*Batman Çağdaş, 3 ay önce Diktepe (Xıncıka) köyü çevresindeki tepelik alanın imara açılacağını duyurmuştu. İşte o haberimizi teyit eden önemli bir ayrıntı daha. Vali Ekrem Canalp, son mahalle buluşması toplantısında Diktepe çevresindeki alanların bir bölümünün imara açılacağını açıkladı.
*Batman Çayı’nın aktığı alanın bir bölümü ‘Elmedina’ kasabasıydı. 1926 Yılında Batman Çayı’nın taşması sonucu sel altında kalan o şirin kasaba, bir diğer adıyla ‘Elmedina’ yani şimdi ki Beşiri ilçesine taşınmıştı…
ELMEDİNA YENİDEN DOĞACAK
Tarih kitaplarında her ne kadar ismi pek anılmasa da 100 yaşındakiler, Batman’ı doğuran eski yerleşim birimi olan ‘Elmedina’ nahiye-ilçeyi iyi hatırlıyor.
Elmedina, o dönemlerde büyük bir şehir değildi.
Osmanlı’nın idari yapısında diğer nahiyeler gibi müdürlük, jandarma karakolu, cami ve medrese gibi kurumlar vardı Elmedina’da.
Elmedina, şimdilerde ‘mahalle’ statüsüne kavuşan İkiztepe (Gırberejk) köyünün yakınından geçen Batman Çayı kıyısındaydı.
O dönemler Diyarbakır Vilayetinin ‘Amid Sancağı’na bağlı küçük bir kazanın idare merkeziydi.
Maalesef 1926 yılında suyun tarihten sildiği o eski yerleşim biriminden tek bir eser yok.
Merhum babam anlatırdı;
“Elmedina’nın eski yapılarının kalıntılarını halen Batman Çayı kenarında görmek mümkün. Bazen suyun karşısına geçtiğimizde Elmedina’ya ait eski yapıların temelini görebiliyoruz.”
1930’larda bu bölgede petrol aramalarını yapan ilk mühendisler de ‘Elmedina’daki minareyi gördüklerini, petrolcülerin tarihe tanıklık yaptığı dipnotlardan hatırlıyoruz.
Elmedina’da şimdi ki Diktepe’nin çevresindeki höyükler; Keleş-i Hadyan ve Kale-i Şadyan eski dönemlerden kalma yerler olduğu da tarih kaynaklarında.
Osmanlı döneminde ‘Elmedina’da yıllık 500 akçe vergi veren Şadi kalesi mezrası olduğu da çeşitli arşivlerde yer alıyor.
Bugün neden ‘Elmedina’dan söz ettiğimize gelince; şu günlerde Elmedina’nın ruhunu yeniden canlandıracak ‘İmar’ projesi de gündemde.
BATMAN’A NEFES ALDIRACAK ALAN
İstiklal Parkı, tam 183 dönümlük bir alanı kaplıyor.
Bu yeşil alan, önümüzdeki süreçte daha da genişletilebilir.
Yeter ki o Batman Çayı kıyısında bu şehre ‘nefes’ aldıracak yeşil alanlar olsun.
Yıllarca kaderine terk edilen ve bir süre şehir çöplüğünün de döküldüğü o çay yatağı şimdilerde güzel şeylerle anılıyor.
Vali Ekrem Canalp, geçen hafta düzenlediği ‘Mahalle Buluşması’nda Diktepe’nin çevresindeki bazı alanların imara açılacağının altını çizdi.
Bu bölgede yeni imarla birlikte sosyal konutlar da yapılacak.
Diktepe bir diğer adıyla ‘Xıncıka’ olarak bilinen bu yerleşim birimi çevresi yeni ‘imar’la adeta hayat bulacak.
Bir zamanlar kültür ve medeniyetin doğduğu o bölge çok renkliydi.
Diyarbakır Vilayet salnamesinde; Beşiri, Siirt’in beş ilçesinden biriydi. Ardından Diyarbakır’a bağlanan Beşiri’nin bir diğer adıyla bilinen ‘Elmedina’nın 1890 ve 1891’deki ilk Nahiye Müdürü İhsan efendiydi.
Kısacası; çok kültürün bir arada yaşadığı o bölge şimdilerde petrolün başkentinin yeni bir mahallesine dönüşmesiyle gündemde.
Özetle, Diktepe (Xıncıka) köyü çevresindeki yerleşim birimlerinin imara açılması; Batman Çayı kıyısına ayrı bir çehre kazandıracak.
Sağlıkla kalın