1 Kasımda yapılacak olan milletvekili genel seçimleri 7 Haziranda vatandaşın kullandığı oyların ve buradan çıkan sonucun hükümet kurma ile sonuçlanmaması çıkmazından kurtulmak için yapılıyor. Başka bir değişle iktidar; “yeni hükümeti tek başıma kuracak oyu vermediniz ben de sizi yeniden seçime götürüyorum” dedi. Koalisyon hükümetinin kurulmamasının nedenlerini zaten herkes biliyor.

Seçime gitmek korkulacak bir olay değil. Vatandaş bu süreçte olup bitenleri de gözönüne alarak tercihini tekrar yapacak ve siyasilerin dediği gibi herkes sonucu kabul etmek durumunda. Lakin gerçekten söylem ile hareket birbirini tutacak mı?

Yani sonuca herkes razı olacak mı?

Geçen seçimlerde trafolara giren kediler uğraşmak zorunda kalmıştık. Çünkü oy sayım işlemlerini yapıldığı saatlerde birçok yerde elektrik kesintileri olmuş ve iktidar suçu kedilere yüklemişti. Daha sonra yapılan seçimde kediler kendilerinden kaynaklı bir problem yaşanmasının söz konusu olmadığını basına deklere ettiler! Yani bu kez “kedidir kedi” denilemeyecek ama işin boyutu da değişmiş durumda.

Bu kez trafolar çalışacak ama seçmen oy kullandığı sandığı yerinde bulamayacak.  Çünkü Sandık güvenliği gerekçe gösterilerek sandıkların yerleri değiştiriliyor. Bu değişimden nasibini alan illerden biri de Batman.

7 Haziran seçimlerinde Batman’da oy kullanım süreci boyunca olay çıkmadı. Sandık güvenliği sorunu da yaşanmadı ama ne hikmet ise bu seçimde “güvenlik” gerekçesi ile binlerce seçmenin oy kullanacağı seçim sandıkları başka alanlara taşınıyor. Konu ile ilgili olarak basına düşen haberi verilim; “İl Seçim Kurulu’nun 15 mahallede güvenlik gerekçesiyle sandıkları taşıma kararına HDP İl teşkilatı tepki gösterdi. Basın açıklamasında konuşan HDP İl Eşbaşkanı Abdulbari Karaağaç: “Alınan bu karar bir anlamda seçmeni cezalandırmaktır” dedi.

HDP Batman İl örgütü, Batman’da ‘güvenlik’ gerekçesiyle 15 mahallede sandıkların taşınma kararına itiraz edecek. HDP il binasındaki basın açıklamasında konuşan İl Eş Başkanı Abulbari Karaağaç, alınan kararla seçmenlerin cezalandırıldığını söyledi. Karaağaç: “Batman merkezde 202 sandık başka okullara taşınıyor. Sandık sayısı yaklaşık 80-90 bin seçmene tekabül ediyor. Sandıkların taşındığı yerlere bakıldığı zaman uzaklık açısından büyük bir eziyet söz konusu. Uzaklık, yaklaşık 10 kilometre civarında. Tüm bunlar şunu gösteriyor; Vali, Emniyet ve Merkez İlçe Seçim Kurulu, ilimize bir ceza kesmiş, seçmenler adeta cezalandırılmıştır. Cezanın nedeni ise 7 Haziran’da ortaya çıkan tablodur” dedi. Karaağaç, şöyle devam etti: “Taşınan 1. Merkez mahalleler Pazaryeri, Hilal, Bayındırlık, Petrol, Cudi ve Korik mahalleleridir. ‘Siz HDP’ye oy verirseniz biz de bu şekilde ceza kesiyoruz’ anlamı taşıyor. Bu büyük bir hukuksuzluktur. İkinci seçmen bölgesinde ise Petrolkent, Seyitler, Huzur, Çamlıca, Güneykent, 19 Mayıs, Karşıyaka ve Çay mahalleleridir. Dikkat çekilmesi gereken bir nokta. ‘Varoş’ dedikleri bölgeler mahkum edilmek isteniyor. Burada Yüksek Seçim Kurulu kararı yok, bir Hakim, Vali ve Emniyetin kararı var. Biz bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz, kınıyoruz. Bunun için itiraz başvurusu yapacağız. Hukuksal olarak ne gerekiyorsa girişimlerimiz olacak.”

