*Geçenlerde Batman Çağdaş’ın sürmanşetinde çarpıcı bir haber vardı. Batman’a ilk kez atanan Çocuk Nöroloji ve Çocuk Endokrin uzmanlarının ‘mazeret’ tayini ve doğum izni nedeniyle göreve başlamadan ayrılmaları, bu şehrin çocuklarının da bakanının olmadığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi…

*Mevcut sağlık tesislerinin artık şehrin yükünü kaldırmadığına dikkat çekiyoruz. Tıp Fakültesi ve Araştırma-İhtisas hastanesi olmayınca; hastaların Diyarbakır’a gidiş çilesinin son bulmayacağını da anlatıyoruz. İşte Sağlık’ta çile çeken Batman manzarası…

SAĞLIK’TA SORUN ÇÖZÜLMÜYOR
Mart’ın son haftasında “600 bin nüfuslu Batman’da yok, komşu illerde var”, “Çocuk Endokrin uzmanı mazeret tayini ile göreve başlamadan Antalya’nın yolunu tuttu”, “Çocuk Nöroloji uzmanı ise doğum iznine ayrılınca Batmanlıların Diyarbakır’a gidiş çilesi son bulmadı” haberimizle, Batman’ın Çocuk Nöroloji ve Çocuk Endokrin uzmanı eksikliğine dikkat çektik.
Aradan bir süre geçti.
Değişen bir şey olmadı.
Pardon sadece Batman adına değişen yok. Hastalar yine komşu illerin yolunu tutuyor.
Yanı başımızdaki küçük illerde bile bu branşlarda uzmanların olduğunu yazıyoruz.
Batman’da kamunun yanı sıra özel hastanelerde de branş doktorlarının yetersizliği var… Bu şehir ‘Sağlık Üssü’ne aday ama nedense sorunlar orta yerde duruyor.

“UZMAN DOKTOR BEKLİYORUZ”
Bu şehir sağlık alanında bölge illerine hizmet veriyor. Bırakın bölge illerini… Hatta Kuzey Irak ve Suriye’den gelen hastalar bile var. Batman’ın özel hastaneleri de kadar Bölge Devlet hastanesinin hasta kabulü kapasitesinin üzerinde. Batmanlılar, haklı olarak yeni hastanenin gecikmemesi, özellikle branş doktor sayısının artırılmasını istiyor. Bakın, vatandaşlar neler anlatıyor;

“Batman, sağlık alanında bölge illerine hizmet vermesine rağmen bazı branşlarda ciddi eksiklikleri var. Çocuk Endokrin, Çocuk nefroloji, Çocuk gastroenteroloji ve Nöroloji uzmanlarının bulunmaması nedeniyle diğer illerin yolunu tutuyoruz. Çevre illerde de bu branşlarda randevu bulmak bile mesele. Batman, bu branştaki doktorlara ihtiyaç duyuyor.”

PEDOTONDİST DE YOK!
Batman’da pedotondist  uzman da yok.
PEDODONTİST nedir?

Pedodondist çocuk diş hekimidir. Çocuğun doğumdan başlayarak süt dişlerinin tamamının değiştiği ve süt dişlerinden sonra çıkan kalıcı dişlerin gelişimini tamamladığı 15 yaşına kadar uzanan süreçte, süt ve kalıcı dişlerinin korunması ve tedavisi ile ilgilenir.

Bir diş hekiminin pedodondist, yani çocuk diş hekimi olabilmesi için Diş Hekimliği Fakültesi’ni tamamladıktan sonra Pedodonti Anabilim Dalı’ndan uzmanlık eğitimini almış olması gerekir.

Çocukların diş tedavisi özel ilgi ve eğitim gerektirir.

Pedodontistler çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmamasını sağlayacak özel bilgilerle donatılır.
Çocukların psikolojik durumunu iyi bilerek, onları korkutmadan diş hekimi koltuğuna alıştırarak ve diş sağlığı hakkında bilgilendirerek tedavilerini yaparlar.

Bizim Batman’da çocukların diş sağlığı, çocuk diş sağlığı ile ilgili özel bir eğitim almamış diş hekimlerine emanet ediliyor.

Tabi bazı durumlarda çocuklara diş hekimlerinin yapabileceği bir şey yok.

Pedodondist zorunluluğunda bizim çocuklarımız Diyarbakır’a gitmek durumunda kalıyorlar. Bir süre önce ilçelere 50’inin üzerinde doktor atamasının yapılmasında emeği geçen Milletvekili  Ataullah Hamidi’nin, Batman’a acil birkaç branşta uzman atanması konusunda girişimde bulunmasını bekliyoruz.

Bu arada Batman Üniversitesi Tıp Fakültesi kurulsa, sanırız bu sorunlar kalıcı olarak çözüme kavuşabilir…

 

SAĞLIK’TA ATILIM ZAMANI
Batman’ın sağlık sorunlarının çözümü ne yazık ki zaman alıyor.
600 Bin nüfuslu Batman’da Tıp Fakültesi’yle ilgili de bir gelişme yok
Her zaman söylüyoruz; buraya kurulacak Tıp fakültesi, Araştırma-İhtisas ve yeni hastane, başta komşu Diyarbakır’ın da yükünü hafifletecek.
Bu sorunları yazdığımızda bize sitem ediyorlar.
Bakın Elazığ’a, Bakın Şanlıurfa’ya…
Sonra da Batman’ı görün.
Batman’a bazı konularda neden üvey evlat muamelesi uyguladığını bir türlü anlamıyoruz.
Bu şehrin çocuklarının da sağlıkta evlerinde tedavi görmelerinin zamanı gelip geçmiştir.
Bu şehrin sorunlarının çözümü için herkes elini taşın altına bırakmalıdır…