*Sürekli yazıp hatırlatıyoruz. Batman’ın ekonomisini canlandıracak birincil faktör sağlık turizmidir. Yaklaşık 15 yıl önce sağlık turizmi için Batman’a gelen Kuzey Irak’tan Zaho, Dohuk ve Erbil’li konuklar, ekonomiye hayat vermişlerdi. O günlerde büyük bir sevinçle, hiçbir ticari kriteri düşünmeden, hissettikleri duygusal yakınlıktan dolayı gönüllü olarak direkt Batman’a gelmişlerdi ve Batman’daki özel hastanelerin koridorları Peşmergelerle dolmuştu…
*Yanı başımızda Garzan ve Ilısu Baraj Golü'nün olduğu havza, daha önce Kahramanmaraş merkezli depremde ve önceki hafta yaşanan 5.1 şiddetindeki depremle birlikte ilginç iki hareketlilik yaşadı. Ilısu Baraj Göleti'nde Obruk oluştu, Garzan Barajı'nda ise gaz sıkışması yaşandı. Uzmanlar, endişe edilecek bir şeyin olmadığını belirttiler ama yanı başımızdaki Bitlis-Zagros dağlarında bir fay hattının varlığı tedirginlik yaratıyor…
SAĞLIK TURİZMİNİN ÖNEMİ
15-20 Yıl öncesinde sınırdaki Zaho, Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’den sağlık tedavisi için Batman’ın hastanelerinin yolunu tutan konukların sayısı bir hayli kabarıktı.
Batman’daki bazı hastaneler, Kuzey Irak’ın bazı kentlerinde ofis de açmıştı.
Hasta potansiyelinin farkına varın komşu iller Diyarbakır, Elazığ ve Gaziantep'teki özel hastaneler, bu fırsatı kaçırmayıp, kurdukları yerel merkezlerle hasta henüz Habur’a geçtiği anda kendi hastanelerine yönlendirmeyi başardılar.
Haliyle Batman hastanelerinin hasta potansiyeli düşmüş oldu.
Bu düşüşe rağmen Batman hastaneleri rehavet uykusundan uyanmadılar.
Belki de uyanmak istemediler!
Bence ticarette ‘geç’ diye bir kavram yoktur.
Yeni yöntemler ve yeni atılımlarla bu hastalar tekrardan Batman’a kazandırılabilir.
Bizce en büyük avantaj, gelen hastaların Batman ile ilgili daha yakın duygusal bağlarının olmasıdır.
Bu avantajla hastanelerin donanımlarını güncelleyip, uzmanlık alanlarını çeşitlendirerek ve hizmet kalitesini arttırmaları halinde mutlaka hasta hareketleri Batman’a doğru tekrar yönelecektir.
Bunun yanı sıra kamu ve araştırma hastaneleri de dışarıdan gelecek hastaların kabulüne müdahil olmaları gerektiğine inanıyoruz.
Sonuçta her şey Batman içindir!
Bu yazımızla, Batman hastanelerine bu önerimizi sunmuş olalım.
Peşmergelerden esnafa, iş dünyasından sade vatandaşa dek Iraklı Kürtler, sağlık tedavisi için ilk adresi Batman görüyordu.
Batman’ın özel hastanelerinden Eğitim Araştırma Hastanesi’nin koridorunda, onlarca Iraklı hastayı görebilmek mümkündü.
Son yıllarda Batman, o müthiş hasta potansiyelini başka illere kaptırdı.
Batman’da özellikle özel hastaneler bu konuda geride kalarak kendi ticari hacimlerini düşürdüler.
Ne yazık ki bunun bir öngörüsüzlük olduğunu belirtmeden geçemeyeceğiz.
Gaziantep, Elazığ ve Diyarbakır’daki özel hastaneler, Kuzey Irak’ın Sağlık Bakanlıklarıyla protokol imzalayıp hastaları şehirlerine alabilirken bizim hastanelerimiz, bu alanı boş bıraktı.
Oysa hep; “Batman, Doğu’nun en dinamik şehridir” diye övünürdük.
