Gazetecilik zor meslektir. Ailenden ve çevrenden fedakarlık etmen gerektiği zamanlar oluyor. Çalışma ortamı gazeteci için önemli bir işlevdir. Yapacağın bir hata geçmişteki tüm artılarını silebilir.

 

Gazete, değirmene benzer. Nasıl ki değirmen buğdayla çalışıyorsa, gazetede haber yazmakla oluşup köşelerle de harmanlanıp sunuluyor.

 

Gazetenin çıkması için haber üretmek zorundasın. Hem de buğday mevsimi gibi 2 ay gibi bir zaman diliminde değil… Haftanın 6 günü günlük gazete çıkaran ve yerel haberlerle gazeteyi doldurmaya çalışan bir gazetede çalışmak gerçekten zordur, herkes bu işin altından kalkamaz.

 

Batman gibi bir yerde yapacağın habere dikkat etmek en büyük gereklilik. Yaptığın haberleri kontrol ederken bile tüm işin bitmiş değil. Bazı konulardan şikayetçi olan vatandaşların soluğu gazetede alıp dertlerine çözüm bulmak istemesi bizi de bazen zora sokuyor. Büromuza gelen o kadar kişi oluyor ki, bize iletilen şikayetleri yazsak bir ay boyunca köşelerimizi bu sorunlara ayırmamız gerekiyor; onlarda haklı, istedikleri sıkıntılarına derman bulacak çözüm bulamadıklarından kapıyı bizde buluyorlar. Bizlerde elimizden geldiği kadar onlara yardım sunmaya çalışıyoruz. Her zaman haber yapamıyoruz, bazen iş yapamaz duruma dahi düştüğümüz oluyor. Eğitim ve spor derken her alanda şikayetler artmaya başladı….

 

SAHİPSİZLER Mİ ?

 

Amatör takım şampiyon oluyor. Hiçbir kurum sahiplenmiyor, Belediye dışında…

 

Belediye’nin Belediyespor’un yanı sıra amatörlere de bu yıl verdiği desteği de görmezden gelemeyiz.  Amatör futbol dallarında bu yıl Batman Belediyesi görevini yaptı;

 

Binatlıspor döndü…

 

Yeşiltepespor Muş’a nasıl gideceğinin hesabı içine girdi…

 

B’ gençler liginde şampiyon olduk. Batman’ı Muş’ta temsil edeceğiz. Muş’a gideceğimiz para yok…

 

Federasyon katılım payı nedeniyle 1000 YTL veriyor. Geriye kalan ihtiyacı karşılayan kimse yok…

 

Peki sıkıntı sadece spor’da mı?

 

Hayır…  

 

Öğrenci taşıyan bir firmanın şoförü 5 aydır para alamadığı için gazetenin yolunu tutuyor. Bu vatandaş mağdur olmuş. Dinlerken nasıl yardımcı olabiliriz? Diye düşünüyoruz. Konuyla ilgili Milli Eğitim yetkilileriyle görüştük. Vatandaşın yanlarına gelmelerini ve sorun hakkında tam bir bilgiye sahip olduktan sonra yardımcı olabileceklerini aktardılar.

 

Haber yapılmadan önce ilgili kurumun yetkilileriyle görüşün diye yol gösterdim. Çözüm bulunmaz ise “Valilik”, ilgili kurumdan sorumlu. Orada sıkıntılarınızı anlatırsınız, kısa bir sürede çözümlenir diye belirtiyoruz. Ama vatandaş haber yapılmasında ısrar ediyor.

 

Prosedürü anlatıyorsun ama dinleyen yok.

 

Peki gelen sıkıntı tek bu mu?

 

Vatandaşa anlatıyorsun. Gazete bürosunu dert bürosuna dönüştürmeyelim!..

 

Esnaf işsizlikten kan ağlıyor!…

 

Kuraklık nedeniyle tarım bitti. Tarımla birlikte iç göç başladı.

 

Bölgenin sorunları çözümlenmeden kişisel sorunlara ayıracağımız zaman yok. Tarım, tütün derken bölgede araziler verim vermemeye başladı. Sıkıntılar o kadar çok ki hangisini dile getireceğimizi bizlerde karar veremiyoruz…

 

 

Sözün özü; Günlük gazete çıkarmak zor iken, sıkıntılar ve sorunları gazete büroları yerine ilgili yerlerde çözüm arayışında bulunmaları vatandaşlar açısından daha iyi olur. Her şey gazete bürolarında bitmiyor. Gazete bürolarında kenti tanıtacak güzel haberler yapılması için mücadele edilirken, evdeki hesap çarşıya uymaz misali bazen davetsiz; sorunu olan misafirlerimiz oluyor. Umarız bundan sonra gazete bürolarına şikayetlerle değil. Takdir edilecek çalışmalarla vatandaşlar gazetelerin yolunu tutar. Yıkıcı olacağımıza birbirlerimize daha anlayışlı düşüncelerle yaklaşıp daha yapıcı olmak dilekleriyle görüşmek dileğiyle…