1 Temmuz 2009 tarihinde ilimiz büyük bir yatırımın temel atma törenine sahip oldu. Gözlerden ırak ama yüksek temsiliyet katılımı ile gerçekleşen bir törenle Batman su arıtma tesisinin temeli törenle atıldı. Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Türk, Alman Büyükelçisi, İl protokolünün ilgili birimleri ve halkın katıldığı tören zevkli geçti.

Öncelikle Batman atık su projesi ile ilgili biraz bilgi verelim.220 dönümlük alan üzerinde kurulacak olan tesisin maliyeti 12 milyon auro. Bir buçuk yıldır hazırlık çalışmaları sürdürülen tesisin 2012 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Tesis günlük 361 bin tonluk bir kapasiteye sahip olup 320 bin insanın ihtiyacına göre planlanmış. Hesaplamalara göre 2030 yılına kadar Batman su arıtma işlemi için yeterli olacak ama nüfus artış hızının düşeceği göz önüne alınırsa tesisin 2050 yılına kadar olan ihtiyacı karşılayabileceği belirtiliyor. Tesise gelen atıklar önce birinci mazgallarda elenerek iki santimden büyük parçalar ayıklanacak, ardından ikinci mazgaldaki elemelerde beş milimden büyük olan parçalar ayrıştırılacak. Bu yarımından sonra devam eden atık suları havuzlarda kum ve yağı arındırılarak diğer havuzlara aktarılacak. Bu havuzlarda da çamur ile su ayrıştırılacak. Elde edilen çamurlar yakılmak suretiyle değerlendirmeye hazır hale getirilecek. İhtiyaca göre tarım alanlarında kullanılabilecek. Temizlenen sular ise Batman çayına aktarılacak. Tesis ilimiz ikiztepe köyünün güneyine düşen alanda kurulacak.

Bu bilgilerden sonra Batmanda yapılan yatırımlara geri dönelim. Bu tesis Batmana dış kredi desteği ile kazandırılan ikinci büyük yatırım olmaktadır. Bundan evvel Batmandaki altyapı sorununa elli yıllık çözüm getiren bir proje geliştirildi. Trilyonlarca liralık yatırım Batmanın altına inşa edildi. Bu projenin planlanması, uygulanması ve devreye alınması yıllar aldı ama sonunda başarılı bir iş yapılmış oldu. Bizler gözümüzün önünde gerçekleştirilen yatırımları görürken yeraltına yapılan yatırımları görmezlikten gelmekteyiz. En ufak bir yağışta Batman caddeleri sel sularına maruz kalırken hepimiz şikâyetçi olmuyor muyduk? Su patlakları ve su şebekesinin yetersizliği ve eksikliği nedeniyle ana caddelerdeki dükkânları bodrumları suyla dolu değimliydi? Elli yıl önce döşenen ve günün ihtiyacına cevap veremeyen şebekelerin değiştirilmesi hepimizin ortak talebi değilmiydi?

Belediye bu soruna kökünden bir neşter vurarak sorunu çözmüş oldu. Bu dev sorun çözülürken bizler de bir takım sıkıntılar çektik. Bu sıkıntıların en büyüğü yolların köstebek yuvasına dönüşmesiydi. Başlayan asfalt sezonu tamamlandığında bu sorunum ortadan kalkacaktır. Artık ikide bir caddelerin kazılmasına gerek kalmayacaktır. Bu altyapı yatırımı sayesinde kentimiz altyapıya sahip olan bir şehir haline gelmiştir. Kentimizin geleceği için çok önemli olan bu projenin sayesinde önümüzdeki yıllarda çok rahat bir dönem geçirebileceğiz. Batman altyapı projesine harcanana para görsel güzelliklere ayrılsaydı her taraf güllük gülistanlık olurda ama şehir güzel görünen en ufak sorunda da bataklığa dönen bir köye dönüşecekti.

Bir kentin altyapı çalışmaları bitmeden üst yapı çalışmalarına para harcanması o paranın çöpe atılmasından başka bir anlam ifade etmez. Paramızı çöpe atmak istemiyorsak altyapı çalışmalarının doğurduğu bir takım sıkıntılar karşısında da sabırlı olmamız gerekmektedir.

Şurasının unutulmaması gerekir ki altyapıya para yatırmak memleketin sevmeyen politikacılar için büyük bir risktir. Çünkü onca çaba ve emek sarf ettiği yatırımları gözle görülmez. Onun için bir politikacı altyapıya yönelmişse onun iyi işler peşinde olduğunu düşünmek gerekir.

Batman atık su projesi ise altyapı projesinden sonra çevre ve insan için çok yararlı olan ikinci dev projedir. Temel atma töreninde konuşan Belediye Başkanı Necdet Atalay İnsanla doğanın barışık olduğu bir siyaset anlayışına sahip olduklarını belirtti. Siyasi olarak en temel ihtiyaçları en öncelikli konu olarak belirlediklerine vurgu yaptı. Bu kapsamda altyapı sorunlarına eğildiklerini belirtti.

Törende söz alan Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Türk de kısaca temiz bir dünya ve ekolojik bir belediyecilik anlayışı ile hareket ettiklerini, altyapısı olmayan bir şehre şehir denilemeyeceğini, Önümüzdeki dönemde su yüzünden savaşların çıkabileceğini bu nedenle kaynakların korunması gerektiğini belirterek bunlar için barışın çok önemli olduğunu vurguladı. Kürt halkının bütün yapıları ile barış istediğini belirten Türk bu talebin yanıtlanması gerektiğini vurguladı.

Oldukça coşkulu geçtiğini söyleyebileceğimiz Batman Belediyesi Atık su projesinin başarılı bir şekilde tamamlanarak halkın hizmetine sunulmasını diliyoruz.

Batman halkının görünmese bile bu dev projeleri görmezlikten gelemeyeceğini düşünüyoruz.