üyük acılar yaşadığımız böylesi bir süreçte kuruluş yıldönümümüze ayırdığımız sütunlardan ötürü affınıza sığınıyorum. Her kuruluş yıldönümünde etkinlikler düzenler, okurlarımız ve dostlarımızla bir araya gelirdik. Bu yıl yaşadığımız felaket nedeniyle etkinlikleri iptal ettik. Aylar öncesinde 40. Yılımıza dair bir ‘gala’ programı için hazırlık yapmıştık. Öyle bir felaket ve kayıplar yaşadık ki bırakın etkinliği bu satırları yazarken bile zorlanıyorum.

6 Şubat’tan bu yana peş peşe yaşanan ‘deprem fırtınaları’ nedeniyle hala şoktayız.

Resmi kaynaklara göre 45 Bini aşkın insanımızı yitirdik, binlerce de yaralımız var.

Geride kalan binlerce hayat ise ‘enkaz’ gibi…

Her bir hayat hikayesi bir hançer gibi yüreğimize saplanıyor.

Yaralar kapanır mı, parçalanan hayatlar bir daha birleşir mi bilemiyorum. Ancak tek gerçek şu ki yaşanan bunca kayıptan sonra sadece ders almak yetmiyor. En azından ‘imar’ ve ‘afet’ yönetimi açısından çok net radikal uygulamalar hayata geçmeli.

Ülke olarak zor zamanlardan geçiyoruz.

Sanırım kimsenin psikolojisi de çok iyi değil ama bir şekilde yaşam sürüyor. Böylesi zamanlarda ‘özel’ günler veya diğer gelişmelerden söz etmek de hiç kolay olmuyor.

Hayat bu ya…

Bir yanda büyük felaketler ve can kayıpları, diğer yanda da yaşama gözlerini umutla açan yeni hayatlar…

***

Bugün 2 Mart…

Başka bir ifadeyle petrol şehrinin ilk günlük gazetesinin 40. Kuruluş yıldönümü…

Batman, basın camiası ve Çağdaş için önemli bir gün…

Büyük acılar yaşadığımız böylesi bir süreçte kuruluş yıldönümümüze ayırdığımız sütunlardan ötürü affınıza sığınıyorum. Her kuruluş yıldönümünde etkinlikler düzenler, okurlarımız ve dostlarımızla bir araya gelirdik. Bu yıl yaşadığımız felaket nedeniyle etkinlikleri iptal ettik. Aylar öncesinde 40. Yılımıza dair bir ‘gala’ programı için hazırlık yapmıştık. Öyle bir felaket ve kayıplar yaşadık ki bırakın etkinliği bu satırları yazarken bile zorlanıyorum.

Batman henüz ilçeyken 2 Mart 1984 yılında okurlarıyla buluşan Çağdaş, 40. Yayın yılına ulaşmanın gururunu yaşıyor. Bu gururu, bu yıl hüzünle karşıladık.

Teknolojinin sınırlı olduğu ve metal harflerin yan yana getirilerek baskı yapılabildiği (tipo baskı) yıllarda Batmanlıların ‘haber alma’ kaynağı olan Çağdaş, koca bir çınar gibi köklerini sala sala bugünlere ulaştı.

İleri görüşlü kurucumuz merhum Enver Arslan’ın yaktığı Çağdaş meşalesi, o gün bugündür büyük fedakarlık ve emekle duayen gazeteci-yazar Arif Arslan’ın önderliğinde ışık saçmaya devam ediyor.

75-80 Yıllık insan ömrünün yarısı kadar gazetecilik mesleğini sürdürmek elbette kolay değil. Hele hele Güneydoğu gibi bir coğrafyada bırakın gazetecilik mesleğini 40 yıl sürdürmek, 90’lı yılların faili meçhul cinayetleri düşünüldüğünde bir insanın 40 yıl yaşaması bile mucize sayılır…

Ne saldırılar, ne tehditler, ne davalar…

Meslek büyüklerimiz bunları ne yazık ki en acımasız şekilde yaşadı…

O günlerden bugünlere gazetecilik mesleğinde aşama kaydederek ilerlemek fedakarlıkların ve inancın tezahürüdür kuşkusuz.

