*Herkesin bilgisi olduğu üzere son 15-20 yılda Batman’da yüksek istihdam vaadiyle yatırıma başlayan tekstil sektörü yaklaşık 50 bin kişiye istihdam alanı sağlamıştı. Başlangıçtan birkaç yıl öncesine kadar umut vaadeden tekstil sektöründe, şimdilerde tehlike çanları çalmaya başladı. Buradaki tekstilciler girdi fiyatlarından dolayı Mısır ve Bangladeş ile baş edemez duruma geldi. Daha önce işi daraltan bu sektördeki bazı firmaların gözü artık Asya pazarında…
*Batman’daki tekstil firmaları Avrupa piyasasında iş bulamıyor. 5-10 Yıl öncesine kadar Avrupa ülkeleriyle ticarette olan, onlar için üretim yapan tekstilcilerin adresi şimdilerde Asya pazarı. Batman’da 277 firmadan bazıları, geçen yılın son aylarında kepenk indirmişti. 2025’te de bazı tekstil firmaları kapanma riskiyle karşı karşıya…
TEHLİKE ÇANLARI TEKSTİLCİLER İÇİN
Artan kredi faizleri, yüksek teminat bedelleri, kalifiye işçi ücretleri ve TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı, tekstil sektörünü ihracat pazarında zor duruma düşürdü.
15 Yıl öncesine kadar Batman’da yüksek istihdam vaadiyle yatırıma başlayan tekstil sektöründe şimdi de yaprak dökümü başladı.
Geçen yıl da tekstil sektöründeki firmaların sorunlarına dikkat çekmiştik.
Bu yılın ilk aylarında da tekstilciler, Mısır ve Bangladeş gibi Uzak Doğu ülkeleriyle baş edemez hale geldi.
Bazı firmalar ister istemez gözünü Asya pazarına dikti.
Oysa birkaç yıl öncesine kadar Avrupa piyasasında iş yapan Batman’daki tekstil firmalarının büyük bölümü, günümüzde kazandıkları o piyasaları kaybetti.
Avrupa piyasasından uzaklaşan firmalar, şimdi de Asya pazarına yöneliyor.
Batman’da tekstil sektörü 40 ile 50 bin arasında işsize istihdam kapısı açmıştı.
Batman’da Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Halil Yaşar, artan maliyet ve düşük kurun ihracatçılar üzerindeki olumsuz etkilere haftalar öncesinden dikkat çekmişti.
TEKSİAD Başkanı Yaşar, bir gerçeğin altını çiziyor;
“Artan maliyetler ve düşen siparişler sektörde ciddi bir daralma yaratıyor. Batman’da bazı firmalar üretimi durma noktasına getirdi ne yazık ki. Özellikle Güney Asya ülkeleri ile rekabet edemiyoruz. Mısır, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkeler daha avantajlı hale geldi. Avrupa ve ABD pazarında ülkemizin payı giderek azalıyor. Bu nedenle tekstilcilere pozitif ayrımcılık tanınmalı, çünkü rekabet gücümüz ciddi şekilde zayıflıyor.”
Haliyle ,tekstil sektörünün beklentileri büyük.
Umarız tekstilciler kolay kolay bu şehirden çekilmez çünkü çekilmeleri halinde bu şehrin işsizlik oranı bir hayli yükselecektir.
Bu notumuzu yetkililere bildirmiş olalım.
Çünkü 50 bin kişinin baktığı nüfus göz önünde bulundurulduğunda; bu sektörün hayati önemi bir kez daha anlaşılır.
ESKİ MEKANLAR GEÇMİŞİN IRMAKLARIDIR
Batman’ın eski Belediye Başkanı Şevki Akın’ın eski öykülerinin yaşandığı adreslerden biridir.
O adreste Birinci Cadde ile İkinci Cadde’nin son kısımları sayılır.
Eski ofise bitişik Çarşı mahalle muhtarı Şexo Mere (Şehmus Tunç), Batman’ın eski siyasetçilerinden Şeyh Hıvfzullah Hamidi, Batman’ın eski Milletvekillerinden Aydın Baran ve Batman eski Belediye Başkanlarından Şevki Akın’ın yaşamlarını sürdürdüğü bölge eski Çarşı Mahallesiydi.
