Zaman nasıl da sular- seller gibi akıp geçiyor…

Batman Çağdaş gazetesinin dini bayramlardaki kadrolu yazarı olarak 2023 Mart başında sevgili dostum Arif Arslan’ın telefon konuşmasındaki heyecan, bir kurum için en kutlanası dönüm noktalarından biri olan kuruluş yıldönümünün ulaştığı düzey nedeniylebana da geçmişti.

Dile kolay 2023’te tam 40’ıncı yılı kutlanmıştı… O mutluluk veren heyecan ve hayranlıkla ben de “Darısı 41 kere Maşallah demeye…” başlığıyla bir yerel basının ulaştığı müthiş konumdan dolayı duygularımı paylaşma fırsatı bulmuştum.

Allah’ın sevgili kullarıyız ki dileğimiz gerçekleşti… “41” sayısının,dinimiz gereği çok özel ve uğurlu sayıldığı, bunun yanı sıra nazara karşı koruyucu olduğuna olan inancımızdan dolayı her ulvi olayın sekteye uğramaması için “41 kere Maşallah” deriz…

Bu nedenledir ki çok güçlü desteklere rağmen ulusal basın için bile ayakta kalma koşullarının fazlasıyla ağırlaştığı bir dönemde yerel bir gazetenin faaliyetini inanılmaz fedakârlıklarla 4l yıldır sürdürebilmesi ancak ayakta alkışlayabiliriz…

Böylesine bir kutlamaya da en çok“41 kere Maşallah” başlığı yakışır.

Günümüzde medya sektörü çok farklı bir yol ayrımında… Teknolojik gelişmelerinin tavan yaptığı, yapay zekaya yorumlar yaptırıldığı, sosyal medyanın yazılı basına karşı haddinden fazla değer kazandığı bir dönemdeyiz. Bu durum okur ve takipçileri daha farklı arayışlara itmeye zorluyor. Buna bir de ulusal medyanın reyting ve tiraj kaygısıyla daha çok ülkenin ekonomik ve sosyal yaşam gücünü elinde bulunduran İstanbul, biraz da merkezi yönetim kenti olmasından dolayı Ankara’nın haber bültenlerine dönüşmesi de çanak tutuyor. Üstelik Medya’nın “4’üncü güç”sayıldığı dönemlerdeki gibi halkın doğru bilgilendirilmesi, yürütmenin denetlenmesi, emekçi haklarının korunması, sorunların güdeme getirilmesi ve takip edilmesi gibi üstlendiği görevleri yerine getirememesi de okurun ve izleyicilerin medyaya olan güven duygusunu yok etti.

Sosyal medyanın da halktan çok kişisel çıkarların gözetildiği hatta kandırıldığı bir platforma dönüşmesi de okuru ve izleyiciyi farklı bir arayışa itti.

Büyük kentlerdeki yaşam koşullarının gittikçe ağırlaşmasıyla insanların doğdukları, kendilerini ait hissettikleri yerlere daha çok ilgi duyma arzuları, hatta yerleşme istekleri oldukça artmaya başladı. Geri dönüş özlemleri yavaş yavaş yavaş kendi yöreleri ile ilgili haberleri okuma ve izleme sayısını da artırdı.Bu da yerel gazetelere ve haber sitelerine olan yönelmeyi beraberinde getirdi. Yani medyada ulusalcılıktan yerelliğe dönüş hızlandı. Zaten bu değişim de yerel basının her geçen gün biraz daha güçlenmesini de beraberinde getirecek. Ve yerel basın da gerçek değerini bulacak.

Küçücük bir yerleşim biriminden bir metropole dönüşen Batman’da yerel medya öncülerinden rahmetli Enver Arslan’ın kurup büyüttüğü, vizyonu ve misyonu ile aile fertlerine kazandırdığı Batman Çağdaş Gazetesi, adına yakışır bir haber sitesiyle birlikte bu yol ayrımındaki ince çizgiyi ilk yakalayan medya kuruluşu oldu. Yaptığı gerçekçi haber anlayışıyla dijital ortamda günde 100 bine yaklaşan okurun tıkladığı Batman Çağdaş, 83 yıllık kent tarihinin yarısına tanık olmanın avantajını kullanarak, yayınladığı “Batman’ın Fotoromanı” köşesinde geçmişi adeta yaşatan fotoğraflarla sadece hemşehrilerini değil yolu Batman’dan geçen herkesin ilgisini çekmeyi başardı.

Kentte yaşayanların yanı sıra yurdun dört bir yanında hatta yurtdışındaki Batmanlı ve kendini Batmanlı hissedenlerin yoğun bir şekilde takip ettikleri bir yayın organı olan Çağdaş, petrolün başkentininilk günlük gazetesi olarak Batman’ın önemli değerlerinden biri olarak başköşedeki yerini aldı.

Kentleri büyüten ve yücelten önemli unsurlarında biri de değerleridir. Batman’ın bir değeri de Petrolspor kulübüdür.83 yıllık bir mazisi olan bir kentin 64 yıllık bir değere sahip olması bulunmaz bir nimettir. Bir kentin sportif gücü sayesinde elde edilen başarılar; ona duyulan sempatiyi artırır, tanınırlığı konusunda inanılmaz bir katkı yapar ayrıca hedeflerine ulaşılmasına destek sağlar, kentin ekonomik kazancını artırır ve sosyal yaşamın gelişmesinde de büyük rol oynar. Bu kadar getirisi olan bir değerin de yeterli ilgiyi ve gerekli desteği görmesi gerekir. Geçen sezon ilgisizlik yüzünden bir alt lige düşen Petrolspor’unsağlanan desteklegrup birincisi olarak yeniden 2.lige yükselmesine kısa bir süre kaldı. Önemli olan desteğin sürekliliğini sağlamaktır. Yoksa Petrolspor, bir ‘asansör takım’ olma kimliğinden sıyrılamaz.

Sözün özü, Arslan ailesinin yürüdükleri bu yolda nice başarılara imza atacaklarına ve kentin daha da ileri gitmesine katkı sağlayacaklarına, “yaptıkları yapacaklarının teminatıdır” sloganı doğrultusunda inancım tamdır.

Nice başarılı yıllara Batman Çağdaş…

Kaynak: HABER MERKEZİ