yapıldı.1780 delegeden üç yüzden fazlası sandığa uğramadı. Bunları dışarıdan tuttuktan sonra ortaya çıkan tablo;
1-      Sabri Özdemir
2-      Mustafa Mesut Tekik
3-      Selim Aratemur
Şeklinde oldu. Bu tablo bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda belirlenmiş ve onaylanmış olan delegelerin yine belirlendikten sonra seçime girmelerine karar verilmiş olan aday adayları için ortaya koymuş olduğu sonuçtur. Bu delege Batmanlıları temsilen sandıkta böyle bir takdir hakkı kullanmışlardır.
Dolayısı ile kimsenin bu saatten sonra delegenin tercihini yok sayma gibi bir lüksü olamaz ve olmamalıdır. Gelen eleştirilere gelince bu eleştirilerin yersiz ve haksız olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Eleştirisi olan aday adaylarına itirazlarını seçim öncesi yapmaları gerekirdi. Bu yapılmamış da seçimden sonra itiraz yapılıyorsa kimse kusura bakmasın ama bu planlananın gerçekleşmemesine itiraz şeklinde algılanır.
Bu nedenle BDP cephesi ardık adaylık tartışmalarını bir tarafa bırakıp seçim hazırlıklarına başlamalıdır. Bu tartışmalar böyle devam edecek olursa farklı sonuçlarla da karşılaşmak mümkündür. Yok demeyin BATSO seçimlerinden önce de uyarılar yapılmış ancak dinlenmemişti! Ardından yapılan değerlendirmelerden de ders alınmamış görünüyor. Her şeye rağmen Çıkacak sonucun kentimize hayırlı olmasını bu konudaki tartışmaların da tez elden sonlanmasını diliyoruz.