Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan 10 Ocak çalışan gazeteciler günümüzü kutladı. Tabii davetliler Gazeteciler olunca soru bombardımanı da kaçınılmaz olacaktı. Kimi arkadaşımızın soruları çok profesyonel ve hayata dair sorulardı. Kimisininki de öyle değildi.
Sayın Okan’ın değindiği birçok konu vardı. Benim bir sorum olmuştu kendisine. Polis teşkilatında bir “algı değişikliği” olmuştu ve bunun sebebini öğrenmek istiyordum. Daha önce bir polis gördüğümüzde yönümüzü değiştirmek zorunda kalırken bugün Emniyet Müdürlüğüne yolu düşenler görmüşlerdir, polis gayet kibar bir şekilde “hoş geldiniz” demekte. Ne olmuştu da yılların polisi bir anda centilmen bir hal almıştı?
El cevap; zaman değişiyor, toplum değişiyor ve poliste bu değişiklikten nasibini alıyor. Toplum ne ise polisi de odur.
Şimdi ben bunu böyle mi anlamalıyım? Daha önce olaylara duyarsız bir toplum var iken şimdi duyarlı bir toplum olduk. İşin gerçeği misafirimiz olan bir insana yüklenmek tarzım değildi ve yüklenmedim de. Ancak ben kısmen katılmıyorum bu ifadelere. Doğru toplum olarak bir değişim geçiriyoruz. Ama Dünya’da değişiyor. Baksanıza daha düne kadar develeriyle çölde yaşayan ve katı bir hayat tarzına sahip olan Arap halkları tüm dünyaya bir demokrasi dersi vermeye başlamadı mı?
Ya da bir Albayın ülkenin Başbakanına televizyon ekranlarından döktürmesini de unutmadık. Şimdi ise Genel Kurmay Başkanlığı yapmış kişinin bile tutuklanması yine bir algı değişikliği, demokrasi adına bir çıta yükseltme değildir de nedir? Ancaaaak, bir zamanların sert mizaçlı polislerinin ya da falakacı polislerinin o günkü halkın bir yansıması olduğu beyanatı bana doğru gelmedi.
De ki bana, Avrupa Birliğine girmek istiyoruz ve işkenceye sıfır tolerans bir devlet refleksi olmuştur.
De ki bana, İnsan Hakları Mahkemelerine başvuran ve Türkiye Cumhuriyetini mahkûm ettiren birçok karardan dolayı Polis Teşkilatı yeni bir yapılanmaya gitti.
De ke bana, Fen. Fak mezunları ve bilumum Üniversitelerden alınan Yüksek Öğrenimli genç polisler sayesinde teşkilat terakki etti.
Ama lütfen deme, o gün toplum ne idiyse poliste onun bir yansımasıydı. Hayır, bu kabul edilebilecek bir önerme olamaz. Hangi bir halk kendisine karakolda işkence yapılmasını kabullenebilir. Eğer toplumlar birbirlerine işkence yapan toplumlar olsa tamam bir şey demeyeceğim. Ancak toplum aynı toplum. Değişen ne? Tamam, bir miktar değişim var olumlu yönde. İnsanlar artık daha birçok okuyor, okullu oluyor. Kız çocukları okuyor. Sivil Toplum Örgütleri sayesinde insanlar bir çatı altında toplanabiliyor. Ancak bizden önce babalarımız vardı ve hatırladığımız kadarıyla babalarımız, amcalarımız iyi insanlardı.
Öyleyse ben söyleyeyim ne değişti.
Zorlamayla, baskıyla bir yerlere gelinemeyeceğini devlet büyükleri gördü. Acı gerçekleri en çok da şu anki Yürütme Organı durumundakiler yaşadıklarından değiştirme cihetine gittiler birçok aksaklığı.
KANUNLAR DEĞİŞİYOR. Evet, en büyük değişim kanunlardaki değişimden kaynaklanıyor. Ya da şöyle söyliyim, kanunca da suç sayılan bir takım davranışlar önceleri görmezden gelinirken şimdi gelinmiyor. Yapanın yanına kar kalmıyor artık. İşkence ve rüşvet olayına karışan polis yine kendi mesai arkadaşı tarafından tutuklanıyor.
Km ne derse desin bir değişim var ve bu bütün kurumları ve kişileri zorluyor. Toplumsal anlamda bir DİP DALGA tüm kurumları, kişileri daha iyi bireyler, vatandaşlar olma yolunda değişime mecbur ederken Polis teşkilatı da bundan ister istemez etkileniyor. Onun için güler yüzlü, halka sıcak yaklaşım tarzına sahip amirleri görebiliyoruz ve seviniyoruz. Sonuçta polis dediğimiz bu kişiler içimizden birileri. Kimi sevdiğinden ve birçoğu iyi bir üniversite kazanamadığından kestirmeden iş güç sahibi olan kişiler. Üstelik de son zamanlarda alınanların hemen hepsi ya üniversite mezunu ya da kolej. Üniversite mezunu olan birinin hali de bir başka oluyor tabii ki. Cibali Karakolu oyununda Komiser rolündeki Nejat Uygur ne diyordu? Bekçiye bak be, benden tahsilli. Adam ortaokul mezunu.
İlkokul mezunu komiser olursa, adama HA, HII, GARDAAŞ derse bu adamdan çok şeyde beklemeyeceksin.
Hasan Ali Okan hakkında henüz bir şeyler söylemek için çok erken. Ancak bende ki ilk intiba bilgili, görgülü ve insan ilişkilerinde pozitif olduğu yönünde. Tabii her şeyi zaman gösterecek.