*Batman, son 15 yılda ‘Tekstil Sektörü’nde adını duyuran bir şehir. Birkaç ay öncesine kadar 325 tekstil firmasının olduğu petrol kentinde 25 bin kişi bu sektörde ‘iş’ istihdamı bulmuş. Tekstil sektörü o kadar gelişti ki, ilçe ve beldelerde kurulan atölyeler işsizlerin umudu olmuştu…
*Birkaç yıl öncesine kadar Batman’da ‘Kara altın’a alternatif gösterilen ‘Tekstil Sektörü’ şimdilerde önünü göremiyor. Gerek OSB’deki tekstil firmaları gerekse de eski Tekel’deki ‘Tekstil Kent’teki firmalar, neredeyse duruşa geçecek. Hatta bu sektörde atölyelerini satışa çıkaran tekstilciler de yok değil…
TEKSTİLCİ ÖNÜNÜ GÖRMEK İSTİYOR
Tekstil sektörü, 2010 yılından sonra Batman’a girdi.
Önceleri özelleştirilen Tekel Batman Başmüdürlüğü hangarları bir bir ‘Tekstil Atölyeleri’ne dönüştü. Ardından da peş peşe açılan atölyeler yüzlerce insanının ‘Umut Kapısı’na dönüştü.
Tekel’in eski bina-hangarları ‘Tekstil Kent’ oldu.
İstanbul başta olmak üzere birçok tekstil firması, Batman’ın da aralarında bulunduğu bazı illere tanınan ‘pozitif’ ayırımcılık nedeniyle burayı tercih etti.
Ege’nin Tekstil duayeni Osman Aydınlı’dan İzmir-İstanbul’daki bazı marka tekstil firmaları, bölgede Batman’ı ‘Tekstil Üssü’ne dönüştürdü.
Tekstil sektöründe Batman’da ‘merdiven altı atölyeler’ hariç 325 firmada çalışanların sayısı 25 bini buldu.
Düşünün, Batman’ın ilçe ve beldelerindeki küçük atölyeler de göz önünde bulundurulduğunda; bu sektörde istihdam edilenlerin sayısı nereden bakılırsa 40 bini buluyor.
Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde bu sektörün altyapısı olacak ‘İplik Fabrikası’ da kuruluyor.
Bu fabrika açıldığında birçok firmayı burada tutacak.
Fakat Batman, Tekstil’de marka olacak ‘İhtisas Tekstil OSB’yi kaçırdı. Komşu il Diyarbakır, bu alanı Batman’a kaptırmamak için ‘İhtisas Tekstil OSB’ projesini hayata geçirdi bile.
Son üç yılda Batman, tekstilde yerinde saydı.
Yatırımcının ‘yer’ talebi karşılanmadı.
TEKSTİLCİLERİ ‘ZOR’ SÜREÇ BEKLİYOR
Hemen her sektörün zorlandığı bu süreçte tekstilcileri çok daha zor bir süreç bekliyor.
Batman Tekstilciler ve Sanayiciler Derneği’nin eski Başkanı Mehmet Ali Öztürk ve şimdiki Başkanı Halil Yaşar, tekstilin önde firmalarıyla bir araya geldi.
Tekstilcilerin içinde bulunduğu sıkıntılı günler için ortak açıklama yaptılar.
Bu hafta sonu ya da önümüzdeki birkaç gün içinde Batman’a gelmesi beklenilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de sorunları anlatmaya hazırlanan tekstilciler, bir hayli sıkıntılı.
Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde bazı tekstilciler, atölyelerini hatta makinelerini bile satışa çıkarmış.
Adının açıklanmasını istemeyen bir tekstil firmasının sahibi anlatıyordu:
“Birkaç yıl öncesine kadar tekstil Batman’da gelecek vadeden bir sektördü. Her sektör gibi tekstil de şimdilerde ‘umut’ vermiyor. Eğer destek görmezsek bu sektör daha da eriyecek. Tekstilin burada kalıcı hale gelmesi için destek şart. Şimdiden bazı tekstil firmaları işyerini ya kiraya veriyor ya da satışa çıkarıyor. Birçok tekstil firması da duruşta.”
Özetle Batman, tekstilde eski günlerini arıyor.
OSB’deki bazı tekstilciler, personel sayısını düşürüyor.
İşsizliğin yoğun olduğu Batman’da bu sektöre sahip çıkmanın tam zamanı.
Sağlıkla kalın…