Batmanda 17 Aralık operasyonundan sonra kamu kurum ve kuruluşlarında değişiklikler yapılacağı sinyali çoktan alınmıştı. Bu kapsamda yapılacak olan değişikliklerin seçimlerden sonra süreceğini tahmin etmek de güç değil. Ancak genel olarak kamu kurumlarında yapılacak olan idareci değişikliklerinden ziyade bütün gözler çok hassas kurumlar olan emniyet ve yargı teşkilatlarına çevrilmişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle paralel yapı ile ilgili olarak operasyon sinyalleri vermesi ve bu operasyon tarihinin seçimlerden sonrasını işaret etmesi de bu konudaki önemli ipuçlarını oluşturuyordu. Çünkü genel algı paralel yapıya karşı düzenlenecek olan operasyonların etkili olması için ön tedbirlerin alınacağı yönündeydi.
Batmanda yargı ve emniyette bir takım değişikliklerin yapılacağı haberleri ajans muhabirlerine aylar öncesi çıtlatılmıştı. Ajansların bu konudaki gelişmeler konusunda duyarlı olmaları özellikle istenen bir konuydu. Ancak beklenen değişiklikler gecikince konu da askıya alınmış oldu.
İlimizde Emniyet Müdürlüğü içinde yapılacak olan değişiklik listesinin Emniyet Eski Müdürü Hasan Ali Okan döneminde hazırlandığı duyumları gelmişti. Yaygın bir söylentiye göre Emniyet eski Müdürü gelen değişiklik önerisine sıcak bakmamış ve önüne getirilen listeyi imzalamaktan imtina etmişti. Bunun sonucu da görevinden alınması oldu şeklinde değerlendirmeler yapılmıştı. Gerekçesi açıklanmasa da Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan merkeze alındı ve yerine Merkez Emniyet Müdürlerinden Necati Denizci atandı. 27 Emniyet Müdürünün değiştirildiği bu operasyon ardından yeni değişikliklerin de yapılacağı sinyallerine güçlendirmişti.
VE BEKLENEN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
Emniyet Müdürleri kararnamesinin imzalanması ve yine müdürlerin makamlarına geçmelerinden sonra şube müdürleri bazında da değişiklikler yapılmaya başlandı. Batman Emniyet Müdürlüğünde haberlere yansıyan bölümü ile 13 şubede değişikliklere gidildi. “Batman Emniyet Müdürlüğünde yapılan değişiklikler şöyle; Silah ve Patlayıcılar şube müdürlüğünden 1 kişi, Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğünden 1 kişi, Pasaport Şube Müdürlüğü 1kişi, İstihbarat Şube Müdürlüğünden 2 kişi, Yabancılar Şube Müdürlüğü 1 kişi, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü 1 kişi, Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü 1 kişi, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü 1 kişi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden 2 kişi, Asayiş Şube Müdürlüğü 1 kişi, ve Hukuk işleri ve Soruşturma büro amirliği 1 kişinin görev yerleri değiştirildi.
Bu görev değişikliklerinin rutin değişiklikler kapsamında değerlendirilemeyeceği açık. Çünkü bu tür bir değişikliğin hazırlarının yapıldığı aylar önce biliniyordu.
Hükümetin bu değişiklikler ile neyi hedeflediği ve nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu olarak kalmaya devam ediyor. Özellikle başbakanın paralel yapıyla bağlantılandırdığı görev değişiklikleri ve yapılacak olan operasyon beklentisinin bir huzursuzluk ortamı oluşturduğunu da belirtmek gerekiyor.
Emniyet içindeki operasyondan sonra yargıda bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Yapılan bazı atamaların bu konu ile ilgili olup olmadığı da bilinmiyor. Ancak anlaşıldığı kadarıyla eğer yargıda da bir değişiklik ihtiyacı hissediliyorsa bu değişikliklerin yakın zamanda gerçekleşme ihtimalinin bulunduğu yönünde.
ASIL OPERASYONA HAZIRLIK MI?
27 İlin Emniyet Müdürlerinin değişmesi ve ardından il bazında emniyette yapılan revizyonlar hükümetin özellikle paralel yapı ile ilgili yapacağı asıl operasyona hazırlık olarak değerlendiriliyor. Ancak paralel yapının daha çok resmi kurumlardaki kritik noktalara yerleştiği yönündeki iddialar değerlendirildiğinde bu tür değişikliklerle nasıl bir başarı sağlanması düşünüldüğü de merak konusu olmaya devam edecek. Hele hele böylesi operasyonlarda kurunun yanında yaşın da yanma olasılığının yüksekliği, görev sürdürme konusunda oluşabilecek moral bozukluğu gibi unsurlar da düşünüldüğünde bir güvenlik zafiyetinin oluşup oluşmayacağı da pratikteki uygulamalarda kendini gösterecektir.
Dileriz ülke genelinde yapılan bu revizyon çalışmaları yararlı sonuçlar doğurur. İlimizde yapılan revizyonla görev yerleri değiştirilen müdür ve amirlerin ve yerlerine atananların yeni görevlerinde başarılar diliyoruz.