Toplum Yararına Çalışma Programı Batmanlı işsizler için çok önemli.
Konu ile ilgili yetkili makamlar sanırım gerekli sayıları tespit ettiler ve imzayı bekliyorlar.
Geçen yılki sayı yaklaşık 5 bindi. Bu sene bu rakamın kaç olacağı konusunda net bilgi elimizde yok. Ancak bildiğimiz bir şey var ki, gerek Batman’da ve gerekse de ilçelerimizde bu kararın bir an önce imzadan çıkmasını bekleyen binlerce yurttaşımız var.
İŞKUR’un yeni binasını gördüm. İŞKUR Müdürü Besim Eviz daha önceden bu konu hakkında konuşmuştu. Eski binanın bir an önce değişmesi gerektiğini ve hatta mümkünse içindeki eski eşyalarla bir an önce revizyona gidilmesi gerektiğinin sinyalini vermişti. Bunu yaptı da.
Besim Eviz bir Batmanlı. Batman sevdalısı hemşerilerimizin iyi bir eğitim almaları ve devlet kademelerinde ilerledikten sonra memleketlerine dönmeleri ve hizmet etmeleri güzel bir durum. 60’lı yılların görüntüsündeki o köhne yapıdan şimdiki modern bina, yeni büro mobilyaları ve çoğu Batmanlı İş İstihdam Uzmanı personelleriyle birlikte adına yakışır bir hizmet yeri olmuş.
Sanırım Vali Yılmaz Arslan bir anlamda Balıkesir ile Batman’ı karşılaştırırken bazı gerçekleri de yakından tahlil etme fırsatı görmüştür.
Balıkesir’de Toplum Yararına Çalışma Programı çerçevesinde 150 kişi değişik kurum ve kuruluşlara, 15 kişi müftülüğe yani toplamda 165 kişi istihdam edilmiştir. Bu kişiler Eylül ayında başlamış olup süreleri halen devam etmektedir.
Peki, nüfusu 1 milyon 154 bin olan Balıkesir’de 165 kişi Toplum Yararına Çalışma Programı için başvurmuşken nüfusu 524 499 olan Batman’da niçin 5 bin kişi istihdam edilmiştir. Balıkesir Batman’ın 2,5 katı büyüklüğünde ama İŞKUR’a başvuran kişi sayısı Batman’a nazaran oldukça az. Balıkesir’de yaşayan bir vatandaşla görüştük. Bize şöyle söyledi; Kardeşim, bizde kimse gidip de asgari ücret ile çalışmak istemez. Denizde balık tutsa daha çok kazanır. Tarım, hayvancılık, orman, turizm bizde mevcut. Üstelik hayatta ucuz burada. Çok işsiz kaldın mı birkaç saatlik mesafede büyük şehirler var. Bursa ve İstanbul bizim için ulaşımı kolay ve yakın yerler. İŞKUR’a başvuran o 165 kişi de mutlaka ya yaşlı, ya hasta, yâda biraz sorunlu kişilerdir. Camiye gitmiş eve gelmiş ve sıkılmıştır. Kahvede de oturacak parası yoktur. En iyisi burada çalışayım diye gitmiştir.
Birileri Batman’ı bir başka şehirle karşılaştırırken bu gerçekleri de göz önüne almalıdır. Anladığımız kadarıyla Sayın Vali Balıkesir ile Batman’ı çok daha iyi değerlendireceği uzunca bir zamanı vardır.
Balıkesirli asgari ücretle çalışmaya başvurmazken Batmanlı niçin mi başvurur?
Batman’da hayvancılık modern anlamda uygulanmamaktadır. Süt besiciliği bile yapılmamaktadır. Entegre süt tesisleri Batman’da yoktur.
Batman’a yerleşmiş kişilerin köylerinde bir metre dahi arazileri yoktur. Varsa da sulu tarım olmadığından bu kişilerin tıpkı hayvancılıkta olduğu gibi tarımsal gelirleri de yoktur
Batman’da orman arazisi yoktur ve dolayısıyla ormancılık gelirleri de yoktur
Batman’da tarihi yer olarak medarı iftiharımız olan Hasankeyf’imiz vardır ama oda sit alanı ilan edildiğinden istihdama katkı sağlayacak varlıklardan yoksundur.
Batman’da sanayi yoktur ve ancak organize sanayi bölgesinde, oda devletin rica ve minnetiyle vede büyük oranda teşvikleriyle birkaç işletme kurulabilmiştir.
