Adı: Sigara.
Soyadı: Tütün.
Baba adı: Kök.
Ana adı: Yaprak.
Doğum yeri: Toprak.
Cinsi: katran
Görevi: Kanser.
Adresi: İnsan.
Durağı: Dudak.
Sokağı: Gırtlak.
Caddesi: Bağırsak.
Mahallesi: Akciğer.
Sonu: Mezar.
 
Sigaraya dair bu ilginç tanımı sizlerle paylaştıktan sonra, biraz da insan sağlığına verdiği zararlara değinmek istiyorum.
 
İnanılması zor bir şey ama sigarada 4 binden fazla toksik yani zehirli madde bulunmaktadır. İçinde katran, kimyasal ilaçlar, kanser yapıcı maddeler, nikotin ve bağımlılık yapan maddeler vardır.
 
Akciğer kanseri ölümlerinin çok büyük bir kısmının sigaradan kaynaklandığı ve acil önlem alınmazsa 2004 yılında 1,5 milyon olan ölüm sayısının, 2030 yılında 2,5 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir.
 
Uzamanlar bilimsel olarak sigaranın kadınlara daha çok zarar verdiğini söylüyor. Akciğer kapasiteleri erkeklere göre daha az olan kadınların sigara içmesi daha büyük zarar görmelerine de neden oluyor. Ne yazık ki, son yıllarda kadınlarda akciğer kanserinde yoğun bir artış gözlenmektedir. Özellikle ekonomik bağımsızlığını kazanmış ve çalışan kadınlarda sigara alışkanlığı daha fazla görülmektedir.
 
Toplum içinde her ne kadar bazı sigara çeşitlerinin zararsız olduğu veya daha az zarar verdiği sanılıyor olsa bile, ne yazık ki sigaranın zararsız olanı yoktur. Mentollüsü, az içileni, filtrelisi hepsi zararlı. Bütün tütün mamulleri hem içene hem de dumanına maruz kalana zarar vermektedir.
 
Bazı toplumlarda tütün tablet haline getirilerek diş eti ile yanak arasına sıkıştırılmakta ve suyu emilmektedir. Bu durum özellikle ağız boşluğu ve gırtlak kanseri riskini artırmaktadır. Emilen tütünde nikotin kolayca kana karışabilmekte ve kana karıştığı için daha zararlı bir etki yapmaktadır. Tütün çiğnemek özellikle ağız boşluğu kanser riskini artırmaktadır.
 
KOAH bir akciğer hastalığıdır. KOAH için en önemli risk faktörü uzun süreli sigara içimidir. Sigara dumanına uzun yıllar maruz kalmışsanız, KOAH olma riskiniz çok yüksektir. Bu hastalığın belirtileri genellikle sigaraya başladıktan yaklaşık 10 yıl sonra kendini gösterir.

“Bir nefes için neleri feda etmezdim. Ne yazık ki bundan sonra yapılacak bir şey yok” diyor KOAH reklâmındaki hasta. Kelimler dilinden dökülürken çaresizliğin vermiş olduğu pişmanlığı ve gözlerindeki acıyı görmek çok üzücü… Bu reklâm sağlıklı bir nefesin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.
 
Sigaradan gelen ölüme, önlenebilir ölüm deniyorsa eğer; o halde tütün ürünlerinden uzak durmalı, son nefesi sigaraya kurban etmemeli. Hepimiz bir gün gelecek öleceğiz ama unutulmamalıdır ki; “Yıkılacak duvarın arkasında durulmaz.”