*Bir şehri ‘Şehir’ yapan en önemli faktörlerden biri, o şehrin kurulmasında, kültüründe ve sonrasında katkısı olan kişilerin adının yaşatılmasıdır. Bu şehrin lokomotifinin TPAO olduğu biliniyor ve bunu her zaman belirtiyoruz ama ne yazık ki bu kuruluşa yıllar önce hizmet verenlerin isimleri, ne şehirdeki herhangi bir yapıda ne de cadde-sokağında yaşatılmıyor...

*Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı, ondan sonra iki dönem Belediye Başkanlığını yapan Mustafa Ramanlı’nın da adının bir güzergahta yaşatıldığını duydunuz mu hiç. Bence bu hepimiz için büyük bir ayıp. Bu şehrin değerlerinin unutulmaya yüz tutması yazık hem de çok yazık…

ŞEHRİN KURUCULARINA AHDE VEFA GÖREVİ

Şehrin temel harcını kuran isimlerin hiçbir yapı ve güzergahta olmayışı büyük bir eksiklik.

Batman, hızla büyüyen bir şehir.

MTA Enstitüsü, Meymune Boğazında 1930’lu yılların ortalarında ‘Kara altın’ petrolü aradığında ‘Batman’ adını sadece akarsudan alıyordu.

Petrol kasabasının çekirdeği İluh-Tepebaşı 14 haneliydi.

1955’te Ülkenin ilk rafinerinin bacası tüttüğünde; henüz bozkır olan Batman ovasında kerpiç ev sayısı ise 200’ü geçmiyordu.

‘Belde’, ‘İlçe’ ve ‘İl’ derken şimdi de ‘Büyükşehir’in hesaplarını yapan Batman'ın Büyükşehir olmasına ramak kaldı ama bu şehri var eden ilk yöneticilerin ve bu şehre emek veren, katkı sunan hiçbir ismin olmaması çok üzücü, bu isimlerin çoğunun isminin anılmadan unutulmaya doğru yol alması kabul edilemez.

Yeni neslin bu isimlerden hiçbirini bilmiyor olması ise ayrı bir üzünç kaynağıdır.

Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal, ilk Vali Tuncer Perçinler, ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı, ülkenin ilk rafinerisinin kurulduğu Batman’da Rafineri inşaatının sorumluluğunu üstlenen Endüstri  Mühendisi Ahmet Halim Neyzi, Petrol-Iş’in ilk Başkanları Emin Zorluoğlu, İhsan Dündar, Belediye’de ilk DİSK Genel-İş Sendika Başkanı Mehmet Kadak, İlk yerel gazeteciler Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı, Enver Arslan ve ilk esnaf Oda Başkanları Mahmut Ortaboy, Necati Arıkan ve Mehmet Teymur gibi iz bırakan simaların adları bu şehrin hiç bir yerinde yaşatılmaması çok acı bir şey…

ESKİ DEĞERLER UNUTULMAMALI

İz bırakan, Batman'la birlikte anılan politikacıların adı da yok…

Batman ‘İl’ olmadan bu şehrin bazı sorunlarının çözümünde ciddi katkısı olan merhum Aydın Baran’ın adı hala konuşuluyor.

Milletvekilliği döneminde merhum Turgut Özal’ı bir kaç kez Batman’a getiren isim de merhum Baran’dı.

90 öncesinin Milletvekili Baran’ın da adı da bir cadde ve sokağa verilmiş değil.

Yine görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Edip Solmaz’ın da ismi unutulmuş…

Bir dönemler bu şehre damgasını vuran efsane Belediye Başkanlarından Mustafa Ramanlı ile Ataullah Hamidi’nin adları da ne yazık ki Batman’ın sokaklarında henüz yok.

Bir de ‘Brako’ var, o ‘Brako’ ki herkesin hafızasında duygulu bir his bırakan, Batman’ın sessiz filozofu ve dervişi!

Batman’ın bu sembol kişisinin adı da yaşatılması gerektiğine inanıyoruz.

Bu şehrin bir dönemin resmi belleği olan Belediye’nin ilk Yazı İşleri Müdürü Nurettin Sapan’ın da ismi yaşatılmalı.

1968 Yılında Batman’a altın mikrofonu getiren İlhan Telli’den ilk yerli baş sondörler Hasan Güven, Ali Kaya, Mehmet Gürbüz, Muhittin Eren, Yusuf Öney, Hasan ve M. Sait Zorluoğlu Kardeşler… 1980’lerin efsane Bölge Müdürü Mehmet Yamaç ve eğitimin öncüsü Gülpaşa Sezer’e kadar birçok petrol emekçisinin de isimlerinin Batman’ın hiçbir yerinde görülememesi çok büyük bir eksiklik.

TPAO’nun kalbine giden cadde ve sokaklar, bilinmeyen isim ve rakamlarla adlandırılmış.

HER MESLEĞİN EMEKTARLARI UNUTULMAMALI

Batman’ın kuruluşunda, iş dünyasında güçlü varlığıyla ve sonrasında ülke çapındaki iş dünyasında Batman’ın en güçlü temsilcisi merhum Necat Nasıroğlu’nun da adının yaşatıldığı bir güzergah olmalıdır.

Batman’ın futboluna emek veren ve aramızda olmayan antrenör ve futbolcuların adlarının yansıtıldığı Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ndeki tek bir tesis de yok.

Yine bu şehrin ilk esnafları…  Kanaat önderlerinin de isimlerinin yaşatılmadığı bu şehirde sayı-rakamlar yerine gelecek nesillere; bu şehrin kurucu değerlerinin kimler olduğunu belirtmenin bir görev olduğuna inanıyoruz.

Öyle ki Batmanlıların yüzünde hoş bir gülüş bırakan Münir Tunç’un (Muniro) isminin de yaşatılması gerektiğine inanıyoruz.

Rakamlar, matematiksel bir kavramdır ama isimler yaşamış ve yaşayacak kavramlardır.

Bu yüzden yukarıda saydığımız isimler birçok cadde, sokak ve yapıya verilebilir.

Bu şehrin dününe tanıklık eden isimlerin adını yaşatmanın tam zamanı.

Hatta, bizler için manevi bir görev ve zorunluluk olduğuna inanıyoruz.

Sağlıcakla kalın…