Mayın insanoğlunun hemcinslerini alt etmek için kullandığı ve hedef gözetmeyen en korkunç silahlardan biri. Konulduğu yerden habersiz bir şekilde geçen suçlu veya suçlu herhangi bir canlının dokunması ile canlıyı öldüren bir silah. Mayına basıp ölmeyen insanları veya canlıları bekleyen ise geride kalan ömrünü bir uzvundan yoksun olarak yaşamak zorunda kalması.
Bu korkunç silah nedeniyle onbinlerce insan sakat kalmış durumda. Ölenlerin sayısının aktarılamayacak kadar çok olduğunu bilmem anlatmaya gerek var mı?
Birleşmiş Milletler 8 Aralık 2005 günü "4 Nisan"ı "4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü" olarak ilan etti.
2006'da birincisi yapılan bu kampanyanın bu yılki adı;"Bacağını Ödünç Ver" ya da "Paçanı Yukarı Çek" (LengyourLeg) olarak belirlendi.
Mayınların yasaklanması; Ottawa sözleşmesi
"Ottawa Sözleşmesi" olarak da bilinen "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme", 4 Aralık 1997 tarihinde Kanada'nın Ottawa kentinde imzaya açıldı.
Sözleşme 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi. Ottowa Sözleşmesiyle sonlanan süreci 1992'de sivil toplum örgütlerinin başlattığı bir kampanyayla başlamıştı.

Türkiye Ottowa Sözleşmesi'ne 2003 yılında taraf oldu, sözleşme 4 Aralık 2004'te yürürlüğe girdi.

Sözleşmeye bu güne kadar156 ülke imza atarken halen sözleşmeyi imzalamayan 40 ülke bulunmaktadır.

Kamboçya'da 23 Kasım 2011'de yapılan Sözleşmeye Taraf Devletler toplantısında açıklanan gözlem raporuna göre 2010'da 87 ülke, bulundurdukları kara mayın stoklarının imhasını tamamladı.
Türkiye 1 Mart 2008'e kadar imha etmesi gereken mayınları imha etmedi. Ottowa Sözleşmesi'ni ihlal eden dört ülke var: Türkiye, Yunanistan, Beyaz Rusya ve Ukrayna.

Sözleşme imzaya açıldığından bugüne savaş artığı ya da sınırları "korumak" adına yerleştirilen mayınların toplanıp etkisiz hale getirilmesi için uluslararası çalışmalar yapılıyor. Sözleşmenin 5. maddesi taraf devletlere mayın temizliği için 10 yıl süre tanıyordu.
Türkiye'de 1950-1955 ve 1984-1994 yılları arasında toprağa 1 milyon mayın döşendi.
Depolarda ise imha edilmesi gereken 3 milyon mayın bulunuyor.

1 Mart 2008 stoklardaki mayınların imhası için son tarihti. Ancak stoklardaki mayınların imhası hala tamamlanmadı.

1 Mart 2014 ise toprağa döşeli mayınların temizliği için son tarih.

Ayrıca Suriye sınırında mayından temizlenmesi beklenen bölge 360 milyon metrekarelik dev bir alan var. Daha da kötüsü Türkiye’nin sağlıklı bir mayın haritası yok.

2014'e iki yıl kaldı ve çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Savunma Bakanlığı Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi için açtığı ihaleye başvuran 50 şirketi ancak 6 Şubat 2012'de ön elemeden geçirip 20'ye indirdi. İhalenin ne zaman tamamlanacağı ise henüz belli değil. Bu toprakların mayından temizlenmesi ve tarımsal alanda kullanılması düşünülmekteydi. Bu ihalenin bir an önce tamamlanması uluslararası düzeyde ülke itibarının artmasına da neden olacaktır.
Ülkemizdeki yer altında bulunan ve stoklarda bulunan mayınların bir an önce imha edilmesi en temel arzumuzdur. Dileriz başka insanlar ölmeden ve sakat kalmadan gerekli önlemler alınır.