*Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’a birkaç kilometre kala yol kenarındaki kuyruklar bizi 1990’lı yılların manzarasıyla buluşturdu.
*Yolun kenarına dizilen kamyonların oluşturduğu kuyruk, yarım kilometreyi buluyordu. Karton kutuların yüklü olduğu araçların önünde ise kalabalık bir topluluk vardı.
YILLAR ÖNCESİNİN MANZARASI GİBİ
Domateste her ne kadar coğrafi işaret aldıysa da Kozluklu çiftçinin bir türlü terk etmediği ‘Şark Tütünü’ne hızla dönüş var.
Köyleriyle birlikte 65 bin nüfuslu Kozluk’ta üretici, son yıllarda tamamen tütüne yönelmiş.
Yılda ortalama 15 bin ton rekoltenin gerçekleştiği tütün, Kozluk çiftçisinin olmazsa olmaz ürünü olmuş.
1990’lı Yıllarda Tekel’in alımını yaptığı tütünü şimdilerde ise özel tütün firmaları alıyor.
Yıllar öncesinde Kozluk ilçe girişinde Tekel İşletme Müdürlüğü önünde tütün üreticileri vardı, günümüzde de özel firmaların kiraladıkları depolarda tütün üreticileri kuyrukta.
Kozluk, tütün üretimini seven bir ilçe.
Bu üründen nedense kopamıyor.
ÜRETİCİYİ EFKAR BASTI
İlçe dışında karayolunun hemen dibindeki özel tütün firmalarının kiraladıkları depolar önünde kuyruğa giren tütün üreticileri ile sohbet ediyoruz.
Son yıllarda İzmir’den gelen tütün firmalarının sayısı 10’u geçmiş.
Tüm firmalar sanki başfiyatta anlaşmış gibi.
Bu yıl tütüne 100 TL başfiyat bekleyen üreticiler, verilen 70 liranın masraflarını kurtarmadığını söylüyor ve ekliyor;
“Bizim için en dip fiyat oldu. İcar, işçi, gübre ve nakliye masraflarını bile çıkaramıyoruz.”
Kozluklu tütün üreticileri depo önünde etrafımızı sarıyor.
Mehmet Can Erünali, Nasip Batan, Recep Gökbakan ve Muhittin Çelik bir ağızdan yakınıyor;
“Kozluk’ta başka da ekeceğimiz ürün yok. Bu topraklarda en iyi yetişen ürün tütündür. Amerika’nın Virjinya tütünü kalitesinde ürün ekiyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Eğer tütünümüz kaliteli olmasaydı Ege bölgesinden buraya 10 özel tütün firması gelir miydi?”
Tütün üreticileri bir hayli sıkıntılı ama tütün ekiminden de nedense vazgeçemiyor.
SIRA DIŞI BİR BAŞKAN
O’nun gençliği yıllar önce Batman’ın Bağlar Mahallesi’nde geçti.
Şimdi Batman’ın en büyük ilçesi Kozluk Belediye Başkanı.
Bir dönemdir görev yaptığı Kozluk’ta sıra dışı etkinliklerle adından söz ettirmiş Başkan Eren.
Aktif politikaya girmeden önce yatırımcı kimliğiyle de bilinen Başkan Ayhan Eren, Kozluk’ta sosyal aktivitelere bir başka önem veriyor.
Dönemi içerisinde yaptıkları çalışmaları bugün Batman Çağdaş’ta muhabir arkadaşımız Nezahat Sumbül’ün haberinden öğreniyoruz.
Belediye’nin iç borçlarından yatırımlara varan birçok projeye vurgu yapan Başkan Eren, gençleri de unutmamış.
İlçenin tek futbol sahası olan halı stadının zemininden okullar arası turnuvalarda milli olan genç yetenekler ile amatör takımlarının yanında olan Başkan Eren, Kozluk’u hiçbir yere değişmediğini söylüyor ve ekliyor; “Dönemim içinde ilçeme her alanda hizmetin en iyisini getirmeye çalıştım.” Yaklaşan yerel seçim için de gerek partisinden gerekse de diğer partilerin Belediye Başkan aday adayları için olumsuz tek bir kelime söylemeyen Başkan Eren, kendisine yapıcı eleştirilerde bulunanlara da teşekkür ediyor.
İşte Kozluk’ta sıra dışı Başkan’dan bir kesit.
Sağlıkla kalın.