Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Sayın Necat Nasıroğlu ile ilgili iki günlük değerlendirmem olmuştu. Bu kent çok önemli bir ‘Değerini’ kaybederken, binlerce kişi son yolculuğunda merhum Nasıroğlu’nu uğurladı…

Politik simalardan, cenaze törenine katılan Bakanlardan, Milletvekillerinden falan söz etmeyeceğim. Merhum Nasıroğlu’nu son yolculuğunda uğurlayanlar her kesimden, her düşünceden insanlardı.

İzmir’de ikamet eden ve saygınlığı ile tanınan bir akrabamızı da cenaze töreninde görmüştüm. Ertesi gün babamla görüştüğümde, o saygın şahsiyetin sadece cenaze törenine katılmak için Batman’a gelip gittiğini öğrenecektim. Sevgi ve saygının böylesi.

Merhum Necat Nasıroğlu’nun cenaze töreninde tanıdık bir sima daha vardı; Sayın Vahdettin Bereceli…

Cenaze toprağa verilmeden önce Sayın Bereceli’yi uzaktan gördüm. Ancak yoğun kalabalıkta kendisine ulaşamamıştım.

Merhumun cenazesi toprağa verilirken de kendisiyle yüz yüze gelme olanağımız olmamıştı. Ancak taziyede bir araya gelip hasbihal ettik. Yıllar önceki Batman’ı yad ettik. Merhum Hacı Amca için son derece üzüntülüydü.

Bazı yeni okurlar Sayın Vahdettin Bereceli’nin kimliğini merak etmişlerdir. O bu kent ve sakinlerine olan duyarlılığıyla tanıdığımız bir emekli asker.

Uzun yıllar önce Kıdemli Albay rütbesi ile Batman’da görev yapmıştı. Sonraki yıllarda bu kez Batman Jandarma Bölge Komutanı, Tuğgeneral rütbesiyle kentimizde görev yapacak ve Tümgeneral rütbesi ile askerlik hayatını sonlandıracaktı. Emekli olup Sayın Necat Nasıroğlu’nun şirketinde görev üstlenmiş Bereceli, yaptırdıkları Necat Nasıroğlu Ortaokulu hizmet binasının Şubat ayı içerisinde hizmete gireceğini söyledi. Görselini gördüm, güzel bir eğitim yuvasıydı.

ÖNEMLİ HİZMETLERİ VAR…

Sayın Bereceli, sıradan bir asker ve komutan değildi. O bu kentte önemli toplumsal faaliyetleriyle hizmet yapan bir şahsiyettir.

Taziyedeki kısa sohbetimizde Batman (yeni)Kadın ve Doğum Hastalıkları Hastanesi ile Batman Adliye Sarayı arazilerinin durumunu konuştuk. Bugünkü Adliye Sarayı’nın ağaçlandırdığımız yerinde önceleri askeri lojmanların yapılması gündeme gelmişti. Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu Sözcüsü ve bir çevreci olarak Sayın Bereceli’ye yeşil alan talebimizi iletmiştik. Sayın Bereceli ile bir günde üç ayrı mekanda fidan dikimi etkinliğine katıldığımı hatırlatayım. Samanyolu, Malabadi ve Mehmetçik Ormanı’ndaki fidan dikme etkinlik fotolarımız arşivimde duruyor.

Bereceli, yeşile duyarlılığıyla bilinen bir komutan olduğundan, kentin o alanında lojman yaptırmayacak ve arsayı Milli Emlak’a devredecekti.

Eğitime olan duyarlılığı nedeniyle ayrıca Esentepe arkasındaki tepeleri (Gültepe) de Milli Eğitime okul ve yeşil alan olarak hibe edecekti. Tam tamına 176 dönümlük alanda çok sayıda eğitim yuvasının hizmete girmesi için de bakanlık nezdinde girişimde bulunacaktı. Bahsettiğim meselelerle ilgili elimde veriler, bilgiler, basın açıklamaları ve haberler var.

