Dünden devam

 

Üniversite öğrencilerimizin sorunlarının olduğunu KMM toplantısıyla öğrenmiş değilim. Üniversite öğrencileriyle ilgili olduğumdan sorunlarının olduğunu biliyorum.

Geçen yılın Eylül ayında bu köşede ‘Üniversite öğrencilerinin çığlığı’ başlıklı yorumumda özellikle ekonomik sıkıntılarına dikkat çekmiştim. http://www.batmancagdas.com/universite-ogrencilerinin-cigligi-makale,11490.html

Evet, Batman Üniversitesinde 13 bin dolayında öğrencinin öğrenim gördüğünü son KMM toplantısında öğrendim. Üniversite öğrenci konseyi temsilcisi, bu rakamı verince şaşırmıştım. Çünkü iki yıl önce bu sayı bir toplantıda, dönemin Rektör Yardımcısı tarafından 10 bin olarak verilmişti. Üniversitemizde iki yılda 3 bin öğrencimizin daha öğrenim görmeye başlaması bu kentin yarınları adına sevindirici bir gelişmedir.

Öğrencilerin temel sorunlarına dünkü yazımda başlıklar halinde dikkat çekmiştim. Ulaşım sorunları öğrencileri özellikle sıkıntıya düşürüyormuş. 1.75 TL olan minibüs ücretinin fazlalığından şikayet eden öğrencilerle çok karşılaşmıştım.

Bazı öğrenciler, çift minibüs kullanımı üzerinde duruyorlardı. Örneğin Aydınlıkevler mahallesinde ikamet eden ve üniversitede öğrenim gören bir öğrencinin önce şehiriçi minibüse 1.25 kuruşla binerek Batman Park’ın önüne geldiği, burada üniversite minibüsüne bindiğini öğrendim.

Batmanlı üniversite öğrencilerinin bu sıkıntısı için de çalışmalar olduğu bilgisine ulaştım. Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’nün, iki minibüs odasıyla görüşerek özel indirim sağladığı belirtildi.

Öte yandan Belediye Halk Otobüslerinin Üniversite yerleşkesine gittiklerini biliyorum. Belediyenin üniversiteye daha fazla otobüs tahsis edeceği yolunda duyumlar aldım. Bu arada Belediyenin 1062 yatak kapasiteli Seyit Bilal Erkek Öğrenci Yurduna özel hatla sefer düzenlendiğini öğrendim.

Yine yemekhane ile ilgili olarak yemek başına 1.75 TL katkı parası alınıyormuş. Yemekhane ve yemek sorunları diye başlık açmıştım. Türkiye genelindeki üniversite yurtlarında yemek ücretlerinin standart olduğu bilgisini edindim. Yemeklerin kalitesi ve öğrencilere doyacakları kadar verilip verilmediği hususlarına objektif olabilecek bir araştırma yapmadığımdan girmeyeceğim.

YURT/BARINMA HUSUSLARINDA OLUMLU GELİŞMELER

Ülke genelindeki üniversite öğrencilerinin en önemli sorunlarının başında yurt/barınma sorunlarının geldiğini biliyorum. Batman’a dışarıdan gelen öğrencilerin yurt/barınma sorunları vardı. Ancak yeni öğrenci yurdunun hizmete girmesiyle bu sorun olmaktan çıkmış diye bilgi aldım.

Kentimizde öğrenim gören Batmanlı olmayan üniversite öğrencilerinin yurt/barınma sorunlarının olmadığını rakamlarla öğrendim.

Batman’da Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki 1062 yatak kapasiteli Seyit Bilal Vakfı Erkek Öğrenci Yurdu, banyosu, WC’siyle, tam donanımlı üçer kişilik yatakla hizmette.  

En son bilgiye göre 800 öğrenci yurtta kalıyor. 262 yatak boşmuş.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’ne bağlı 2’si kent merkezinde, 3 bloku üniversite yerleşkesindeki kız öğrenci yurtları da hizmetteymiş. Kız öğrencilerin boş yatak sayısının 350 olduğunu öğrendim. Dışarıdan gelen öğrenciler her hafta e-devlet üzerinden yurtlara başvuru yapma olanağına sahiplermiş.

Seyit Bilal adı verilen öğrenci yurdunun hizmete girmesiyle demek ki önemli olumlu mesafe kaydedilmiş. Bu bilgilere göre öğrencilerimizin barınma sorunları bulunmuyor. Yurtların resmi olarak sürekli denetlendiği, yemekhanelerin temizlik/hijyeninin takip edildiği, bir diyetisyen ve bir gıda mühendisinin aktif görev yaptığı bilgisine de ulaştım.

