Batman il merkezi itibariyle yeni bir yerleşim yeri olmasına rağmen tarihsel kökleri olan bir bölgenin merkezinde bulunuyor. İlçeleri ile birlikte değerlendirildiğinde MÖ.10.600’lerden bu yana mevcut olan yaşam kalıntıları ve izleri var. Halençemi höyük (Dahlik) ve benzeri yerler gibi. İlk bezelye tohumlarının bulunduğu, atın evcilleştirildiği alanlar ilimiz sınırları içerisinde bulunuyor. Tigranekerte’den Erzene uzanan bir tarihi geçmişin mirasçısı durumundayız ancak bu yerlerin keşfi ve tanıtımı henüz sağlanamadı.
Kentimizin sahip olduğu tarihsel mirasın ortaya çıkarılması ve dünyanın bilgisine sunulması için daha çok çalışmamız gerektiği açık. Hasankeyf’teki 12 bin yıllık tarihsel miras gibi birçok tarihsel mirasa sahibiz ancak bundan birçoğumuzun haberi bile yok. Bunları ortaya çıkarmak için çalışmaların hızlandırılması ve bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan verilerin paylaşılması lazım. Sadece bu kadar değil elbet. Kentimizin gelişme kat ettiği her alanda kayıtların alınması ve bunun okuyucuya sunulması gerekiyor.
Bir yandan kentin sahip olduğu tarihsel miras ortaya çıkarılırken öte yandan bu kentin canlı tarihini de yazmamız gerekiyor. Kenti edebiyat ve yazım kültürünü geliştirmek ve sahip çıkmak gerekiyor. Kentteki yazarların, şairlerin, eleştirmenlerin yazım dünyasına kazandırılması var olanların ise değerlendirilmesi gerekiyor.
Batmanda yaşayan veya Batman kökenli olan yüzlerce yazar, şair, tarihçi, sosyal bilimci hemşerimiz olmasına rağmen bu konudaki bilgileri bir araya getiren çalışmalar yapmakta yoksunuz. Yazarları bir araya getirmeyi hedefleyen temsilciliğimizi bile daha yeni açmaya çabalıyoruz. Edebiyat alanındaki zenginliğimize rağmen istenen konumda değiliz.
Batmane yayınevi işte bu alandaki boşluğun giderilmesi için çabalamak amacı ile 16 Mayıs 2013 tarihinde sessiz bir şekilde birkaç dostun katılımı ile Hamidiler işhanındaki mütevazı yerinde açıldı. Ne bir protokol seremonisi vardı ne de zengin bir açılış menüsü. Birkaç masa, birkaç sandalye ile büronun açılışı yapıldı.
Yayınevinin hedeflerini ilk etapta 3 yıllık bir süre ile planladık. Bu kuruluş evresi olarak da değerlendirilebilir. Bu sürede hedeflenen kente bir yayınevi kazandırmak ve bu yayınevini ayakta tutabilmekti. Kuruluşunun üzerinden geçen süre içerisinde son olarak yayınladığımız kitaplarla birlikte sayı 10 oldu. Yani şimdiye kadar tam on kitabın basımını gerçekleştirmiş olduk.
1-Jiyana Qurmiçandî- Nihat Ekinci
2-Söylemek yazmak- Prof.Dr. Şehmus Güzel
3-Hebûn û Mafên Kurdan- Hasan Yetişen
4-Dikenli Gül Bahçesi- Muhlis Bakay
5-Gülhatmi – Dr. Ayhan Kavak
6- Hayata Dokunuşlar- Dr. Ayhan Kavak
7- Batmanda Derin Cinayetler- Nihat Ekinci
8- Pendên Kurdî- Elî Kolo
9-Üç Sürgün Bir Dönüş- Nihat Ekinci
10- Yüz Yüze Batman Tarihi- Arif Arslan
BATMANE yayınevinin bu güne kadar basımını gerçekleştirdiği kitaplar işte bunlar. Bu sessiz çalışma ile kitap yayıncılığı konusunda bir altyapı oluşturma çabamızı gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Ancak takdir edilmelidir ki bu alan yoğun emek isteyen bir alan. Basımı gerçekleştirilen kitapların da okunması gerekiyor. Batmane yayınevi ilk adımı attı. Şimdi sıra okuyucuda. Basılan eserler ne kadar destek bulursa yayınevinin de yeni kitaplar basması ve yeni yazarlar kazandırması o kadar hızlı ve mümkün olacaktır. Çok konuşma ve eleştirme yerine çok çalışmak ve üretmek en mutlu edici tavır olmalı.