Bugün Batman’ın eğitim yükü Gültepe çevresindeki sayısız eğitim yuvası ile hafiflemiştir. Sayısız Anadolu Lisesi, Ortaokul ve İlkokul hizmet veriyorsa, en büyük emek askeriyeye ait arazileri eğitim hizmetine sunan Tümgeneral Bereceli’ye aittir. Bu acizane yazarın da biraz katkısı vardır. Israrla sorunu gündemde tutan, dönemin Valisi nezdinde girişimde bulunan kişiydim zira…

Yanlış hatırlamıyorsam 2009 yılında konumuzla ilgili nasıl bir değerlendirme yapmışım: “Hava Meydan Komutanlığı yanında, çok pahalı-değerli askere tahsisli 165 dönüm (176 dönüm diye de duymuştum)araziyi Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devrettiği için teşekkür ve takdiri hak ediyor. Esentepe yakınlarındaki çok değerli arsaları, eğitim kompleksi, yeni okullar için Milli Eğitime devretmekle, bu kurumu rahatlatmıştır. Söz konusu değerli arsayı Milli Eğitime devrettiği gibi, bu arsanın hemen değerlendirilmesi için de girişimlerde bulunmuştur. Bir kaynaktan edindiğim bilgilere göre Tuğgeneral Vahdettin Bereceli, bahse konu arsa üzerinde yapılacak eğitim yuvalarının 2010 yılı programına alınması için Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunmuştur.

Komutan Bereceli’nin, hibe ettiği arsa üzerinde eğitim yuvalarının inşaatının yükseldiğini görmek istemesi, kentimiz için duyarlılığını göstermektedir diye düşünüyorum.

Teknik Lise, Kız Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, ilköğretim okulu gibi çok ihtiyaç duyduğumuz eğitim yuvalarının Batman’a kazandırılması için yaptığı girişimler ve verdiği desteği yok sayamam ve görmezden gelemem…

Sayın Bereceli, eğitim kompleksine isminin verilmesi talebine çok radikal bir tepki göstermiş ve tanık olduğum o talebe şöyle cevap vermişti: “Ne yapmışım ki? Sadece devlete ait araziyi yine devlete ait başka bir kuruma devretmişim. O arsa eni iyi şekilde değerlendirilsin, başka bir şey istemiyorum.

Yöneticilerden ‘aferin’ almak amacıyla yazı yazacak karakterimin olmadığını bilirsiniz.

Gerçekten de inandığı doğrular doğrultusunda hareket eden ve yapmacık davranışlardan uzak yaklaşımlarıyla halkımızın ve yerel basınımızın takdirlerini kazanan bir komutandır Sayın Bereceli. Daha açılım falandan söz edilmeyen süreçte, Batman’da asker-sivil kaynaşmasını sağlayan bir komutandı. Mehmetçik Dershanesi’nin kurucusu olarak yoksul öğrencilerimizin elinden tutmuştu.

Vahdettin Bereceli, yaptığı hizmetin karşılığını yıllar sonra almıştır… Doktor, mühendis, öğretmen, avukat vs. kimlikleriyle karşısına çıkan Mehmetçik Dershanesi öğrencilerinin hayır duasını almak, onun için en güzel mutluluk olsa gerek...

Evet, bütün bu olumlu gelişmelerin yaşanmasındaki etkili isim kesinlikle Sayın Bereceli’ydi. Albay rütbesinde iken Mehmetçik Dershanesi’ni açıp, yoksul öğrencileri kucakladığında kendisiyle sohbet etme imkanım olmuştu. Örnek Köy projesi ile önemli çalışmalara imza atan Bereceli, özellikle eğitim alanında üniversite öğrencilerine yönelik güzel hizmetlere imza atmıştı. Özel çabaları ile ülkenin önemli dershanelerinden Batmanlı öğrencilere kaynak kitap sağlıyor ve Batman eğitimine katkı sunuyordu. O dönemde Batman, ÖSS’de önemli başarı göstermişti.

Batman’ın bir futbol takımının maçını bile bilet keserek izlemesi, Sayın Bereceli’nin ‘farklı bir komutan’ olduğunu göstermiyor mu? Sakin duruşu, mütevazi kişiliği ile dikkat çeken bir komutandır.”

Askeri veya sivil il yöneticileri hakkında çok övgüde bulunmadığımı, bu konuda nadiren yazı yazdığımı biliyorsunuz. Yağcılık, yalakalık olmasın diye çok özen gösteriyorum. Kimseden ne beklentim, ne de korkum vardır. İnandığım doğruları dillendiriyorum sadece. Misal olarak ‘paşa’ kavramını da bu nedenle kullanmıyorum.’

Evet, bu kentte sorunlara duyarlı, daha yaşanabilir bir Batman için çaba gösteren böylesi yöneticileri unutmamak gerekiyor. Böyle mütevazi bir komutanın hakkını teslim etmek istedim. Yıllar önce Batman Kent Konseyi üzerinden böylesi önemli diyaloglar ve hizmetler gerçekleştiriliyor, kentimizin bugünlerine zemin hazırlanıyordu. Bugün Batman Kent Konseyi hala yeni bir genel kurul yapmadı ve aktif değil. İz bırakan duyarlı yöneticilere selam olsun diyerek yazımı bitiriyorum.