Geçen hafta Batman Küçük Millet Meclisi’nin (KMM)toplantısı vardı. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nde düzenlenen toplantıya STK ve demokratik kitle örgütlerinin katılımı çok düşüktü.

Yıllar önceki KMM toplantılarında salonlar dolup taşıyordu…

Batman Ticaret Ve Sanayi Odası, Eczacılar Odası, Gazeteciler Cemiyeti vs yerlerde düzenlenen KMM toplantılarına milletvekili ve belediye başkanları katılımı olurdu.

Bir genel, bir de yerel sorunun tartışıldığı, farklı görüşleri bir çatı altında buluşturan KMM toplantılarına ‘Kolaylaştırıcı’ kimlikleriyle katılan Yılmaz Ensaroğlu, Abdurrahman Dilipak, Şanar Yurdatapan, Altan Tan, Murat Belge, Orhan Miroğlu gibi isimleri hatırlıyorum…

Yıllar önce kentimizin pek çok Milletvekili ve belediye başkanları da toplantılara katılım sağlardı.

En duyarlı şahsiyetler olarak Mehmet Emin Ekmen ve Nejdet Atalay’ı hatırlıyorum. Dünyaya farklı pencerelerden bakanlar olarak bir araya gelip uygarca sorunları tartışır, çözüm önerilerinde uzlaşırdık…

KMM kurallarını bir kere daha hatırlatayım;

“Söz kesmek

Laf atmak

Karşılıklı konuşmak

Hakaret

Ön yargılı sözler

Alkış

Yuhalamak

Geç gelmek

Erken kaçmak

Karar almak

Ve uygulamak…

Bütün bunlara Hayır;

Söz alıp konuşmak

Dinlemek

Sıra ile konuşmak

Saygı

Somut eleştiri

Kısa ve net sorular

Sürelere dikkat

Ayda bir gün üç saati birbirimize ayırıyoruz.

Birbirini anlamak ve dinlemek…”

Bu bilgilerden sonra konumuza döneyim. Son KMM toplantısı geçen Pazar günü Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nde gerçekleşmişti. Yerel sorun olarak Batman Üniversite öğrencilerinin sorunları gündem olarak belirlenmişti.

İyi bir katılım olması halinde bu önemli sorunu etraflıca tartışıp, ortak çözüm önerileri hazırlayabiliriz düşüncesiyle toplantıya katılmıştım.

Çok az katılım olsa bile toplantıya katılan Batman Üniversitesi Öğrenci Konseyi temsilcileriyle sorunları analiz ettik. Önemli sorunları maddeler halinde şöyle sıralayabilirim:

MADDELER HALİNDE ÖĞRENCİ SORUNLARI…

1-      Üniversite Ulaşım Sorunu…

2-      Alt yapı olmadan bölüm açılması…

3-      Burs-ekonomik-geçinme sorunları…

4-      Sağlık sorunları, hastalanan öğrencilerin geceleri hastanelere intikali ve dönüşlerinde yaşanan sıkıntılar…

5-      Öğrencilerin can güvenlikleri…

6-      Yemekhane ve yemek sorunları…

7-      Yurt ve barınma sorunları…

8-      Üniversite öğrencileri arasında gruplaşma…

9-      Madde Bağımlılığıyla Mücadele…

10-  Üniversite yolunun aydınlatılması sorunu…

11-  Basın desteği…

12-  Üniversite alanı ve çevresinin yeşillendirilmesi/çevre sorunları…

13-  Üniversite öğrencilerinin istihdamı…

Değerli Okurlar, KMM toplantısında yukarıda maddeler halinde sıraladığım üniversite öğrencilerimizin sorunlarıyla ilgili görüşlerimi açıklamıştım.

Batman’da üniversite öğrencileriyle benim kadar ilgili olan insanlarımızın sayısının az olduğuna inanıyorum.

Kentimizde Üniversite kurulması için mücadele verenlerden, bunun için yıllarca köşe yazısı yazan, eleştirilerde bulunan ve çözüm önerileri sunan biriyim.

Batman’da 90’lı yıllarda Petrol Üniversitesi Kurma ve Geliştirme Vakfı (PÜKGEV) üyeliğinde bulunmuş, o tarihte üniversite kurulması için imza kampanyasına gönüllü olarak katılmıştım.

Geçen zaman sürecinde üniversite ile ilgili sayısız yorumum olmuştur. Üniversite öğrencilerinin sorunlarıyla başka cihetlerden de ilgiliyim. Batman İl Güvenlik Kurulu Danışma Kurulu üyesiyim. Son yıllarda bu kurulda sayısız kez söz alıp öğrencilerimizin sorunlarıyla ilgili değerlendirmeler yapmış, önermelerde bulunmuşumdur.

Yine Batman Madde Bağımlılığıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu üyesi olarak da öğrencilerimiz lehine çalışmalarım, önerilerim olmuştur.

Batman İl İnsan Hakları Kurulu üyesi olarak da özellikle geçmiş yıllarda önemli toplantılarda sorunlarını tartışmışız.

Devamı yarın