Barış Arslan

*1998’de Batman’da örgütlenen Türkiye Sakatlar Federasyonu’na bağlı dernekler faaliyetleriyle dikkat çekiyordu. Eski Federasyon Başkanı merhum Ahmet Faruk Öztimur, 98’de Batman’a gelince dönemin Valisi Necati Develioğlu ile Batman’ın caddelerini turlamıştı. Sosyal Politikalardan sorumlu eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, kente konuk olduğunda soluğu tarihi ilçe Hasankeyf’in ‘Yol geçen hanı’nda almıştı. 1995 yılında temeli atılan Bölge Devlet Hastanesi çevresinde ise tek bir yapı yoktu. İşte Batman’da iz bırakan kareler.

ONLARDAN GERİYE BU KARE KALDI

Yıl 1998… Dönemin Batman Valisi Necati Develioğlu, Batman’a konuk olan Türkiye Sakatlar Federasyonu eski Başkanı Ahmet Faruk Öztimur ile Batman eski Sakatlar Derneği yöneticilerinden Ahmet Günaydın ve Casim Maslak ile  Batman’ın sokaklarında turlamışlardı. Öztimur, Antalya’nın Alanya ilçesinde 2012 yılında denize atlayarak yaşamına son vermişti. Batman Sakatlar eski yöneticisi Casim Maslak ise uğradığı saldırıda hayatını kaybetmişti. İşte Batman’da 20 yıl öncesinde o geziden geriye kalan kare.

BAKAN GEMİCİ’NİN MAĞARA KEYFİ

DSP’nin iktidar olduğu dönemde Sosyal Hizmetler ve Politikalardan sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici idi. Güneykent mahallesindeki eski ÇATOM binasını Sosyal Hizmetler teşkilatına kazandıran Gemici, tarihe olan tutkunluğuyla da biliniyordu. Batman’a her gelişinde Dicle Nehri kıyısındaki ‘Yol Geçen Hanı’nda dinlenen eski Bakan Gemici, objektiflerimize böyle yansımıştı. Gemici’nin yıllar önce dinlendiği bu mağara doldurularak kapatıldı.

BÖLGE DEVLET HASTANESİNİN ALANI

Yıl 1995. Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin yapımını üstlenen Güneştekin firması, sağlık yatırımının temelini kazdığında şimdilerde şehrin büyük semti olan Gültepe yoktu. Tek bir yapının olmadığı 90’lı yıllarda, Gültepe’nin kurulduğu semtte arazilerin çoğu buğday ve arpa tarlalarıydı. İşte Güneştekin firmasının 95’li yıllarının ilk aylarında yapımına başladığı Bölge Devlet Hastanesi’nin arazisinden bir kare.

KONUŞMA KÜRSÜSÜ BÖYLEYDİ

1990 Yılında Mardin’den ayrılıp Batman’a bağlanan Gercüş ilçesinde, yeni yapılan eğitim yuvaları derslik açığını gidermişti. Dönemin Gercüş ilçe Kaymakamı, yeni eğitim yuvasının bahçesinde toplanan kalabalığa seslenirken, konuşma yaptığı kürsü ile tahtalardan yapılmaydı. O ilkel konuşma kürsüsü objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim