Neden böyle bir başlık attığımızı merak edeceksinizdir. Çağdaş, modern kurum ve yapıların ilk kez bir köy yerinde uygulanmasından dolayı bu başlığı koyduk.

Bir kooperatif köy yerinde kurulabilir ve bölgedeki çiftçileri aynı çatı altında toplayabilir ama fabrikanın ücra ir köyde kurulması, zamanı okuyabilen, öngören kişi ve müteşebbisin gerçekleştirebileceği bir olgudur.

*Evet Qorıx köyü, Ezidi kardeşlerimiz bunu başardı. O zaman kendilerini sıklıkla ziyaret edip, tebriklerimizi iletmiştik hep. Kürtçe Qorix Türkçe Uğurca köyü, Beşiri ilçesinin en güzel köylerindendir. 1990’a kadar herkesin imrendiği, hatta gıpta ettiği o güzel köy, 40 yıl aradan sonra yeniden ayağa kalkmış. Yıllar önce birçok nedenden Avrupa’nın yolunu tutan gurbetçi azınlık şimdi de dönüş yolunda…

Uğurca Köyü-2

BURASI UĞURCA MI
Son 30 yılda neredeyse köyün tamamının gittiği o yerleşim birimine hayat veren köyün eski yaşayanları, güzel bir oluşumla; o yerleşim birimine hayat verecek projenin ilk adımını gerçekleştirdi.

O terk edilen, çökme tehlikesiyle karşı karşıya olan evlerin yerinde şimdi modern villa tipi konutlar var…

Beşiri’den İkiköprü’ye gittiğinizde; büyük bir fabrika binasını görüyorsunuz.

O mercimek ve un fabrikasını 1988 yılında dönemin ANAP’lı Bayındırlık ve İskan Bakanı merhum Safa Giray hizmete açmıştı.

Allah rahmet eylesin.

O zamanlar Batman için imkansızlıklar içinde inanılmazı başaran Aydın Baran’ın, bir ayağı Batman bir ayağı da başkentteydi.

40 Yıl önce petrol şehri, bağlı olduğu Siirt’in nüfusundan iki kat fazlaydı kat be kat ama resmi olarak ilçesiydi.

Bu yüzden birçok haksızlığa uğrayan şehirdi.

O haksızlığa karşı çıkan tek politikacı merhum Baran’dı.

Halen iz bırakan o politikacı, birçok kişinin gönlündedir.

Gurbetteki Ezidiler’in yaptığı o devasa mercimek-un fabrikasının açılışına bizzat Bakan Giray’ı getiren Baran da Ezidilerin yakın dostuydu.

O ışık saçan renkli topluluğun sorunlarının çözümü için elinden gelen her şeyi yapan politikacıydı merhum Baran.

Biz de o yıllardan bu yana şehrimizi renklendiren dost topluluğun sorunlarını hep yakından takip ettik ve bu sütunlara alarak, onların sesi olmaya çalıştık.

Yüreğimizin orta yerinde yer edinen varlıklarıyla, bizi çoğullaştıran bu dostlarımızla ilgili yazdığımızda, yanlış anlaşılmalar sonucu yapıcı da olsa sosyal medyada eleştiri hedefi olduk.

Kabul edilmelidir ki tarihsel kabul edilen gerçeklere her zaman saygılı davrandık ve bu saygıyı içselleştirerek yayın yapmaya çalışıyoruz.

Ancak bazen bilinegelen ve söylenegelen bir terim kullanırken farklı düşünen bazı can dostlarımızın iyi niyetli itirazlarına maruz kaldık.

Bu tarz itirazı hoşgörüyle kabul ettik.

Biz köylerimizi tarihsel olgularla değil, yaşamdan kesitler kullanarak yazmaya çalışıyoruz.

O yüzden makale köşelerimizin tarihsel bir platform olmadığını hatırlatma gereği duymak zorunda kaldık.

Umarız bu notumuz, her zamanki yüce gönü ve anlayışla karşılanır.

Beşiri-9

BİR KIVILCIM…

Daha bebek iken Almanya’nın yolunu tutan eski Muhtarın oğlu İbrahim Korkmaz’ın başını çektiği platform, Uğurca’da inanılmazı başardı.

İki yıl dolmadan gurbetçiler, 15 villa tipi konutu hayata geçirdiler,

Konutlar, Bodrum-Santorini’deki gibi beyazlara boyanarak kır yerine hayat verdiler.

Qorix’dan geçenler, “Burası Uğurca mı?” diyor.

Evet burası Uğurca, bir diğer adı; Qorix.

Korkmaz ve Almanya’daki gurbetçiler; “Bu işe inandık… şimdi dönüş zamanı…” diyor.

Bu zengin topluluğu desteklemenin de tam zamanı.

Bu topluluk; yine 21. Yüzyılın gereklerini yerine getiriyor ve yeni projelerle topraklarına dönerek hem köylerine hem de bütün bölgeye yaşam aşılıyor.

Bu ışık saçan topluluk, sadece destek ve güven istiyor.

Gerisini kendileri fazlasıyla yapıyor zaten.