Eski Sevenler Kahvesi, eski terzilerin bulunduğu Çiçek Pasajı, Birinci Cadde ile İkinci Cadde’nin birleştiği güzergahlardaki hareketlilik, şimdiki Turgut Özal bulvarından farksızdı.
Aynı zamanda Batman’ın ilk ustaları da esnafları da hep o bölgedeydi.
Hani derler ya; bir şehrin çekirdeğinin olduğu bu yerler kolay kolay unutulmaz.
Eski mekanlar geçmişin aktığı ırmaklardır.
Ki o mekanlara gidip de geçmişle arınmayan hiç kimse yoktur.
Geçmişle bugün arasında köprüyü kuramayanlar yaşamda çok çok zorlandıkları bilinegelen bir gerçektir.
O yüzden eski mekanları olabildiğince koruyor, o köprüyü kuralım ki çocuklarımızın da geçmişle bağı güçlü olsun.
Eski Çarşı merkezinin günümüzde hali her ne kadar boynu bükük olsa da eskilerin ayak izlerine ancak o bölgelerde rastlamak mümkün.
Batman’ın ilk Seyran Sineması, yine ilk fırıncılarından Amo Nadir ve eski Hayat Taksi işletmecilerinin de ticarete başladığı bölge, Çarşı’nın son kısmıydı.
Vefat etmeden önce eski Belediye Başkanı Şevki Akın, o dar sokağı bize anlatırdı.
CHP ilçe Başkanlığı yaptığı dönemde İsmet İnönü’nün, DDY Batman istasyona geldiğinde, Batman’ın ‘İlçe’ kararını başarılı şekilde İsmet İnönü’den nasıl kopardığını anlatırdı bize.
Yarım asır öncesi Batman’ın o şen bölgesinde şimdilerde in-cin top oynuyor.
Şevki Akın’ın söylediklerini kayıt altına almıştık.
O geçmişi anlattıkça biz de onu merakla dinlerdik.
O dar pasajının hemen girişinde sohbet ettiğimiz sokağın öyküsüne yolculuk yaptığında aynen şunları derdi merhum Akın;
“Siz belki hayal meyal Sevenler kahvesini, Amo Nadir’in fırınını, Seyran Sinemasını hatırlarsınız ama biz o zaman bu bölgenin temelini atan insanlardık. Bu yapılar nasıl oldu. Günümüzde beğenilmeyen bu evlerin şu an ne durumda olduğunu ve Batman’ın bu eski yerleşim bölgesini açık bir müzeye dönüştürmek gerektiğini de şimdiki kuşak, yani sizler yeni projeleri hayata geçirmelisiniz. Biz yakın bir süre sonra aranızda olmayacağız ama bu şehrin dününü, hikaye-öykülerini yaşatın. Biz bugün varız, yarın yokuz.”
Şevki Akın, 1980’lerde kısa bir dönem de olsa Batman Belediye Başkanlığı yaptı.
Batman’ın köyden beldeye, ilçeden de İl’e dönüşmesine tanıklık yapanlardandı Akın.
Ramazan Bayramı öncesi nabız yoklamak için çıktığımız çarşı-pazarda; yolumuz Şevki Akın’ın eski evinin bulunduğu o dar sokağa düştü.
O an merhum Şevki Akın’ın bir birkaç yıl öncesinde söyledikleri aklımıza geldi.
Eski Çarşı’dan şehrin yeni yüzüne doğru ilerlerken bir anda anılar içinde bulduk kendimizi adeta.
İşte bu yüzden eski mekanların mutlak surette korunması gerektiğine inanıyoruz ve bu mekanların yaşam sözcülüğünü seve seve yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.
Bizden sonraki kuşaklara en büyük armağanımız, tarihimizi, kültür ve geleneğimizi göstermek ve öğretmek olacak.
O yüzden eski mekanlar bu anlatıya eşlik etmesi açısından çok önemlidir, korunmalıdır.
Sağlıcakla kalın.