Elbette bir gazetenin bunca yıl ayakta kalmasının en büyük payı okurlarına aittir. Tüm olumsuzluk ve ekonomik zorluklara rağmen 40 yıldır Çağdaş’ı okuyarak yaşatan okurlar iyi ki varlar…

Yine uzun yıllar, dünden bugüne bu gazeteye emek veren, harcında kim varsa ve son 20-30 yıldır bu gazetenin kadrosunda yer alan tüm emekçilerimiz bu başarının temel unsurlarındandır.

Çağdaş, aleladede bir gazete değil. Aynı zamanda bir ‘Basın Okulu’dur. Bir İletişim Fakültesi gibi 40 yıllık süreçte bünyesinde nice gazeteciler yetişti, nice yazarlar bu gazetede ilk yazılarını yazdı.

Bu nedenledir ki Batman basın tarihinde büyük bir iz bırakmıştır Çağdaş…

ÇAĞDAŞ DİJİTALDE GENİŞ KİTLELERE ULAŞIYOR
Geleneksel gazeteciliğin ilklerinden olan Batman Çağdaş, teknolojik gelişmelerin tümüne ayak uydurarak adı gibi ‘Çağdaş’ kalmayı başarıyor.

40 Yıl önceki zorluklarla büyük başarılara imza atan bu yayın organı, 24 yıldır internet ortamına yaptığı altyapıyla da adından söz ettiriyor. 1999 Yılında Batman’da ilk haber sitesini kurarak dijital dünyaya adım atan, akabinde güçlü yazılımlarla büyük kitlelere ulaşan Çağdaş, son 10 yılda ise birçok sosyal medya platformunda en çok takip edilen haber sitesi olmayı başardı.

Çağdaş’ı şimdilerde facebook’tan 60 Bin, Instagram’dan 31 Bin, Twitter’dan 25 Bin kişi takip ediyor. www.batmancagdas.com’u ise günlük ortalama 35-40 bin kişi tıklıyor. Web sitemizdeki aylık görüntüleme sayısı ise 1 Milyonu buluyor.

Yine Türkiye’den günlük 30 şehir ve 10 ülkeden okurlar da www.batmancagdas.com’u takip ederek, anlık gelişmeleri öğrenebiliyor.

‘Batman’ın gözü, kulağı, dili’ ve ‘Batman’ın haber kaynağı’ mottosuyla iddialı bir yayıncılık sergileyen Çağdaş’a neredeyse toplumun her kesiminden ilgi var. En büyük çabamız da bu ilgiye layık olmak ve çıtayı her yıl daha da üst seviyeye çıkarmak.

Son 2 yılda ise Çağdaş WebTV adı altında YouTube ve Facebook’tan kentin gündemine dair canlı yayınlar gerçekleştiren bu yayın organı, ruhundaki yenilikçi anlayışla Batman’a gazetecilik bağlamında çok şey kattı, yurdun dört bir yanındaki okurları da Çağdaş’a çok şey kattı.

Bu şehrin ‘il’ statüsüne kavuşmasından birçok yatırımın gerçekleşmesine dek sorumlu gazetecilikle okurlarının teveccühü alan Çağdaş, hem geleneksel gazetecilikte hem de ‘yeni medya’ alanında yoluna devam edecektir.

40. YIL GALASINA ERTELEME VE ZOR GÜNLER
Enkaz altında kalan binlerce insanımızın yasını tutuyoruz. Böylesi zor zamanları elbette dayanışmayı büyüterek atlatabiliriz.

Bu felaketlerden başta toplumu yönetenler olmak üzere herkesin büyük dersler çıkarması gerek. Aksi halde daha çok can kaybederiz.

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden aylar önce Çağdaş’ın 40. Yılına dair hazırlıklara başlamıştık. 40. Yılı bir gala programında kutlamak istiyorduk. Mini bir belgesel ve arşivler eşliğindeki programı, yaşanan felaket nedeniyle erteledik. 10 Yıl önce de buna benzer bir programla Batman kamuoyu ile buluşmuştuk. Bu yıl yaşadığımız büyük kayıplar nedeniyle böylesi bir program nasip olmadı.

Fakat, yaralar kısmen olsa da sarıldığında okurlarımız ve Batman kamuoyu ile bir araya gelmeyi planlıyoruz.

Sözün özü; Depremde hayatını kaybedenlere bir kez daha rahmet dilerken, Çağdaş’ın 40. Yılı nedeniyle dünden bugüne yanımızda olan tüm dost ve okurlara teşekkür ediyorum. Çağdaş meşalesi daha güçlü yanmaya devam edecek.