NE YAPILACAK?

Alınan kararla mahallelerdeki seçmenler oylarını güvenlik sorunu olmayan bölgelerde kurulacak olana sandıklarda kullanacak. Güvenlik nedeniyle alınan kararla, Pazaryeri, Hilal, Bayındır, Petrol, Yavuz Selim, Korik, Petrolkent, Yeşiltepe, Seyitler, Huzur, Çamlıca, Güneykent, 19 Mayıs, Karşıyaka ve Çarşı mahallelerindeki okullardan Vakıfbank, Pazaryeri İMKB, Bağlar, TOBB, Metin Bostancı, Yavuz Selim, Zeki Şanal, Sabri Ülker, Sakarya, İMKB, Yunus Emre Kıbrıs Şehitleri, Necat Nasıroğlu, Karatay, 19 Mayıs, 100. Yıl, GAP, Aydın Arslan İlkokulları, 16 Mayıs, Kıbrıs şehitleri, Zeki Şanal, Yavuz Selim ortaokulları ile Petrol Anadolu, Seyitler Mahallesi İmam Hatip, Atatürk Anadolu ile Yahya Kemal Bayatlı liselerinde bulunan toplam 170 sandık taşınacak. Taşınacak sandıklar Kültür, Pınarbaşı, Fatih, Belde, Hürriyet, Site, Çarşı ve Beşevler mahallelerindeki okullarda bulunan sandıklarla birleştirilecekti.

SASON’DA DA SANDIKLAR TAŞINIYORDU

 Sadece kent merkezinde değil Batman’a bağlı Sason ilçesinde de sandıkların taşınacağı haberi geldi. “Sason İlçesi Seçim Kurulu, güvenlik gerekçesiyle 53 mahalle ve köydeki sandıkların yerlerinin değiştirilmesi veya birleştirilmesine yönelik karar aldı. 15 bin 701 seçmenin bulunduğu Sason İlçesi'nde 7 Haziran'da 53 mahalle ve köyde oy kullanan seçmenin 1 Kasım seçimlerinde 16 noktada oy kullanması kararlaştırıldı. İlçe Seçim Kurulu bu yönde aldığı kararı Yüksek Seçim Kurulu'na gönderdi.”

Yüksek seçim kurulu bu kararları kabul ederse ortaya çıkan sonuçta bir değişiklik olmayacak ancak seçim yöntemi ve sonuçları tartışılır olacaktır.Ancak Yüksek seçim kurulu bu kararları kabul etmedi.

Çünkü gerek merkezde gerek ise ilçelerde alınan bu kararların sandık güvenliğine ilişkin olduğunu yönelik vatandaşta bir kanaat oluşmamış. Kime sorarsanız sonuçların değiştirilmesine yönelik atılan adım olarak yorumluyor. Bu kanılarında da haksız sayılmazlar. Eğer bitişik olan Hürriyet ve Karşıyaka mahallerinde Karşıyaka’nın sandığını en az 5 km uzakta olan bir mahalleye taşır ve Hürriyet mahallesindeki sandığın yerine değiştirmiyorsanız veya komşu mahalleyi diğer güvenli kabul ettiğiniz mahalle yerine başka yerlere yönlendiriyorsanız ortaya çıkan algı da böyle olur.

Bizde soralım sahi bunca mahalleyi taşıdığınız halde neden Hürriyet mahallesindeki sandıkları taşıma kararı almadınız? Yoksa memleketin en güvenlikli okulu bu mahallenin ortasında bulunan ilköğretim okulumuz mu?

Sonuç olarak seçim kurullarının aldığı kararların yanlışlıkları görüldü ve bu kararlar YSK tarafından red edildi. Tabi seçimin üzerindeki önemli bir gölgenin de kalkmasına vesile oldu. Dileriz bu karar bazılarını tekrar kedilerle işbirliğine yöneltmez.03.10.2015