Batman’da oldukça etkili olan pis kokular ve hava kirliliği nedeniyle halkımızın büyük sıkıntı yaşadığını herkes biliyor. Halkın ve Çevrecilerin yoğun şikayetleri nihayet dikkate alınarak Batman’a bir gezici mobil hava kirliliği ölçüm aracı gönderildi.

Mobil ölçüm aracıyla ilgili haberler yerel basında yer aldı. Kentimize böyle bir aracın gönderilmesi olumlu bir gelişme olduğundan, hakkında bir değerlendirme yapmak istiyorum.

Bilindiği gibi uzun yıllardır gündemimizde olan bir sorunla ilgilidir söz konuçu ölçüm aracı. Malumunuz, pis kokuların kaynağı ve mahiyeti hakkında kamuoyuna resmi bir açıklama yapılmış değil.

Hem nasıl yapılacak?

Zaten yapılması da beklenmiyordu. Çünkü önce kirliliğin kaynağının tespit edilmesi gerekiyor.

Elde veriler olmadan resmi bir açıklama yapılamaz. Mobil aracın Batman’a getirilmiş olması ile inşallah soluduğumuz zehirli gazların kaynağı hakkında kesin bilgilere kavuşacağız.

SABİT ÖLÇÜM CİHAZIMIZ VAR AMA…

Batman’da yıllardır bir hava kirliliği ölçüm cihazı faal haldedir.

Valilik bahçesindeki ölçüm cihazını kentimize kazandırmakta şahsen büyük emeğim vardır. Zira kentimize hava kirliliği ölçüm cihazının kazandırılması için ısrarlı yazılar yazanlardan biriyim.

İki binli yıllarda özellikle etkili olan hava kirliliği gerçeğine dikkat çeken yerel basındaki meslektaşlarımın da emek ve katkıları söz konusudur.

Yine Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin ısrarla eylemler düzenleyerek talep ettiği ölçüm cihazı gerçeğini hatırlatmak isterim. O cihaz yıllardır Valilik bahçesinde bulunuyor.

Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü raporunda Valilik bahçesindeki cihazın işlevi şöyle ifade edilmektedir: “İlimizde bulunan ölçüm istasyonu Batman Valiliğine ait otopark bahçesinde bulunmaktadır. Kurulan hava kirliliği ölçüm istasyonunda Kükürtdioksit (SO2) ve Partikül Madde (PM10) parametreleri ölçülmektedir.”

Evet, bu sabit cihaz ile bazı parametrelerin ölçümü yapılmaktadır. Havadaki toz-partikül oranının çok yüksek olduğu bilinen bir gerçekliktir.

Zira hem şehrimiz çukur bir alanda kurulmuş, hem hava sirkülasyonu yetersizdir. Öte yandan kükürtdioksit patlaması yaşıyorduk. Çünkü yıllarca kalitesiz kömür ve fuel oil tüketimi yapılmıştır.

Batman’daki binlerce bacadan kentin üzerine zehir salındığı gerçeğini o sabit mobil cihaz ile belgelemiştik. Çünkü hava kirliliğinde Türkiye rekorunu yıllarca kırdık…

Verilen mücadele ile bu kentin önemli bir bölümü doğalgaza kavuştu. Kükürtdioksit salınımı azaldı. Ama partikül oranı hala çok yüksek seviyelerde…

Sabit mobil cihazımız var ama pis kokuları tespit edemiyor. O nedenle mobil araç istendi.

Valiliğinin isteği üzerine pis kokular ve gazların tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından istenen mobil ölçüm cihazı kentimize ulaşmıştır. Konuyla ilgili Valilik açıklamasına bakalım: “İlimizde özelikle bazı mahallerin maruz kaldığı koku ve hava kirliliği ile ilgili olarak vatandaşlarımızın şikayetleri dikkate alınarak, sorunun tespiti ve çözümü için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Öncelikle salınan gaz kokusunu ve hava kirliliğini tespit etmek için Valiliğimizce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile gerekli temaslar kurularak, “Mobil Hava Kalitesi Ölçüm aracı ilimize tesisi sağlanmıştır.  Mobil istasyonu, kentin koku şikayetlerinin yoğun yaşandığı bölgede konuşlandırılmıştır. Belli aralıklarla yapılan ölçümler sonucunda bölgedeki koku kaynağı ve hava kalitesi ile ilgili değerlendirme yapılacaktır.
Mobil Hava Kalitesi Ölçüm Aracındaki cihazlar ile salınan kimyasal gazların parametrelerinin ölçümü yapılacaktır. Yapılan ölçümler sonucunda hava gaz salınımı limit değerlerinin üzerinde tespit edilmesi durumunda, kusurlu bulunan kuruluş ve tesisler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununa göre idari para cezası uygulanacak ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır.”

Valiliğin açıklaması böyle. Çok önemli bir adım atılmıştır.

Zira yıllardır bunun için baskı kuruyorduk. Ancak bir türlü sonuç alamıyorduk.

Batman’da yayılan pis kokuların kaynağı olarak hep TÜPRAŞ biliniyor. Bu köşenin yazarı olarak yazılarımda TÜPRAŞ’ı eleştirmiştim.

TÜPRAŞ Rafinerisi, pis kokuların kaynağı olmadığını resmi yazı ile tarafıma şöyle bildirmişti: “Geçmiş yayınlarınızda konu edilen koku hususunda, kurumsal sorumluluğumuz, Tüpraş değerleri ve çalışma prensiplerimiz gereği konunun insan sağlığı ve çevreye etkisi nedeniyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile akredite bağımsız bir başka kuruluşla rafineri sahası ve Batman’ın çeşitli bölgelerinde ölçüm tüpleri yerleştirilerek numuneler yurtdışında akredite bir laboratuvarda analiz ettirilmiştir. Özellikle yüksek konsantrasyonların tespit edildiği noktaların rüzgar yönüne bakıldığında tesisimizin etki alanında olmaması, kokuya yol açan organik uçucuların rafineriden uzak noktalarda tespit edilmesi ve şehir içinde petrolün yapısında olmayan yarı uçucu bileşiklerin tespit edilmesi nedeniyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından asıl koku kaynağının rafineri olmadığına kanaat getirilmiştir.”

Dikkat edilirse yazıda açıkça Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kanaati dile getirilmiştir. Bu açıklamaya köşemde yer verip, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini eleştirmiştim. Buna rağmen sessiz kaldılar.

Sormak gerekirdi; elde somut veriler olmadığı halde pis kokunun kaynağının bir kurum olmadığına nasıl kanaat getirdiler?

Mobil Hava Kalitesi Ölçüm aracı Batman’da şu anda ölçümler yapıyor. Son günlerde pis kokularda belirgin bir azalmanın olmasını düşündürücü buluyorum.

Acaba bu ölçüm cihazının kentimizde konuşlanması duyulunca cihaza veri sağlamama adına faaliyetlere sınırlama mı getirildi diye düşünmeden edemiyorum…

Bu cihazın verilerinin Batman kamuoyu ve Çevrecilerle paylaşılmasını öneriyorum.

Gezici-mobil cihaz ile salınan kimyasal gazların parametrelerinin ölçüleceği resmi olarak duyurulmuştur. Bu kentte yaşam süren herkes için önemli bir gelişmedir. Hangi gazların bu kenti esir aldığını öğrendikten sonra da boş durmayacağız inşallah. Daha temiz ve yaşanabilir Batman için çalışmaya devam…