Geçen Salı günü Batman Belediyesi tarafından hazırlanan Yılmaz Güney kısa film yarışması tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Yılmaz Güney sinema salonunda davetlilerin katılımı ile yapılan sunum ve basın açıklamasında sinemanın önemine değinilerek bu alana gerekli desteğin verilmesi gerektiği belirtildi. Sunumda konuşan Belediye Başkan vekili Serhat Temel, “Sinemaya gerekli olan desteği vermeye çalıştıklarını, düzenlenen bu yarışmanın da bu anlayışa hizmet edeceğine inandıklarını belirterek. Artık Kürt sinemasının da hak ettiği yere gelmesi gerektiğini vurguladı.”
1965 ve sonrası kuşağın hayatını yaşayamadığını belirtmek yanlış olmaz sanırım. Bu bölgede olupta acıdan nasibini almayan insan yoktur gibi. Ya 1980 darbesinde fiziki ya da psikolojik darbeyi yemiş ya da 1990 sürecindeki faili meçhul cinayetler döneminde darbelenmiştir. Bu kuşaklar sosyal yaşam konusunda bir yanı eksik olarak büyümüştür.
Yaşanan bölgesel sorunlar ve hızla büyüyen işsizlik nedeniyle de geçim sıkıntısı sosyal yaşamı düşünecek zaman bırakmamıştır. Ölüm, Açlık, gözyaşı içerisinde geçen bir yaşamda kültür ve sanat çalışmaları doğal olarak geride kalmış ve sonra telafi edilecek işler arasına dâhil edilmiştir.
Oysa tıpkı gıda gibi, su gibi, huzur gibi kültürel ve sanatsal çalışmalar da insanın temel ihtiyaçlarındandırlar. Kültür ve sanat alanı boş kalmış bir milletin yaşam bölümünün bir tarafı eksik kalmış demektir.
Öncelikler nedeniyle, Belediye tarafından Batman Hasankeyf kültür ve sanat festivalleri başlatıldığı ilk dönemde birçok vatandaş böyle işlere para harcamanın müsriflik olduğu kanaati taşıyordu. İnsanlar açken, ölüyorken, festival ve sanat çalışmaları da nereden çıktı gibi eleştiriler yapılıyordu. Oysa hayat devam etmekteydi ve yaşamın en önemli bölümünü teşkil eden sosyal yaşam dışlanamazdı. Bu nedenle Belediye yetkilileri gelen eleştirileri göğüsleyerek sanat ve kültürel çalışmalara destek vermeye devam ettiler. Birtakım sıkıntılar çektilerse de sonuçta ne kadar haklı oldukları ortaya çıktı.
Bir Ciwan Haco konserini, Tara Caf’ı hatırlamaya çalışalım ya da Gülistan Perwer’in konserini. Meydanları dolduran yüz binler ne kadar da sevinmişti.
Festival kültürü de bu sayede oturmuş oldu. İnsanlar artık her sene festivale hangi sanatçıların geleceğini merak ediyor.
Ardından Kültürel yöne de yönelme başladı. Resim, Fotograf, Tiyatro ve Edebiyat. Bu etkinlikler içinde buluna STK’lar desteklenmeye çalışılırken düzenlenen organizasyonlarla bu alanda faaliyet gösteren sanatçılar kitleleri ile buluşturulmaya çalışıldı. Bu konuda da öncülük belediyede. Belediyeni yeni yönetimi de Kültür ve sanat çalışmalarına verilen desteğe devam ederek bu alandaki boşluğu doldurmaya çabalıyor. Kürt edebiyat günleri, Panel ve konferanslar gibi etkinliklerle sosyal yaşam canlı tutulmaya çalışılırken geçmişin derin yaralarının kapanması için çalışmalar yürütülüyor. Bu alandaki çalışmalar meyvelerini vermeye de başlamıştır. Son zamanlarda ilimizden çok sayıda yazarın çıkması, edebiyat ve sanata yönelim de bu etkinliklerin önemi görmekten gelinemez.
Bu alanın eksik kalan yanlarından biri de sinema alanıdır. Gerçi son birkaç yıldır Belediyenin sinema film çekimleri için üzerine düşen görevi gerçekleştirdiğini biliyoruz. Ancak Yılmaz Güney Kısa Film yarışması sponsorluğunun üstlenilmesi ve tanıtımın bizzat Belediye Başkan vekili tarafından yapılmış olması bu konuya verilen önemin de göstergesi olmuştur. Bu çalışmaların tamamlanması durumunda yakın bir zamanda sinema alanında çalışan birçok arkadaşımızı görmek bizleri sevindirecektir. Bu yarışmaya kimler katılacak bilmiyorum ama şimdiden belirteyim ki benim favorim eğer yarışmaya katılırsa Murat Malgir arkadaştır. Bunu yönlendirme açısından değil bu konuya olan duyarlılığından ve sinemaya olan ilgisinden dolayı belirtiyorum. Dilerim katılım gösterir.
Bizler artık kendi yaşam gerçeklerimizden kaynaklanan kültür ve sanatımızı geliştirip somutlaştırmalıyız. Bunu yazarak, çizerek, görüntüleyerek, senaryolaştırarak, yayarak sağlamak durumundayız.
Hele hele bu çalışmaların arkasında durarak destekleyen bir yerel yönetim bulmuşken yakalanan fırsatın kaçmaması lazım.
Kültür ve sanatın gelişimi için destek veren herkesi şimdiden kutlarken, yarışmaya katılım gösterecek bütün yarışmacılara barılar dilerim.