**Yeni şehir hastanesinin temeli atılacağı vaadi üzerinden tam 2 yıl geçti. Güney Raman çevre yolu güzergahındaki 80 dönümlük alana son kez buğday ekimi yapıldı. Hasad mevsiminin ardından o alana hastane temelinin atılması bekleniliyor…
**Turgut Özal Bulvarı, Gültepe-havalimanı güzergahında kamu kurumları, hastaneler ve AVM’ler olduğu için şehir merkezinde ulaşımın bir hayli zorlaştığı bir bölge…

BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ
Öncelikle kış ayları ile yağışlı havalarda ulaşımın bir hayli zorlaştığı bir güzergah Turgut Özal Bulvarı’dır.
O güzergah çevresindeki kamu kurumları, hastaneler ve özel sağlık kuruluşları yayalara tabiri caizse ulaşım eziyeti çektiriyor.
Yeni şehir hastanesi yerinin tespit edildiği Güney Raman çevre yolu, şehirle Batman Üniversitesi arasındaki mesafeyi kısaltacaktır.
Defalarca yazdık. Yeni şehir hastanesi, Tıp Fakültesi ve Araştırma-İhtisas Hastanesini ayrı yerlerde yapmak yerine Güney Raman çevre yolunda toplamak en iyisi…
Bir kez daha tane tane yazalım…

BU ŞEHRİN ACİL SORUNLARI
Bu şehrin Araştırma-İhtisas hastanesi yok, Üniversite bünyesinde Tıp Fakültesi yok.
Batmanlılar, uzman muayeneleri gerektiren tedavilerinde Diyarbakır ve  Gaziantep’in yolunu tutuyor. 100-300 Km yolu kat edenler, hastane koridorlarında çektikleri çileyi de buraya yazmanın gereği yok.
Dolayısıyla Batman’da güçlü bir şehir hastanesi şart.
Bu da zaten Devlet Hastanesi olarak inşa edilecek Güney Raman çevre yolundaki yeni sağlık yatırımının en azından 400 yatak kapasite olarak planlanmalı…

GÖZLER YENİ HASTANEDE
Evet, gözler önümüzdeki haftalarda temeli atılacak yeni hastanede.
Batman’ın yeni şehir hastanesinde 400 yatak kapasitesi üzerinde inşaatı planlanırsa; şehir merkezinde onlarca yatak sıkıntısı kalmaz.
Yeni şehir hastanesine, Tıp Fakültesi ile Eğitim-Araştırma gibi önemli hastanelerde eklenilirse; Batman’da hasta yatak sayısı açısından çok önemli bir sorun kalmaz.
Geçenlerde bir okurumuz haklı olarak soruyordu;
“Bölge Devlet Hastanesi bünyesindeki Yanık ünitesinin başka illere gitmesine seyirci kalanlar, Batman’a nasıl Araştırma-Eğitim ile Tıp fakültesini getirecekler?”
Evet, bu okurumuza katılmamak elde değil.
Artık bu şehri seven siyasetçiler, bürokratlar kısır çekişmelerden sıyrılıp, yeni sağlık yatırımlarıyla ilgili sağlıklı bir karar vermeliler…

 

***** *****
YENİ UÇAK SEFERLERİ GEREKLİ
Batman havalimanında uçak seferlerinin yeterli olmayışından başta iş dünyası olmak üzere, bir çok esnaf ve sade vatandaşın komşu illerdeki limanlardan seyahat etmek zorunda kaldığını yazıyoruz.
Tabi bu durumda seyahat acenteleri ve de buradaki havalimanı yetkililerinin yapabilecekleri bir şey yok.
Bazı duyarlı okurlarımız; “Uçak sefer sayısının artırılmasına yönelik başlattığımız kampanyaya da destekleri büyük. Geçenlerde bir okurumuz mesaj atmıştı; “Diyarbakır’ın nüfusu Batman’dan büyük. Haliyle Diyarbakır’dan yolcu daha fazla.”
O, okurumuzun uyarısına teşekkürler. Ancak Batman’ın ilçelerle birlikte nüfusu 600 bini buluyor. Bölgede Diyarbakır’dan sonra nüfusu en büyük İl konumundaki Batman’ın günde 4 uçuşla sınırlı tutulması düşündürücü değil mi?
Batmanlı yolcuların en çok kullandığı limanların başını Diyarbakır çekiyor.
Batmanlılar, hava yolculuğunda burada pahalı bileti bulmayınca; Diyarbakır’a gitmek zorunda kalıyor.

HAVA YOLCULUĞUNDA PAHALI BİLET
Batman’ın diğer sorunları da var ama iş dünyası ve esnaf, her gün Ankara ve İstanbul’a pahalı bilet kesmek zorunda kalınca; bu ara şehrin diğer sorunlarına çok fazla değinmiyoruz…
Batman-Ankara, Batman-İstanbul, aktarmalı Batman-Antalya ve Batman-İzmir uçak seferleri için bir ya da 2 gün öncesinden bilet kestiniz mi cebiniz yandı demektir.
Biletler 400 ila 600 lirayı buluyor.
Komşu Diyarbakır’da çok daha ucuz olan biletlere yönlendirilmek zorunda bırakılan Batmanlılar yakınıyor;
“Batman havalimanının tadilatının üzerinden tam 2 yıl geçti. Hala buradaki liman normale dönmedi. Ne zaman eski uçak seferlerine dönüş yapılacak?”
Kısacası; Bu büyük sorunun sorumlusu bizleriz.

Bu mantıkla Diyarbakır’dan daha çok yolculuk yapacağız anlaşılan…