*’İş Formu’ kapsamında Batman’da yapılan toplantıya katılan Iraklı iş dünyasının ortak sıkıntısı; Habur sınır kapısı… Kapı geçişlerindeki ‘çile’ Batman’a yılda 300 bin turist kaybettiriyor. Bu turistlerin çoğu ne yazık ki başka ülkelere yöneliyor. 

*Habur kapısının bize nasıl turist kaybettirdiğinin en iyi örneğini Duhok eski Milletvekili Dilşad Şaban dile getiriyor; “Sınır kapısındaki geçişlerde yaşanan sıkıntı giderilirse, yılda 300 bin Iraklı turist, Hasankeyf’e konuk olur. Kapıdaki sıkıntı yüzünden vatandaşlarımızın çoğu Avrupa ve Dubai’ye gidiyor.” 

BATMAN’A ULUSLARARASI BAŞLANGIÇ
Geçen hafta sonu ‘Türkiye-Irak İş Formu’ toplantısında bölgenin nabzı Batman’da atmıştı.

Hatice Nasıroğlu Konferans salonundaki ‘İş Formu’na Irak’tan 32 iş adamının yanı sıra 7000 üyeli Duhok Ticaret Odası’nın bazı üyeleri de katılmıştı. 

Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun öncülük ettiği ve Batmanlı Prof. Dr. Veysel Ayhan’ın organize ettiği ‘İş Formu’ toplantısı, bir yerde Batman’da uluslararası toplantının bir başlangıcıydı.

Irak’tan ‘İş formu’ toplantısına katılan iş insanları arasında önemli simalar vardı. 

Irak’ta rafineri işleten iş insanı Bayer Dosky, Duhok eski Milletvekili Dilşad Şaban, Duhok Ticaret Odası Meclis Üyesi Lateef Othman İsmail, Divan Şirketler Grubu ortaklarından Obeid Ahmad Süleyman ve  Sağlık Bakan Yardımcısı Nezar İsmet….

Irak’taki Kürt Bölgesinin önemli şirketlerin başındaki iş insanları, yıllar sonra gördükleri Batman’ın büyük bir değişim içinde olduğunun altını çiziyor. 

Batman Organize Sanayi Bölgesi’ni gördükten sonra şaşkınlıklarını dile getiren iş insanlarından Dosky, bakın neler söylüyor; 

“Oysa bizler Batman’ı Doğu’daki az gelişmiş sanayi ve üretimi az olan bir il olarak biliyorduk. Meğerse Batman sanayide Gaziantep’e, Tekstilde de Bursa’ya yaklaştığına tanık olduk. OSB ziyaretlerinde bir üretici firmayla görüşme yaptık. Tesisime gerekli olan bazı cihazların üretimi konusunda teknik bilgileri verdim. Teknik elemanlarım, gerekli bağlantıyı sağlayacaklar.”

“300 BİN TURİST HASANKEYF’E GELEBİLMELİ”

Süleymaniye’den ‘İş Formu’na katılan Divan şirketler Grubu ortaklarından Obeid Ahmad Süleyman da mobilya sektöründe daha çok Bursa ve Kayseri’de yatırım yaptıklarına dikkat çekiyor. 

İş formunda Batman’ı gördükten sonra Batı illerinin yerine yakın gördükleri Batman’a artık yatırımı planladıklarını da anlatan Süleyman, iş birliğinin önemine vurgu yapıyor ve ekliyor;

“İyi ki Batman’a geldik. Buradaki görüşmelerimizde iki firma ile iş birliği kararı aldık. Yeni OSB’lerde de yer almayı planlıyoruz.”

Duhok eski Milletvekili Dilşad Şaban ise Batman’ın  ticari olarak oldukça geliştiğinin mesajını verirken, tarihi ilçe Hasankeyf’e de turizm yönünde yatırım düşündüklerini de söylemeden edemiyor;

“Hasankeyf, bölgede görülmesi gereken bir yer. Ne yazık ki sınır kapılarında geçişlerde yaşanan sıkıntılar yüzünden yılda 300 bin turist buraya gelemiyor. Hasankeyf’e turistik gezi düzenlemek isteyenler, sınırda yaşanan sıkıntılar yüzünden aileleriyle birlikte Avrupa ve Dubai’yi tercih ediyorlar.”

BATMAN CAZİBESİ

Iraklı Kürt iş insanlarının buradan nasıl ayrıldıklarını bize Ticaret Odası Meclis Üyesi İsmail, şöyle anlatıyor;

“Daha önce de buraya gelmiştim ama 5 yıl aradan sonra geldiğim burada başka bir Batman gördüm. Döndüğümde üyelerimize Batman’daki durumu anlatacağım. Batman’da kurulacak yeni OSB’lerde yatırım yapmak için tekrar buraya geleceğiz.”

Özetle; Iraklı iş insanları, geçmişten bugüne sağlık turizminde Batman’ın Irak’a yakın bir şehir olduğunun da farkında olduklarının altını çizdiler. 

Irak heyeti, ilk defa Batman’ın ticari potansiyelini bu iş formu sayesinde öğrenmiş oldu. 

Sınırdaki sorunun giderilmesi halinde Batman ile Irak arasında köprünün daha da güçleneceğinin mesajının verildiği ‘Türkiye-Irak İş Formu’ toplantısı, bundan böyle yeni iş formları ile petrol şehrinin ticarette hızlı bir büyüme süreci yaşatacağı da bir gerçek. 

Yeter ki sınırdaki çile son bulsun.

Sağlıkla kalın…