Üniversite bünyesinde alt yapı olmadan bölüm açılması hususunda şikayetler var. Bu konu üniversite yöneticilerinin sorumluluk alanına giriyor. Alt yapısını oluşturmadan bölüm açanlar, karşılaşacakları sorunları da çözmek zorundadırlar.

Bir diğer önemli sorunun sağlıkla ilgili olduğunu belirteyim. “ Sağlık sorunları, hastalanan öğrencilerin geceleri hastanelere intikali ve dönüşlerinde yaşanan sıkıntılar” başlığıyla dikkat çektiğim bu önemli problemin çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyorum. Geçmişte İl Güvenlik Danışma Kurulunda söz alan Rektör yardımcımıza bu sorun iletilmişti. Kentten 25 kilometre uzakta olan yurtta rahatsızlanan öğrenciler için ambulans tahsisi gündeme gelmişti. O ambulansın tahsis edildiğini öğrendim. Ancak revir işlevi gördüğü belirtilen Medico diye tahsis edilen ambulansın genel olarak üniversite dışına hasta taşımadığını, sürekli olarak 112’nin arandığı, gelen ambulansın hastaneye kaldırdığı öğrenciyi geri getirmediği belirtildi. Bir kız öğrenciyi düşünün, Bölge Hastanesinde müdahaleden sonra kendi imkanıyla nasıl yurda dönecek? Şayet böyle bir durum varsa (ki kesin varmış), üniversite yönetiminin ivedilikle bu sorunun çözümü için gayret göstermesi gerektiğine inanıyorum. Bu sorun öğrencilerin can güvenlikleri alanına da girer. Üniversite yolunun aydınlatılması sağlanmıştı. Bazı kabloların çalındığı ve kimi ışıkların yanmadığı yolundaki şikayetlerin ilgililerce değerlendirilmesini öneriyorum.

Üniversite öğrencileri arasında gruplaşma hususuna da girmeyeceğim. Kentimizde öyle ciddi bir soruna tanık olmadık. Gruplaşma konusunda üniversite öğrencilerimizin, öğrenci temsilcilerinin sağduyularına güveniyorum. Herkes sağduyu ile hareket etmeli, empati kurmalı, farklı fikirlere saygı göstermelidir.

Üniversite öğrencilerimizin Madde Bağımlılığıyla Mücadele konularında güç birliği yapmalarını öneriyorum. Devletin ilgili güvenlik birimleri üniversite öğrencilerinin güvenliği için gerekli tedbiri alırken, onların da bu konuda kötü niyetlilere karşı uyanık olmaları gerekiyor.

Üniversite alanı ve çevresinin yeşillendirilmesi/çevre sorunları konusunda öğrencilerimizin güzel çalışmalarına tanık olmak istiyorum. Bu yaz ziyaret ettiğim üniversite alanı ve çevresindeki fidanların otlara boğulduğunu gözlemlemiştim. Hiçbir siyasi gruba dahil olmadan bir çevre ve doğa örgütlenmesi yaparak çalışma yapmaları halinde kendilerine her türlü desteği vereceğimi özellikle belirtmek isterim.

Üniversite öğrencilerinin ekonomik sorunlarının çözümü için en önemli araç burslardır. Maalesef Batman Burs Platformu’nun kurulması, oluşturulması için kaleme aldığım sayısız yazım arşivde duruyor. Bu kentin yöneticilerine buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum; öğrencilerimizin elinden tutmak için acilen bir burs platformu kurmalıyız. Varlıklı iş adamları, hayırseverler ve resmi kurumlar ile oluşturacağımız platformla onlara hayatı daha kolaylaştırabiliriz.

Son olarak Batmanlı mezun üniversite öğrencilerimizin bazı kurum ve kuruluşlarda istihdamı önerilmişti. Bu konuda resmi olarak ne tür adımlar atılabilir hususlarında bilgim yok. İlgililerin bu ifadelerimi dikkate almalarını umuyorum. Üniversite öğrencileri bizlerin geleceğidir. Öğrencilerine sahip çıkmayan bir toplumun aydınlık yarınları olamaz diyerek yazıma son veriyor, herkesi sorumluluk bilinciyle görevlerini yapmaya davet ediyorum.