*Biri Batman’ın ilk eczacısı diğeri ise dışarıdan okuyarak Jeoloji Mühendisliğine kadar ulaşmış. 70 yaşındaki Ömer Kayhan, Batman’ın ilk eczacısı. 1948 Batman doğumlu Kayhan, yıllardır doğup büyüdüğü Batman’dan kopmamış, hala Batman-Ankara arasında mekik dokuyor.

*Aslen Bismil doğumlu olan 64 yaşındaki İzzet İnançlı’nın da çocukluğu ve gençliği Batman’da geçmiş. Hiçbir okulda eğitim almadığı halde dışarıdan okuyarak Jeoloji Mühendisliği’ne kadar yükselen İnançlı, yıllar öncesinin Batman’ını özetliyor: “Eskiden insanlar birbirlerini görünce selam vermeden geçmezdi. Batman’ın 70 ve 80’li yılları bir başka güzeldi.”

BATMAN’IN İLK ECZACISI
Ömer Kayhan, 1948 Batman doğumlu.

Şimdiki İluh Mahallesinde eski Jandarma Karakolu bitişiğinde kerpiçten yapılı 4 odalı bina Nahiye Müdürü’nün hem çalıştığı hem de lojmanın olduğu yapıydı.

Eczacı Ömer Kayhan’ın babası Batman’ın ilk Nahiye Müdürlüğü’nü yapmış.

1947’de Batman, nahiye olmuş.

1955’e kadar nahiyelikle idare edilen İluh, 1957’de ilçe, 1990’da da il oldu.

Ömer Kayhan, çocukluğunun geçtiği İluh tepesini anlatıyor:

“Eskiden İluh, Sere gır olarak bilinirdi. O dönemler İluh’ta iki elin parmak sayısı kadar ev vardı. Herkes birbirini tanırdı. Komşularımızı bilirdik. Babam Nahiye Müdürü olduğu için herkesi tanıma imkanımız vardı. İluh’ta oturanlar eski Batmanlılar olarak sayılır. İluh tepesinde oturanlar akraba gibiydi. İluh tepesinden aşağı kaymak çocukluğumuzun oyunuydu.”

İLUH’TA TANINAN AİLELER VARDI
İluh’un dününü en iyi hatırlayanlardan biri olan eczacı Ömer Kayhan, babasının 5 yıl süreyle Nahiye Müdürlüğü’nü yaptığına dikkat çekiyor:
“Babam başarılı bir Nahiye Müdürüydü. Herkes onu tanırdı. İluh’un köklü aileleri arasında Oran’lar, Ayhan’lar ve Arı aileleri vardı. İluh büyüyünce Siirtli ailelerden Kıvırcık’lar, İzzet ve Fahri Balcı da esnaflık yapmaya başladı. Kıvırcık’ların peron bitişiğinde marketi vardı. Bu aynı zamanda da Batman’ın ilk alışveriş merkezi gibiydi. 60 ve 80’li yıllar arasında Mehtap Sineması’nın çevresi boştu. O bölgede top oynamaya giderdik. Batman’ın şimdiki Atatürk Parkı ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu bölge tamamen sazlıktı. Karakol bitişiğinde ilkokul vardı. ‘Peçe’ lakaplı Fikret hoca müdürümüzdü. O eğitim yuvası Batman’ın ilk okuluydu. Daha sonra ‘Devrim Okulu’ olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy Okulu, İluh deresinin karşısına yapıldı.”

1973 yılında İstanbul Eczacılık Yüksekokulu’nu bitiren Ömer Kayhan, petrol kentinde ilk eczacı unvanını almış.

Kayhan, eczacılık öncesinde ise Batman lisesinde kısa dönem öğretmenlik yapmış.

Ömrünün büyük bir bölümü Batman’da geçen Kayhan, şimdilerde Ankara’da yaşıyor ama bir ayağı da Batman’da.

Başkentten daha çok memleketine özlem duyduğunu ifade ediyor.

DIŞARIDAN OKUYARAK MÜHENDİS OLDU
64 yaşındaki İzzet İnançlı, 1954 Bismil doğumlu.

Her ne kadar komşu ilçe Bismil doğumlu olsa da İnançlı’nın çocukluğu ve gençliği Batman’da geçmiş.

Uzun yıllar Bağlar Mahallesinde yaşamını sürdüren Jeoloji Mühendisi İnançlı, eczacı Ömer Kayhan’la ‘Batman sohbet’ine renk kattı.

İlkokuldan mühendisliğe kadar hep dışarıdan okuyan İnançlı’nın yaşam hikayesi zorluklarla geçmiş.

Bağlar mahallesin adını bir dönemler semtin ortasındaki üzüm bağlarından aldığını hatırlatıyor İnançlı:
“Eskiden Bağlar Mahallesindeki evler daha çok 12. Cadde’nin bitişiğindeydi. Daha çok Bismil ve Silvan’dan göç alan mahallede herkes birbirini tanırdı. Komşularla güzel diyaloglar vardı. İnsanlar kanaatkardı. Yokluk vardı ama mutluluk vardı. Yürürken insanlar mutlaka birbirlerine selam verirdi. Herkes birbirini sever, sayardı. Şimdi o gelenek ve göreneklerin tamamı değişti. Tek tük dostumuz kaldı. Batman kısa sürede çok değişti.”

“ASKERDE DERS VERİYORDUM”
Okula gitmediği halde çalışarak Jeoloji Mühendisliği’ne kadar yükselen İnançlı, dönemin Batman Lisesi Müdürü Gülpaşa Sezer’den diploma aldığını anlatıyor ve ekliyordu:

“Eskiden okumak çok daha zordu. İmkanlar kısıtlıydı. Her aile maddi imkansızlıktan çocuklarını okula gönderemezdi. Ben okur yazarlardan okumayı ve yazmayı çözdüm. Sonradan askerliğe gittim. Vatani görevimde de okuma meraklısıydım. Bölük komutanımızın çocuklarına ders veriyordum. Komutanımız,  beni çok seviyordu. Dışarıdan nasıl mühendis olduğuma inanamıyorlardı ama okumanın büyük mükafatını görmüştüm.”

64 yaşındaki İnançlı ile 70 yaşındaki Kayhan’la Batman’ın o eski günlerini konuşmak büyük keyifti.

Onlar 70 yıllık Batman’ın dününe tanık simalar.

Yaşayan tarihleri arada sırada siz okurlarla buluşturmak da görevimiz.