*Aramızdan ayrılışının üzerinden neredeyse 23 yıl geçecek ama ‘iz’ bırakan ‘Belediye Başkanı’ hiç unutulmuyor. Bu şehrin ilk temellerinde harcı olan ‘Başkan’ unvanını elde eden baba-oğul Ramanlı’ların halen eserleri konuşuluyor…

*Merhum babasından devraldığı görevi 10 yıl süreyle yapan bu şehrin ilk hukukçularından Mustafa Ramanlı, sağlık sorunları nedeniyle bir daha da aday olmamıştı. Ta ki, 1989 yerel seçimlerine kadar. Petrol kentinde halen hizmetleri konuşulan baba ile oğlunu unutmak mümkün mü…

BU ŞEHRİN TEMELLERİNİ ATANLARDI

2000 Yılının Eylül ayında geçirdiği rahatsızlık sonucu aramızdan ayrılan Batman’ın ‘Efsane Belediye Başkanı’ avukat Mustafa Ramanlı’yı saygı ve rahmetle anıyoruz.

Kim ne derse; bu şehrin temelinde ilk harcı atan ‘Başkan’lar Sait Ramanlı ile oğlu Mustafa Ramanlı’dır.

1955’te Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı, 1960 darbesinde Sivas'taki askeri kampta kaldı ve kesik kesik görev yaptığı yerel yönetimde istediği hizmetleri verememişti. Ve artık yerine hazırladığı oğlu hukukçu Mustafa Ramanlı’nın, yerel yönetimin başına geçtiği yıllar 1968-1977 arasıydı.

Ramanlı, 10 yıl süreyle petrol kentinin altyapı sorunlarının çözümünde büyük çaba sarf etmiş.

35-40 Bin nüfuslu 1960 ve 70’li yıllarda Batman Belediyesi’nde ‘mühendis’ ve ‘teknik eleman’ yoktu. O sıkıntılı dönemlerde kısıtlı imkanlarla bu kentin ihtiyaç duyduğu hizmetleri hayata geçiren Ramanlı, ikinci döneminin son günlerinde; veda mesajında şu ayrıntılara dikkat çekmiş:

“Sağlık durumum elvermediği ve gelecek ‘halefim’ tarafından yapılması da zor olmayan bir hizmet olduğuna inancım sebebiyle; Belediye Başkanlığı’ndan ayrılmayı uygun buldum.”

Avukat Mustafa Ramanlı’dan sonra 11 Aralık 1977 tarihinde Batman Belediye Başkanlığına seçilen isim Şahabettin Bağdu’ydu.

6-7 Ay gibi kısa bir dönem görevde kaldıktan sonra istifa eden Bağdu’nun ardından ‘80’ darbesi ve sonrasında yerel yönetimdeki boşluk, bu şehre çok şey kaybettirdi.

AHDE-VEFADA SINIFTA KALDIK

1989 Yerel seçimlerinde Batman Belediye Başkanlığı’na aday olması için çevresi ile eski arkadaşlarını kıramayan ‘Efsane Başkan Ramanlı’nın son arzusu; belki de son bir kez yerel yönetimin başına geçmekti.

Yarıda bıraktığı hizmetleri tamamlamak istiyordu Ramanlı.

Üçüncü kez o göreve seçilmesi an meselesiydi.

31 Mart 1989 yerel seçimlerinin nasıl geçtiğini bu sütunda tekrar dillendirmenin gereği de yok.

O seçim öncesinde sohbet ettiğim, onlarca haberini yazdığım merhum Ramanlı, ‘Bilge’ bir siyasetçiydi.

Batman’a vizyonu büyük projeler kazandırmak istiyordu.

Eski Milletvekillerinden merhum Abdurrezzak Ceylan’ın cenaze töreni sonrasında geride bıraktığı o ilginç seçimi; dönemin ünlü siyasetçilerine anlatıyordu.

Süleyman Demirel ve Hüsamettin Cindoruk gibi bir zamanların siyasetteki ağır topları, Ramanlı’yı can kulağıyla dinliyordu.

Batman’ın dününe dair hizmetlerine bir bakın?

Mutlaka Ramanlı’nın bir imzası vardır.

Merhum babasıyla birlikte neredeyse 20 yıla yakın süreyle yönettikleri bu şehirde, iki önemli simanın ismi ne bir güzergahta ne bir parkta ne de bir kavşakta yaşatılıyor.

Acı ama gerçeğimiz bu.

Ahde vefayı unuttuk.

Bu şehrin temelinin ilk harcında imzası olanların unutulması ne acı bir şey.

23 Yıl önce aramızdan ayrılan ‘Efsane Başkan Ramanlı’ Batman’da unutulmayan ender politikacılardan biridir.

Mekanı cennet olsun…