Bu hafta temel eğitiminden orta eğitimi geçmeye çalışan öğrenciler için çok önemli çünkü TEOG sınavları Çarşamba ve Perşembe günleri yapılıyor.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi olarak adlandırılan bu sistem 2013-2014 eğitim ve öğretim sezonundan bu yana uygulanıyor. İki aşamalı olarak yapılan sınavların ikincisine girecek olan öğrencilerin bir hayli heyecanlı olduklarını gözlemlemek mümkün. Lakin bize göre öğrencilerden çok aileler veya veliler heyecanlı.

Bir kocaman sezon boyunca gece gündüz denmeden bu sınava için öğrenciler hazırlandı. Her gün neredeyse yüzlerce soru çözen öğrenciler ne doğru dürüst bir tatil yapma ne de dinlenme fırsatları oldu. Anne ve babalar da birer nöbetçi gibi çocukların bir dediğini iki etmeden yardımcı olmaya çalıştılar.

Daha çocukluklarını yaşamadan kendilerini sınav maratonu için bulan çocukların bu durumlarının içi açıcı olmadığını belirtmek gerekiyor. Bütün zorluklarına rağmen hem çocuklar hem de veliler ileride daha fazla sıkıntı yaşamamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Amaç eğitim ve öğretim düzeyi iyi olan bir lisede okuyup üniversite sınavlarında başarı göstermek. Yani şimdiden dört yıl sonrasının hesabını yapmak zorunda öğrenci ve veliler.

Zengin olan ailelerin çocukları özel okullarda okuma avantajlarına sahip oldukları için onların durumu biraz daha avantajlı lakin normal gelire sahip olan ailelerin ile fakir ailelerin böyle bir avantajı yok.

Aslında her ne kadar eğitimde fırsat eşitliğinden söz edilmiş olsa da gerçekler öyle değil. Çünkü maddi imkânları yetersiz olan ailelerin çocukları daha fazla emek sarf etmek zorunda kalmaktadır. Hatta çalışmalarını sürdürmek için yeterli kaynaklara sahip olamadıkları için sınavlara eşit düzeyde hazırlanamamakta ve başlarken avantajı yitirmiş olarak başlamaktadırlar.

 Bu yıl başka sorunlarımız da var. Bölgeler arası eğitim farklılığının yanında bir de bölgemizdeki çatışmalı ilçelerde veya yerleşim yerlerinde kalan öğrenciler büyük bir dezavantaja sahip oldular. Ne ders çalışabildiler ne de eğitim alabildiler.  Bazı öğrenciler misafir statüsünde götürüldükleri başka merkezlerde eğitime tabi tutulduysalar da bunun yeterli olmadığını hatırda tutmakta fayda görmekteyiz.

Sonuç olarak belirtmemiz gerekiyor ki bu sistem içinde adaleti ve fırsat eşitliğini barındırmıyor.

Yöneticilerin eğitimin kalitesini topyekûn artırmaya yönelik çalışmaları yürütmeleri daha sağlıklı bir yol olarak görünüyor.

SİNİRLER TAVAN YAPIYOR

Bu aralar kime sorarsanız sorun mutsuzluğunu dile getirecektir. Bizim konuştuğumuz yurttaşların neredeyse tamamı aynı dertlerden şikâyetçi. Esnaf, Tüccar, Bankacı, Üretici, tüketici, yönetici, yönetilen, herkes şikâyetçi.

Haberci haberden şikâyetçi haber kendisinden misali.

Mesele bununla da bitmiyor. Genel sıkıntı kendini davranışlarda da ortaya koymaktadır. En ufak bir kıvılcımda bile ortalık hemen alevleniyor. Kim eline ne geçirebildiyse geçiriyor ve karşı tarafa amansız bir saldırı gerçekleştirme operasyonuna başlıyor.

Sonuçta birçok yaralamalı olaya meydana geliyor.

Aynı durum Trafik kazalarında da kendini göstermektedir. Sürücüler derin düşüncelere daldıklarından dolayı dikkatlerini toparlayamıyor ve kazalara neden oluyorlar. Bu kazalar sırasında da arabadan inen geçmiş olsun yerine kavgayı denemeye kalkıyor ve sonuç kötü oluyor elbet.

Bu kadar mı?

Elbette değil hayatın her alanı sinir küpü ama en sinirli kesimlerden biri de şüphesiz siyasetle meşgul olanlar. Çünkü özellikle bölgemizdeki siyasetçiler ortamın nereye varacağını kestiremediklerinden dolayı daha agresif tavırlar içine girmeyi deniyorlar. Eleştirilerin dozu da ağırlığı da bir hayli fazla. Eleştiren eleştirene. Lakin duruma çözüm bulma konusunda ümitli olanını bulmak da zor.

SASONA MÜZE AÇILMIŞ!

 Batman valiliğinin sitesinde yapılan duyurudaki tarihi eserlerin listesine baktığınızda Sason ilçemizde yeni bir müze açılışı hazırlığı yapıldığı fikrine kapılabilirsiniz lakin işin gerçeği öyle değil. Çünkü ele geçirilen 1771 parçalık eserler müze için toplanmamış. Açıklama şöyle; “Batman İl Jandarma Komutanlığı unsurlarınca, 23 Nisan 2016 günü Batman ili Sason ilçesinde bir evde yapılan arama sonucunda; Bizans ve Orta Çağ dönemine ait olduğu değerlendirilen (9) adet heykel, (2) adet mühür, (1) adet kabartma heykel, (1) adet hançer, (1) adet kemer, (2) adet haç, (44) adet kemer parçası, (10) adet bileklik parçası, (25) adet kolye ve parçaları, (67) adet yüzük ve parçaları, (108) adet eski T.C. kuruş ve liraları, (246) adet Osmanlı tuğralı para, (20) adet ok parçası, (18) adet çeşitli Osmanlı tuğralı para, (18) adet çeşitli figürlerde metal küçük paralar, (1) adet kabzasız hançer, (1) adet 7,5 cm çaplı metal levha, (108) adet çeşitli ebatlarda farklı tip metal para, (2) adet ahşap takı kutusu, (932) adet çeşitli ebatlarda metal sikkeler, (137) adet küçük parçalar halinde şekilsiz metal parçalar ve (18) adet tarihi taş parçaları olmak üzere toplam (1771) adet değişik çap ve ebatlarda tarihi eser ele geçirilmiştir. Olayla ilgili (1) şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatılmıştır.”

Keşke açıklama vatandaşın bu eserleri Batman Müzesine teslim etmesi şeklinde olsaydı. Çünkü Batman Müzesinin bölgemizde bulunan tarihi eserlerin sergilenmesi konusunda yoğun çabaları var. Define avcılarını duyurulur.