Cezaevleri devletin kontrolünde olan yerlerdir. Eğer devlet vatandaşını/vatandaş olmayanı cezaevinde koruyamıyorsa o devlet çok büyük bir ayıp işliyor demektir. Bunun vebalini kaldıramaz ve bunun içindir ki bu işten sorumlu müdür ve alt çalışanları bir an önce yargı önüne çıkarmalı ve bu işi temizlemelidir.
Memurlar.net haber sitesinin 26 Şubat 2012 tarihli başlığı aynen şöyleydi:
Çocuk tutuklulara tecavüz ediliyor.
Taş atan çocuklara tecavüz ediliyor iddiası üzerine Adalet Bakanlığı, Pozantı Cezaevi’ndeki çocuk mahkûmlara tecavüz edildiği iddialarını araştırmak üzere müfettiş görevlendirdi. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Onuk, “İddiaları değerlendireceğiz. İnşallah denildiği gibi değildir” dedi. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, Adana Pozantı M Tipi Cezaevi’nde ‘taş atan çocuklar’ olarak bilinen 18 yaşından küçük tutuklu ve hükümlülerin taciz ve tecavüze uğradığı iddialarını araştırmak üzere cezaevi müfettişi (kontrolör) görevlendirdi. Medyada “taş atan çocuklar” olarak bilinen ve tutuklandıktan sonra adli tutukluların koğuşlarına konulan çocukların cinsel taciz ve tecavüze maruz kaldıkları iddia edildi. İddiayı gündeme getiren. Twitter ve facebook gibi sosyal medyada da büyük infial uyandıran haberde yakın zamanda Pozantı Cezaevi’nde 4 ay kalan H.K. (15) adlı çocuk, “Bazı arkadaşlarımıza adli tutuklular tarafından defalarca tecavüz edildi. Bazen zorla pantolonlarımızı indirmeye çalışıyorlardı. Yaşadıklarımız anlatılır gibi değil” dedi. Ş.A (17) isimli çocuk ise, mahallelerinde bir sokak eyleminin olduğunu ve polislerce o gün yakalandığını ve Pozantı Cezaevi’ne gönderildiğini belirterek “Orada çok kötü şeyler yaşadım. Adliler(siyasi olmayan adli tutuklular), boğazımıza ip takıp sıkıyorlardı. Bizi dövüyorlardı. Terörist olduğumuzu söyleyip öpmemiz için yüzümüze bayrak uzatıyorlardı. Öpmek istemediğinde ise yine dövüyorlardı” iddialarında bulundu. Cezaevi idaresine defalarca bilgi verdiklerini, ancak cezaevi idaresinin sessizliğini koruduğunu söyleyen Ş.A., Pozantı Cezaevi’nde 2 ay kaldığını ve bir ay önce tahliye edildiğini söyledi.
Çocuk cezaevlerinde inceleme yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 2010 yılının Mart ayında çocuklara uygun olmayan ve işkence iddialarıyla gündeme gelen Adana Pozantı ile İzmir Bergama ve Kayseri İncesu cezaevlerinin kapatılmasını istemişti.
İddialar korkunç. Taş atan çocuklara Adana, İzmir ve Kayseri Cezaevlerinde toplu şekilde tecavüz edilmiş. Üstelik bu çocuklar Cezaevi müdürüne defalarca konuyu iletmişler ama herhangi bir koruma da sağlanmamış. Tabii bunlar iddia. Ancak şu kadarını söylemek isterim ki ne demek istediğim anlaşılsın. Tecavüz olaylarında mağdurların çok az bir kısmı konuyu dile getirir. Bu oran Avrupa ve Amerika’da bile çok azdır. Hele bizim toplum gibi kapalı ve tutucu toplumlarda bir kişinin ve hele ki bir erkeğin tecavüze uğradığını beyan etmesi çok çok nadir bir durumdur. Ama birileri ısrarla toplu tecavüze uğradığını dile getiriyorsa bunun çok dikkatlice incelenmesini gerektirir. Zira bu çocuklar mahkemeye gidip bu durumda hak aradığı sürece yıpranacak ve bazı kendini bilmezler yüzünden yüzlerine vurulması ihtimalini de yaşayacaktır. Ancak henüz bir iddia bunlar. Ama ben bu konunun çok ciddi bir durum olduğunu ve failleri ile göz yumanların adalet tarafından yakalanacağına da inanıyorum.
Bir yanlış da bence burada yapılmıştır. Batman’da da taş attığı için yakalanmış birçok çocuk vardı. Bu çocuklar Batmanlı ve ya Batmandaki hapishanelerde yâda yakın bölge hapishanelerinde kalsalardı. Sen Adana Pozantı gibi milliyetçiliğin tavan yaptığı bir cezaevine küçücük çocukları gönderirsen onları bir yerde savunmasız bırakırsın. Al sana toplu tecavüz iddiası. Eğer bu çocuklar misalen Batmanlı bir çocuk Batman kapalı cezaevinde tutuklu olsa idi Batman cezaevinde bu çocuklara tecavüz girişimi yaşanabilir miydi? Çalışanlarının çoğu Batmanlı Kürt gardiyan ve sivil memurlar. Bir şekilde tanıdık aile çocukları der ve tecavüze mahal vermezdi. Üstelik içeride birçok PKK örgüt mensubu tutuklu. Adi hükümlüler ile siyasi hükümlülerin cezaevinde aynı olmadıkları bir sır değil. Siyasi hükümlüler her zaman daha ağır bir duruş sergilerler. Bu tür kader mahkûmlarının çoğunlukta olduğu bir cezaevinde küçük çocuklara tecavüze içerideki mahkûmlar asla izin vermez. Ancak şu da bir gerçek. Bu çocuklar adından da anlaşılacağı üzere çocuk mahkûmlar. Batman’da çocuk hapishanesi yok. O yüzden başka bölgelere gönderilmişler. Ama yine de yanlış yapılmış. Yazık bu çocuklara.
Adalet Bakanlığının konu ile ilgili gerekli tahkikatı yapmasını ve kamuoyuna bir an önce deklere etmesini bekliyoruz. Eğer iddialar doğru ise sorumluların ve tecavüzcülerin en ağır cezaya çarptırılmasını istiyoruz. Tamam, çocuklar bizi koruyan polis memurlarına taş atmasın. Ama bir yanlış yaptıysa bunun karşılığı da tecavüz olmasın. İnsan haysiyeti bu kadar ucuz olmamalı.