TÜPRAŞ Rafinerisi ile ilgili bir dizi değerlendirmede bulunmak istedim. Bir takım teknik yeniliklerle ilgili olarak son rütuşlar yapıldığı için bu konu hakkında şimdilik yazmayacağım. İleriki süreçte bu konu hakkında da bir yazı yazacağım. Şimdi gelelim diğer konulara. Aslında her biri bir yazı konusu olabilecek kadar önemli konular.

Önceki müdür Şahin Çalbıyık ile başlayan iyileştirme trendi tecrübe sahibi yeni müdür Hadi Erbeyoğlu ile ivme kazandı. Hepsini tek tek yazmam bu köşede mümkün değil ancak bir kısmını dile getirmek istiyorum.

Özelleştirmeden hemen sona bir dizi çalışmaya start verildi. Buradaki amaç eski ve estetikten yoksun rafinerinin çağa uygun hale getirilmesi idi. TÜPRAŞ İnşaat Proje ve Yatırımlar departmanının özverili Mühendislerinin kontrolünde modern bir geçici asfalt sahası yapıldı. Aynı tarihlerde bir anda birkaç tankerin giriş ve çıkış yapabileceği turnikelerde bitirildi. Açık ve kapalı kanalların temizliği, Atık su arıtma tesislerinin modernizasyonu, atıl durumdaki binaların bertaraf edilmesi ve rafineri içi toprak yolların asfaltlanması da yine içinde bulunduğumuz sene içinde yapılmış olan iyileştirmeler. Modern Havuz ve Mühendislerin kalacağı birkaç apartman ile yeni kantar da yine bu sene içinde bitirildi.

Ayrıca İnsan Kaynaklarının da bir takım çalışmaları oldu. Şu anda Kırıkkale Rafinerisinin personel alımı ile ilgili sınav bitti ve değerlendirmeler yapılmakta. Batman’da da bir sınav açılmıştı ve alımlarda da özellikle yöre insanına ağırlık verilmişti. İnsan Kaynaklarının başarılı çalışmalarını şöyle sıralayabiliriz:

-Gücümüz enerjimiz projesi yapıldı. Bu projeye devam edilecek. Uluslar arası bir katılım ile gerçekleştirilmiş olan proje bu sene de devam edecek. 

- Batman’da her kesim tarafından takdir edilen kişilerden oluşan bir kurul oluşturulacak. Bu kurul Atık Yönetim Ekibi projesinde çalışmalara katılacak. Bunun için 21 pilot okul seçilecek. Bu okullara kutular dağıtılacak. Haftada bir okullar dolaşılacak ve toplanan atıklar niteliklerine göre ayrıştırıldıktan sonra satılacak ve elde edilen gelir ile ilgili okulların çevre ve enerji çalışmalarında finansman olarak kullanılacak.

- Tema, Çevre Görülüleri Derneği, Valilik, Milli Eğitim ile birlikte çalışmalar yapılacak. Bu sene Slovenya, ABD, Güney Kore ve İsviçre’den öğrencilerle birlikte 15 günlük bir kamp yapılmıştı. Gelecek sene bu Ülkeler değil de başka ülkelerden Üniversite öğrencileri ile birlikte çalışmalara devam edilecek.

- Tüm Rafinerilerde sosyal aktivite kulüpleri kurulmuş ve müzik, fotoğrafçılık, tiyatro ve geziler düzenlenmekte. Bu ay içinde Batman’da bir fotoğrafçılık sergisi açılacak. Halk müziği ve Türk sanat müziği korosu kurulacak. Petrolün hikayesi tamamlanacak.

- Batman Endüstri Meslek Lisesinde kimya laboratuarı kurulacak. Mesleki eğitimi Güçlendirme Projesi  (MEGP) kapsamında öğrencilerin ihtiyacı olan ders kitaplarını TÜPRAŞ yazacak. Öğrenciler üç gün Rafineride iki gün okulda eğitim görecekler. Dersler TÜPRAŞ mühendisleri tarafından verilecek. Teori ve pratik ile öğrenciler çok daha fazla bilgilenmiş olacak.

- Şemsiye Hareketi Projesi Batman’da 100 güler yüz ile devam edecek. Buradaki amaç kentin imkanlarından faydalanamayan öğrencilere TÜPRAŞ’ın imkanlar sunması. Bundan öğrencilerin yanı sıra aileleri ve öğretmenlerinin de yararlanmaları hedeflenmekte.

-23 nisan çocuk şenliğinde TÜPRAŞ tarafından organizasyon yapılmış ve 1500 çocuk doyasıya eğlenmişti. Bu bir gelenek haline getirilecek.

- 100 bin ağaç dikildi. 6-7 sene sonra Batman bir ormana kavuşmuş olacak.

- TÜPRAŞ çalışanları kendi aralarında gönüllülük temelinde bir fon oluşturmuşlar. Burada toplanan bağışlar ihtiyaç sahiplerine burs olarak veriliyor. Kriter ise maddi açıdan zor durumda olmak, Batmanlı olmak, başarılı olmak,  ve şehir dışında bir üniversitede okuyor olmak. Çoğunluğu kız öğrencilerden oluşan 49 kişi 31 ilde 38 Üniversitede her ay 100 TL. alaraktan eğitimlerine devam etmekteler. Bunlar mezun olduktan sonra yerlerine yine bir 49 kişi alınacak.

- Koç Vakfı tarafından Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) projesi kapsamında 40 öğrenciye burs verilmekte. Bu sayı 30 daha artacak. Bunda da kriter akıllı ama fakir lise öğrencilerine TÜPRAŞ tarafından imkanlar sunulması. Bu öğrenciler ile ilgili tüm işlemler ve çalışmalar Koç Holding adına TÜPRAŞ gönüllüleri yani Meslek Lisesi Koçu (MLK) yürütmektedir. İnsan Kaynaklarının başarılı üst düzey yöneticileri tarafından bu projeden faydalanan öğrenciler takip edilmekte ve proje gereği kişisel gelişim modülleri ile desteklemekte ve staj önceliği sağlanmakta. Bu öğrencilere istihdamda da öncelik verilecek.

Gerçekleri göz ardı etmemek gerek. Batman’da resmi veya özel hiçbir kuruluş bu kadar faydalı çalışmayı yapmamıştır. Özelleştirme öncesi Rafineri ile şimdiki Rafineri ve faaliyetleri arasında dünyalar kadar fark var. Bunun desteklenmesi lazım. Kamu oyu oluşturup Koç Holdingin bölgemize yeni yatırımlar yapmasını sağlayabiliriz. Benim en büyük hayalim Batman’a Koç Üniversitesi tarzında bir Üniversitenin kazandırılmasıdır. Özel bir Üniversite açılırsa bunun arkası da gelir. İstikrarın ve huzurun olduğu yerde bunlar pek ala mümkün. Adam gelir yeni iş sahası da açar, özel üniversitede. Kazanan bölge insanı olur.