Önemli bir eğitim sorunu ile karşı karşıya kalmış bulunmaktayız. Sorunun bu aşamaya gelmesinde sorumluluğu olanların durumlarının peşine düşecek bir halimiz yok. Zaten öyle bir görevimiz de derdimiz de yok. Burada üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve olumsuzluğunu gidermeye gayret ettiğimiz konu Orhan Doğan Eğitim Destek Evinde okumakta olan 800 civarındaki öğrencinin durumu.
Orhan Doğan Eğitim Destek Evi 2007 yılından bu yana üniversite giriş sınavı için hazırlık yapan yoksul ailelerin çocuklarının faydalandıkları bir eğitim destek evi. Yani yoksul öğrencilerin eğitimlerini sürdürmek için başvurdukları ve masrafları Belediye Başkanlığı tarafından karşılanan bir merkez. Geçen yıllardaki performansına bakıldığında da aslında başarılı bir merkez. Burada okuyan öğrencilerin üniversiteye gitmeye çalıştıklarını da belirtelim.
Aynı dönemlerde Batman valiliğinin de hedef 15 ve benzeri adlar altında dershanelere giden yoksul öğrencilerin eğitimleri için projeler ürettiğini ve ihtiyacı olan öğrencilerin üniversiteye hazırlık için gittikleri dershanelere ücret ödediği de malum.
Yani her iki kamu kurumu da yönetmeleri değişik olsa da aynı hedef gruplarına yönelik yardımları sürmekteydi. Ancak geçen yılın sonlarına doğru yönetimin bakış açısı değişti ve geçen yıllarda olağan olan işler birden denetim ağını takılmaya başladı.
Milli Eğitim Müdürlüğü ile Belediye arasında ortaya çıkan protokol krizi idarecilerin iyi niyet göstermeleri sonucunda çözüme kavuştu ve herkes rahat bir nefes aldı. Ancak geçen gün Valilikten Belediye Başkanlığına gönderilen tebligat her şeyi yeniden alt üst etti.
Konu ile ilgili olarak valiliğin kamuoyuna yaptığı açıklama şu şekilde; “Batman Cumhuriyet Başsavcılığının Valilik Makamına göndermiş olduğu 26.01.2012 tarihli 2012/192 soruşturma numarası ile hazırlanan iddianame ile İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğince Valilik Makamına gönderilen 30.01.2012 tarihli raporunda özetle; Batman Belediyesinin 03/09/2007 tarih ve 9/84 sayılı meclis kararına istinaden kurup işlettiği Orhan Doğan Eğitim ve Destek Evinin yasalara aykırı olarak açıldığı, belediyelerin 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası gereğince dershanecilik faaliyeti yapamayacağı ve burada yapılan eğitimin yasalara aykırı olduğu belirtilmiştir.Müfettiş raporu ve iddianamede yer alan gerekçelerle Orhan Doğan Eğitim ve Destek Evinin yasal olarak faaliyetlerine devam etmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından kapatılmasına karar verilmiş olup bu doğrultuda Belediye Başkanlığına 10 günlük süre tanınmıştır.Destek Evinin kapatılmasından sonra, burada üniversiteye hazırlanan öğrencilerimizin mağdur olmamaları ve derslerinden geri kalmamaları için Valiliğimizce tüm tedbirler alınmıştır. Destek evinde kayıtlı bulunan öğrencilerimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüze müracaat edip talepte bulunmaları halinde, maddi durumlarına bakılmaksızın,  ilimizde faaliyet gösteren dershanelere kayıt ettirilecektir. Öğrencilerden her hangi bir ücret talep edilmeyecek, dershane ücretleri Valiliğimiz tarafından karşılanacaktır. Öğrencilerimizin derslerinden geri kalmamaları için zaman kaybetmeden Milli Eğitim Müdürlüğümüze başvurmaları ve kayıtlarını yaptırmaları, Öğrencilerimize, değerli velilerine ve kamuoyuna duyurulur.”
Bu saatten sonra yapılacak dershane ve yer değişikliğinin öğrencilere fayda sağlayamayacağını bütün yöneticiler ve eğitimciler çok iyi bilmektedirler diye düşünüyoruz. Mesele bu öğrencilerin eğitimlerini bu sezon tamamlamaları olduğuna göre bu işe bir formül bulunabileceği inancı taşıyoruz.
Bize göre ne valilik ne de Belediye yönetimi işi gurur meselesi yapmamalıdır. Mademki bu çocukların eğitim çabalarına destek vermek isteniliyor o zaman el ele vererek bu sezonun tamamlanması da sağlanmalıdır.
Valilik ve Belediye yönetimine önerimiz şudur; Valilik ve Belediye yöneticileri bir araya gelerek bir dershane ile anlaşsınlar. Batmanda hiçbir dershane 800 öğrenciye şu anda yer tahsis edemeyeceğine göre bu dershane Orhan Doğan Eğitim Destek Evinin yerini kiralasın ve buradaki öğretmenlerle sezon sonuna kadar sözleşme yapsın. Bina aynı zamanda ek şube gibi faaliyet göstersin. Öğrenci eğitim ücretlerini valilik ödesin ve Sınavdan sonra da bu iş kapansın. Amaç üzüm yemek ise buyurun size üzüm, yok bağcı dövme meselesi ise o zaman da biz bir şey diyecek durumda olmayız.
Elini taşın altına koymak isteyen herkes çözüme katkı sunmak için çaba sarf etsin diyoruz.