Ramazan ayının son haftası daha çok iftar yemekleri ile geçiyor ama şehrin gündemi farklı. Gündemdeki bazı sorunları özet halinde bu sütunda bulacaksınız. Yorum sizin…

Batman ulaşım, sağlık ve de eski stadyumun ‘Şehir parkı’na dönüşme projesinde arzu ettiği yerde değil. Şehrin kanayan sorunlarını sizlerle paylaşıyoruz ama bugün de Batman’da olup biten birkaç sorunu sizlerle paylaşmak istiyoruz…


ÖNCE ULAŞIM…
Devlet Hava Meydan İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Mayıs ayında Batman Havalimanından uçakla seyahat edenlerin istatistiklerini açıkladı. DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2017 yılı Mayıs ayı Havalimanı İstatistiklerine göre, Mayıs’ta Batman’da iç hat yolcu trafiği ile 40 bin 152, dış hat yolcu trafiği ile 147, toplamda ise 40 bin 299 kişi oldu. İç hat iniş-kalkış yapan uçak sayısı 256 olduğu ifade edilen açıklamada dış hatlar uçak sefer sayısının ise 2 olduğu toplam uçak seferinin ise 258’e ulaştığı belirtildi. Yük trafiğinin ise toplamda 377 ton olarak gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, 2017 yılı ilk 5 aylık gerçekleşme verilerine de yer verildi. Bu verilere göre Batman Havalimanından Mayıs sonuna kadar 187 bin 792 yolcu hizmet alırken, ilk 5 ayda Batman Havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sefer sayısı bin 302’ye, yük trafiği ise bin 767 tona ulaştı.

GAR’DAN GÜNDE 500 YOLCU
DDY Batman Gar’ında yılda ortalama 100 bine yakın yolcu taşıyor. Tüpraş Batman Rafinerisi’nden Ankara’ya hemen her gün karşılıklı olarak motorin seferi yapan  DDY Gar Müdürlüğü’nde 500’e yakın tren seferi de gerçekleşiyor. Batman-Diyarbakır arasında ise tren sefer sayısı ortalama 1000 civarında. Batman Güney Kurtalan Ekpress ile Batman-Diyarbakır arasındaki tren seferleri hemen her gün rutin olarak yapılıyor.
Batman-Diyarbakır arasında sefer yapan tren yolculuğu 50 dakikaya düşürünce, trenler neredeyse minibüslerin hızına ulaştı. Fiyatların da çok cazip olduğu tren yolculuğunda engelliler, ücretsiz olarak seyahat etme imkanına sahip.
70 Yıllık DDY Batman Gar’ı eski hareketliliğinden uzak ama bu şehrin olmazsa olmazlarından biri de trendir. O Gar’ın dili olsa da geçmişte Türkiye Petrolleri’nde görev yapan üst düzey bürokratları nasıl Ankara-İstanbul’a götürdüğünü bir anlatsa… O tarihi yolculuk anlatacak kimseler de kalmadı ya.

 

5 MAHALLENİN PARK İHTİYACI
İnsan başına gelmeden sorunların da farkına varmıyor.
Şafak Mahallesinde oturan bazı semt sakinlerinin; 16 Mayıs şehir stadı ‘şehir parkı’ olsun diye talebi var.
Şafak başta olmak üzere Bahçelievler, Cumhuriyet, Şirinevler, Cudi ve Fatih Mahallerinde oturan bazı semt sakinlerini dinledik.
Batman’ın eski mahalleleri sayılan bu semtlerde ‘yeşil alan’ sayısı yok denecek kadar az.
Eski ilçe Gar’ı yeri SGK’nın hizmet binasına dönüştü.
Kapalı spor salonu bitişiğindeki boş alan ise geçen yıl büyük bir konut sitesine dönüştürüldü.
Şafak Mahallesinde apartmanlar yükseliyor. Batman’ın eski kooperatifinin olduğu alanda yakın bir tarihte yeni bir konut alanına dönüştürülecek.
Nereden bakarsanız bakın, o bölgede tek bir park yok.
Yerel yönetimin yöneticileri, her fırsatta Batman’ın yeşil alan sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Nüfusun yoğunluklu olarak yaşadığı Şafak ve çevresindeki 5 mahallenin eski stadyumu parka dönüştürülmesine yönelik talebi, bir kez daha masaya yatırılmalıdır.
Birçok İl, eski stadyumlarını TOKİ’den alıp parka dönüştürmeyi başardı. Batman stadı için de geç kalınmış değil. Stadyum ile Kapalı spor salonu ‘park’ olarak düzenlenebilir. Bu alanın yeşil alan olarak yada yaşam alanına dönüştürülmesi beş mahalleye büyük bir nefes aldıracaktır.
Ayrıca bu alanın parka dönüştürülmesi; Batman’ın yeşil alan sorunun çözümüne bir nebze de olsa katkı sunacaktır.
İşte şehrin gündeminden bir kesit sorun?