Batman’da deniz yoktur ve dolayısıyla güzel kumsalları da yoktur.
Batman’da dağcılık faaliyeti yoktur. Çünkü iki ateş arasında kamp kurmanın bir anlamı da yoktur.
Batman’da petrol vardır ama TPAO’da çalışan ve küçüldükçe küçülen bir şirkette çalışan 2-3 bin kişi dışında Batmanlı pek bir istifade edememiştir bu kaynaktan.
Hepsinden öte Batman son 30 yıllık süreç içerisinde düşük yoğunluklu savaştan ve 90’lı yılların o karanlık dehlizlerindeki faili meçhullerden en çok nasibini almış bir kenttir. 
Peki, niçin Balıkesir sadece ve sadece 165 kişiyle istihdama başvurmuştur. Bir internet sitesindeki yazılarda şunlar vardır; kıyaslayın ve görün.
Ayvalık, Edremit  Altınoluk, Ayvalık, Edremit, Akçay, Burhaniye, Ören ve Erdek turizm cennetidir.
Ayvalık ilçesi kumsalları ile meşhurdur
Dünyaca ünlü Manyas Kuşcenneti yerli yabancı akınına uğrar
Erdek, İvrindi, Gönen ve Marmara ilçeleri çeşitli tarihi zenginliklere sahiptirler. 
Kazdağları, Kapıdağı Yarımadası, Alaçam Dağları, Madra Dağı dağcılık faaliyetlerine ev sahipliği yapar
Edremit körfezi dalgıçlık faaliyetlerine uygundur.
Gönen, Manyas, Edremit(Güre ve Bostancı) Bigadiç, Sındırgı ve Merkez Pamukçu Ilıca Termal su kaynakları ve buralardaki termal tesisler turist çeken önemli kaynaklardır.
Balıkesir küçükbaş hayvancılıkta 3. Büyükbaş ve kümes hayvancılığında 1.sıradadır
İlde devekuşu ve domuz çiftlikleri (bu olmazsa da olurdu gerçi) de bulunmaktadır
İlde tavukçuluk ve yumurta sektörü oldukça gelişmiştir.
İlin zeytinyağı ve çiçekyağı üretimi dev salça fabrikaları, un ve yem sanayileri darphane gibi nakit girişini sağlamaktadır.
 Balıkesir denilince akla hemen dünya çapında bir pazarı olan Yağcıbedir Halıları gelir.
 Dünya bor rezervlerinin %60'ı Balıkesir, Bigadiç, Susurluk ve Sındırgı ilçelerinde bulunmaktadır.
Böylesi bir zenginliği sahip kent sakinleri kafayı yemediyse asgari ücrete başvurmaz.
Bugün sadece ve sadece Hasankeyf’te bu geçici işi dört gözle bekleyen öyle aileler var ki. Kale bölgesinin turizme kapatılmasıyla ekonomik anlamda büyük darbe yiyen ilçe halkı Toplum Yararına Çalışma Programı ile ekmeklerini kazanmanın hayalini kurmaktalar.
İyi niyetinden ve dürüstlüğünden şüphemiz olmayan Sayın Valinin Balıkesir ile Batman’ın alfabetik anlamda aynı harfle başlamasından başka hiçbir ortak yönlerinin olmadığını, dahası ekonomik anlamda da arada uçurumlar olduğunu göreceğini ve yetkisi nispetinde pozitif ayrımcılık yaparak geçen yılki 5 bin rakamını arttırarak işsiz insanlara geçici de olsa bir çareler üreteceğine inanıyoruz. Ya da inanmak istiyoruz.
Konuyu Peygamber Efendimizin bir Hadisiyle sonlandıracağım. Hazreti Muhammed (SAV) bir hadisinde şöyle buyurmuşlardır: Fakirlik neredeyse küfür olacaktı
Fakirlik demek ki o kadar kötü, o kadar beter bir şey işte. O yüzden de atalarımız boşuna dememişlerdir ;“Allah kimseyi açlıkla imtihan etmesin”. Âmin.
NOT: Toplum Yararına Çalışma Programı için kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmek isteyen kişiler öncelikle İŞKUR’a üye olmaları gerekmektedir. Sonrasında programın başlamasını basından yada kurumun internet sitesinden takip edip müracaatlarını da İŞKUR’un iş-meslek danışmanlarına “filanca kurumda çalışmak istiyorum” diyerekten bildirmeleri gerekmektedir.