*Batman, henüz bu dönüşümün farkına varabilmiş değil. Şehrimiz, iyi, çok iyiyiz, birçok ilden daha iyiyiz gibi yaklaşımları bırakıp bazı gerçeklerle yüzleşmek durumundayız.

*Batman’ın bir gerçeği de İluh deresi kenarında 2006 yılında hasar gören binaların, yıkılmaması kış mevsiminde kaygılandırıyor.

YILLARIN SORUNU!
2006 Yılındaki sel felaketinde İluh deresi kenarındaki hasarlı konutlarla ilgili bugüne kadar yerel yönetim, bu sorunu orta yerde bıraktı.
“Öncellikli olarak sorumluluk alanımızda değil. Bizi ilgilendirmez, yetki alanımızda değil, DSİ ve diğer kurumlar ne derse o olur' cümlesi ile özetleyebileceğimiz, çekimser tavır nedeniyledir ki bu sorun yıllarca çözümsüzlüğe mahkum edildi.
Aslında Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, bu sorunu çözebilmek için de geçen yıldan bu yana örnek bir projeyi hayata geçirmenin hazırlığında. İlk etapta 1 kilometrelik bölümde ıslahı düşünülen İluh’a yönelik projeye 2018 yılında start verilmesi bekleniliyor.
Bu örnekten yola çıkarak söylemek isterim ki, İluh deresindeki hasarlı konutlar bir an önce yıkılmalı. Şehrin hayati meselesini ilgilendiren bu sorun öyle ya da böyle çözümlenmeli.

500 YATAK KAPASİTELİ HASTANE
Milletvekili Ataullah Hamidi ve Vali Ahmet Deniz’in çabalarıyla yatırıma kesin gözüyle bakılan 500 yatak kapasiteli yeni hastanenin temeli, büyük olasılıkla yeni yılın ilk aylarında atılacak.

Şimdiden o bölgede özel sektörün de düşündüğü yatırımlar var.

Kamu yatırımlarının başında yer alan yaklaşık 120 Milyon liralık 15 Bin kişilik stad, kapalı spor salonu ve atletizm pisti de artık yeni yılın ortalarında açılacak.

Kamu yatırımları sadece bunlar değil. AFAD ve Milli Eğitim’in de o bölgeye yapacağı yatırımlar da şekilleniyor.

Geçenlerde Erköklü köy muhtarı Metin Tatsız’la dolaştığımız yeni hastane alanında artık temelin atılması bekleniyor.

Yağmur sularının geçtiği derenin bıraktığı sular, İluh deresiyle birleşiyor.

Ancak Güney Raman çevre yolu şehrin belki de kenar mahallelerine yıllardır getirilmeyen hizmetleri de bir yer de getirmiş olacak. Hazine arazilerinin büyük bölümüne kamu yatırımları gerçekleştiriliyor.

14 Kilometre uzunluğundaki Güney Raman çevre yolu, şehir trafiğini rahatlattığı gibi yeni hastane başta olmak üzere yeni yatırımları da o bölgeye kaydırmış gibi.

HAVAMANİA MERAK EDİLİYOR?
Belediye’nin uzun süredir gündeminde olan hava mania planı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile yapılan değerlendirmeler sonucunda artık şekillenmiş durumda.

Başta inşaat sektörü olmak üzere birçok kişinin gözü, ‘hava mania’nın yeni planında.

Geçenlerde Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, MÜSİAD’ın toplantısında da gazetemize yaptığı açıklamada da hava mania’da da sorunun artık çözüldüğünü söylemişti.

Günlerdir başta inşaat firmaları ile kamuoyu, yeni planın artık açıklanmasını bekliyor.

Bazı inşaat firmaları sıkıntılı.

İki yıldır hazırladıkları yeni konut projelerini askıda tuttuklarını anlatan yatırımcılar, istihdama da katkı sağladıklarının altını çiziyorlardı.

Bakın neler diyor, inşaat sektöründeki bazı firmaların temsilcileri:

“Batman’da işsizliği belki de önemli ölçüde etkilen faktörlerden biri de inşaat sektörüdür. Nereden bakarsanız bakın, her inşaat firmasında yüzlerce işçi çalışıyordu. Batman genelinde her yaz ortalama 100 bin işçinin ekmek kapısı olan bu sektörün canlanması ekonomiyi de harekete geçirir. Sektörümüze bağlı dolaylı olarak 60 farklı iş kolu var. Piyasanın canlanması ve istihdamın artması için hava mania planının bir an önce açıklanması gerekiyor.”

Hava mania sorunu da bu şehrin gündeminden bir an önce çıkmalı.