*Tam 36 yıl öncesinde Batman’da manifatura perakendeciliğinden, Bursa’nın yolunu tutan Hasankeyfli Tutuş ailesinin ‘başarı’ öyküsünü zaman zaman farklı kesimlerden dinlemiştik. Bu kez bu öyküyü yazanları bire bir dinleme fırsatını bulduk.
*Hamit ve Beşir Tutuş kuzenler, 1988 yılından beri yerleştikleri Bursa’da tekstil sektöründe çok iyi yerde. 25 Yıldır tekstilin başkenti Bursa’da Dicle Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfını da kuran Başkan Hamit Tutuş, antik kente dönüşü şöyle özetliyor; “Artık memleketimize hizmet için buradayız…”
“HASANKEYF HERKESİN ORTAK MİRASI”
Tarihi İlçe Hasankeyf de doğup büyüyen iş insanı Hamit Tutuş, Hasankeyf’i dört kelime ile özetliyor;
“Hasankeyf herkesin ortak mirası.”
Kuzeni Beşir Tutuş’la 1988 yılında Bursa’nın yolunu tutan iş insanı Hamit Tutuş, uzun süre gurbette kalmasına rağmen bir ayağını da tarihi ilçeden eksik etmemiş.
Her sene gerek öğrencilere burs, gerekse de dar gelirlilere yardımlarını esirgemeyen Hamit ve Beşir Tutuş, baba mesleği olan manifaturacılığı o küçücük antik kentte yapmış. 1970’li Yıllardan sonra Batman’da da manifaturacılık perakendeciliği yapan Tutuş ailesi, sonradan tekstilin başkenti Bursa’ya yerleşmiş.
Halen Bursa’da marka firmalar arasında bulunan Tutuşlar, bir ayaklarını da bağlarını koparmadığı Hasankeyf’e de ‘Ahde Vefa’ görevini de yerine getirmiş.
Hemen her yıl geldikleri Hasankeyf’te 7’den 70’e herkesi dinleyen Tutuş ailesinin önde gelen simaları Hamit ve Beşir Tutuş, çevrelerinin ve dostlarının isteğiyle siyasete hazırlanıyor.
İlk kez aktif siyasete atılan Nasıroğlu ailesi gibi siyasete ‘merhaba’ diyen Hamit Tutuş, ilçede olması gereken projeleri bir bir anlatıyordu.
“BİZDE BİREYSEL İSTEKLER OLMAZ…”
Hasankeyf’in dünü ile bugününü şöyle değerlendiriyor iş insanı Hamit Tutuş ;
“Her şeyden önce herkesin bilmesi gereken önemli bir ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum. Bizde asla bireysel sorun olmaz. Allah’a şükür Bursa’da tekstil sektöründe çok iyi yerdeyiz. 25 Yıl önce bölgedeki iş insanlarıyla birlikte kurduğumuz ‘Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı’ndan bugüne kadar 8500 öğrenci yararlandı. Yine 27 yıl önce Hasankeyf’te ilk lise binasının yapımını kuzenim Beşir Tutuş üstlenmişti. Hasankeyf’in yeni yerleşim biriminde de bir ibadet evinin projesini hazırladık ama maalesef yer verilmediği için yapımına başlanılmadı.”
Hamit Tutuş, ilçede yapılması gereken birçok projeden de söz ediyordu.
Belediye Başkanlığına seçildiğinde yapmak istediği bazı projelerinden tuttuğumuz notlar;
“Yerli yabancı turisti daha fazla çekmek için hem teleferik hem de tekne turunu geliştirilecek. -İlçe’de ulaşım imkanı olmayan vatandaşlar için iki minibüs ücretsiz hizmet verecek. -Turizm şehri olan Hasankeyf’te konfeksiyon ve yöre ürünleri üzerine atölyeler açılacak. -4 Kilometre uzunluğunda baraj havzası etrafında sahil yolu projesi hayata geçirilecek. -Tarihi dokuyu bozmayacak çardaklar oluşturulacak. -Hasankeyf’te 1000 konutluk bir proje daha planlanacak. -Hasankeyf’te yeni konaklama mekanları arasında otelde yüzme havuzları da olacak.”
Özetle Tutuş, Hasankeyf için şu mesajı veriyordu;
“Tarihi ilçe için bugünden itibaren yapılacak çok iş var. Ama bu problemleri de sorun olarak görmüyoruz.”
İşte Bursa’dan Hasankeyf’e dönüş yapan Hamit Tutuş’un, memleketine yönelik projelerinden bir kesit.
Sağlıkla kalın