YABANCI ÜLKELERİN DE PARALARI VAR
13 Yaşından itibaren gördüğü eski paralara ilgi duyan 43 yaşındaki Harun Işık, çoğu madeni para olmak üzere 250’yi aşkın banknot ve madeni paranın yer aldığı koleksiyon oluşturdu. Batman’ın Kültür Mahallesi’nde oturan Işık’ın, koleksiyonunda, Osmanlı İmparatorluğu döneminde basılan kuruşlar ile günümüze kadar yer alan paralar var. Fenerbahçeli Boliç ile BJK’li Recep’in de fotoğrafının yer aldığı para koleksiyonunu pandemi sonrasında bir sergiyle açmak isteyen Işık; “Amacım, günümüzde gençlerin eski paraları tanımasıdır” dedi.

“OSMANLI DÖNEMİNİN KIYMETLİ PARALARI”
Harun Işık, Osmanlı dönemine ait 1327 Hicri paralarına kadar birçok ülkenin paralarının da koleksiyonunda bulunduğunu belirterek; “Koleksiyonu insanlara sevdirmek amacıyla yapıyorum. Şu anda elimde yabancı paralardan İran, Irak, Türkmenistan, Bangladeş, Azerbaycan, Fransa ve Kıbrıs paralarının yanı sıra BM’ye ait madalya da var. Koleksiyonumda en çok beni Osmanlı ile Kıbrıs’ın eski paraları heyecanlandırıyor. Madeni paralar içerisinde Cumhuriyet döneminin 1 kuruşu ile delikli kuruşlar da bulunuyor. Bu paralar Cumhuriyet dönemin ilk paraları” diye konuştu.

“KOMŞULAR KOLEKSİYONU GÖRMEYE GELİYOR”
Çocukluk yaşında para koleksiyonunu oluşturma hobisinin olduğunu ifade eden Işık şöyle devam etti: “Başta oturduğum mahallemde yakın arkadaşlarım ile komşularımız, eski paraların o günün ekonomisini, o gün ki tarihlerini öğrenmiş oluyor. Üniversite yıllarımda da ailemin bana gönderdiği burs paralarıyla hep eski paraları topladım. Bugüne kadar 50 bin TL’nin üzerinde eski para aldım. Bu paraları da satmayı düşünmüyorum, aileme bir hazine olarak bırakacağım.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim