1970’li yılların başında iş insanı Metin Güneş’le tanıştık. Arkadaşlığımız, o Gırbereşik köyünden gelip, Komando Caddesi’nin ortak bir noktasında buluşup liseye giderken başladı. O, şehir merkezine 6-7 kilometre uzaklıktaki İkiztepe-Gırbereşk köyünden yaya gelirdi.

Komando Caddesi olarak bilinen 12. Cadde’deki Bağlar Mahallesi’nden yağmur, çamur, kar, buz demeden Batman Lisesi’nin yolunu tutardık. 1986’ya kadar Batman’da akaryakıt ve nakliye işiyle başarılı bir iş hayatı geçiren arkadaşım Metin Güneş, önce Ankara, sonra da İstanbul’un yolunu tuttu…

BİZİM KUŞAĞIMIZ

Yaşı 35 altındaki gençler Metin’i sadece iş insanı olarak duydu, tanıdı.

Oysa Metin, Batman’ın ayağı çok güçlü sporcularındandı.

Metin Batman’dan ayrıldı, ben de burada kalarak gazetecilik mesleğimi sürdürmeye devam ettim. Metin, Batman’dan ülkeye açılan ikinci büyük ekonomik penceresini açtı.

Batman’ın bir sevda şehri olduğunun en büyük göstergesi; her Batmanlının, her nereye giderlerse gitsinler, hangi konumda olurlarsa olsunlar, bu sevgiyi kendileriyle birlikte götürmeleridir. Şehrimizin, ülke ekonomisinin içinde pay sahibi olan Nasıroğlu ailesi ve Metin Güneş’in, Batman’dan ülkeye açılan iki büyük pencere açmaları, her Batmanlının gurur kaynağıdır.

Metin’le, işlerinin yoğunluğundan ve sürekli yurtdışında oluşundan dolayı sıklıkla görüşemiyor olsak da o, hiçbir zaman Batman’ı ve bizleri unutmaz.

Bulduğu her fırsatta arar, sohbet ederiz ve eski günleri yad ederiz.

Tabii ki Batman’la ilgili bilgi almayı ihmal etmez hiçbir zaman…

HİÇ BİR ZAMAN BATMAN’I UNUTMAZ

1970 ve 80’li Yıllar arasında Batman Lisesi’nden mezun olanlar, birçok meslekte kariyer edindi, iş dünyasında da önemli kazanımlar elde ettiler.

Kimi bürokrat, kimi eğitimci, kimi yargıç, kimi de siyasetçi ve birçok kişi de başarılı iş insanı oldu.

Efsane eğitimci Gülpaşa Sezer’in kuruculuğunu yaptığı Batman Lisesi’nden kimler geldi, kimler geçti…

Bu eğitim yuvasında, sanatçısından iş insanına, mühendisinden küçük esnafına kadar çok güzel insanlar yetişti.

Kuşağımız kısıtlı imkânlarla bugünlere geldi.

Orada yetişenler isimsiz kahramanlardır.

Bazen Batman Lisesi’nin sokağından geçerken eski arkadaşlarım gözümün önünde canlanıyor.

Aramızda olmayan arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.

45 Yıl öncesinin Batman Lisesi, liselerle ilgili tarih yazılsa eminiz ki Batman Lisesi çok önemli bir yer kaplar tarih sayfalarında…

Metin Güneş arkadaşımla Komando Caddesi’nde buluşup okula kadar hoş sohbetle gelir, Namık ve Medeni ile aynı sırayı paylaşır, dersleri dinlerdik.

Lise yıllarımızda ve sonrasında futbol tutkumuz vardı.

Tabii aramızdaki en iyi futbolcu tartışmasız Metin’di.

1980 Darbesi öncesi çıkardığımız iki yerel gazeteyi bazen sınıfa getirir, arkadaşlarım Metin, Medeni ve Namık’la birlikte okurduk.

Sonra da gazeteleri sınıftan sorumlu öğretmenimize verir, derslerime odaklanırdım.

Tek bir kaynak kitabın olmadığı, dershanelerin henüz kurulmadığı o yıllarda bir iki kitap, tek defter ve bir kurşun kalemle öğrencilik görevlerimizi yerine getirirdik.

Sınıftaki arkadaşlarımızla birlikte büyük bir aileydik.

Boş geçen derslerimizde lisenin bahçesindeki taşlık alanda sakatlanma pahasına top oynardık.

O günleri birlikte yaşadığımız bazı arkadaşlarımızla ara ara buluşur, o günleri anarız.

İşte o arkadaşlardan biri de iş hayatında birçok sektörde kendini ispatlayan sıra arkadaşım Metin Güneş’tir…

GELENEKSEL DEĞERLERİNDEN VE ŞEHRİNDEN HİÇ KOPMADI

Sağ olsun Metin Güneş, birçok sektörde büyük başarılar kazanmasına rağmen eski okul arkadaşlarıyla, çevresiyle bağını ve diyaloğunu hiç koparmadı.

Birkaç yıl öncesinde kendi köyünde yaptırdığı taziye evinin tüm masraflarını üstlenerek köyünü unutmadığını gösterdi.

Arkadaşım, dostum Güneş, iş hayatı gereği İstanbul’da ama memleketini de hiçbir zaman unutmadı.

Metin’in başında olduğu ‘Metgün’ grubu bir süre önce TÜVTÜRK ihalesini üstlenmişti.

TÜVTÜRK istasyonunun Batman’da hem nüfus hem de araç sayısına göre artık hizmet veremediğine dikkat çekmiştim.

Hem habere duyarlılık gösterme hem de hatırımızı sormak için aradı.

Bu ara çok yoğun olduğunu ve TÜVTÜRK ile ilgili Batman için en iyisini yapacağının bildirdi. Yapılacak değişiklikleri de paylaştı bizimle.

Bu değişiklikleri ve Metin’in görüşlerini daha sonraki günlerde sizlerle paylaşacağız.

Memleketine belki de örnek bir istasyon açacak.

Yine şartları göz önüne alıp, istasyon sayısını artıracaktır.

GÜZEL BİR MESAJ DA PETROL İÇİN

Liseli yıllarda Metin’in hobilerinin başında futbol geliyordu ve Batman’da birçok takımda oynadı.

Aynı zamanda koyu bir Petrolspor’ludur Metin Güneş.

Geçen sezon Petrol’ün kıl payı kaçırdığı şampiyonluk, Metin’i de üzmüştü.

‘Petrolspor hepimizin. Kulübümüze maddi ve manevi anlamda her konuda hazırız’ diyen arkadaşım Güneş, yeni sezon için de yöneticilere, teknik heyet ve futbolculara başarı dileğinde bulunuyordu.

Memleketinden hiç kopmayan Metin, birkaç yıldır Batman’a gelemedi, köyünü göremedi ama her zaman toprağına olan sevgisini yüreğinde taşıdı.

Bugünlük de arkadaşım Metin’in hem arkadaşlığını hem de şehrine olan duyarlılığını sizlerle paylaşmak istedim.

Nice başarılar diliyoruz sana sevgili Metin Güneş arkadaşım.