Üzülerek yazsak da olmadığını görmek, ayrıca bu özel hastanelerin, Kuzey Irak’ta açmış oldukları ofislerini kapattığını duymak çok üzücü.
Bizim hastanelerimizin ardından Irak’taki sağlık sektörüne yönelen komşu Diyarbakır, Elazığ ve Gaziantep, şehrimizin hastanelerine gelen hastaların önünü kesti.
Aslında bu durumun modern bir gasp olduğunu da ekleyelim.
SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ÇALIŞTAY
Batman’ın sağlık turizmi için ideal bir şehir olduğu, özel hastane sayısıyla, hem coğrafi hem de duygusal yakınlıktan dolayı, büyük bir avantaja sahiptir.
Batı illerinden, Irak ve Azerbaycan gibi ülkelerden buraya estetik ve saç ekimi için gelen yerli ve yabancı turist geldiğini, bir sinerji yaratması dileğiyle defalarca haber yaptık.
Sınıra yakınlığı ve ulaşım kolaylığı Batman’ı sağlıkta geçmişten, günümüzde aksaklıklar olsa da hastalar için yine hatrı sayılır bir cazibeye sahiptir.
Batman, yeni sağlık yatırımlarıyla hızla ‘Sağlık Üssü’ne aday bir şehir.
720 Yatak kapalı yeni hastanenin yapımı sürüyor.
Diş Hekimliği Fakültesi’nin temeli atıldı.
Eski Hava lokali ve çevresindeki lojmanlar yıkılarak, yatak kapasitesi arttırılarak İluh Devlet Hastanesi’ne dönüştürülecek.
Batman Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi’nin açılması için çalışmalarının olduğu bu süreçte Batman’da sağlık çalıştayı hemen yapılmalıdır.
Bu vesileyle kamu ve özel hastanelere çağrımızı yapmış olalım.
Sağlıkta turizmin altyapısının olduğu Batman, neden var olan potansiyelini harekete geçirmiyorlar?
Bu duruma şahitlik etmek üzücü.
Habur kapısı bizden 2.5 saat ötede.
Batman, Mardin ve Şırnak gibi sınıra komşu il sayılır ama sınıra yakın bir şehir olmanın avantajlarını bir türlü etkin bir şekilde kullanamıyor!
Bu yüzden buradaki ilgili kurumlar ve özel hastaneler birlikte organize olarak, mutlaka ‘Sağlık’ çalıştayı yapmalıdır.
Tabii ki Batman’ın otel yöneticileri de etkin olacak bu organizasyonda yerini almalıdır.
DEPREM KONUSUNA DÖNERSEK!
Garzan’da daha önce hiç görülmeyen bir gariplik yaşanıyor.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli deprem, 350 km uzaklıktaki Ilısu Baraj Gölü havzasında Obruğa yol açmıştı.
Geçenlerde Elazığ merkezli 5 şiddetindeki deprem de Beşiri yakınından geçen Garzan Çayı’nda gaz sıkışmasına yol açmıştı.
Çay kenarında oturan köy sakinleri gaz sıkışması sonucu su yüzeyindeki beyazlığı görünce paniğe kapılmıştı.
Garzan çayı altında alüvyonun çürümesi sonucu gaz sıkışmasının yaşandığı o bölgede daha önce görülmeyen değişikliği inceleyen uzmanlar ve Konya Üniversitesi’nde Batmanlı Prof. Dr. Yaşar Eren, bu durumun depremle ilgili bir hareketliliğin olmadığını belirtti.
Ama yanı başımızdaki Bitlis’in Zagros dağlarında bir fay hattının da geçtiğinin bilincinde olduğumuz için biraz tedirginiz.
Zemini tartışılan bu şehri depreme dayanıklı hale getirebilmek için her kurum ve kuruluş harekete geçmeli ve geç olmadan yapılabilecekler yapılmalıdır.
Ayrıca akarsularda yaşanan bu gaz sıkışmaları ve obruklar hafife alınmayarak takip edilmeli diye düşünüyor ve yetkililere kısaca bir hatırlatmayı görev biliyoruz.
Sağlıkla kalın…