Batman Üniversitesi, 28 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Kuruluşu sırasında İnönü Üniversitesi rektörünün tedviren sürdürdüğü rektörlük görevinden sonra 09.09.2008 tarihinde rektörlüğe Prof.Dr. Abdülselam Uluçam atandı.

Bu tarihten günümüze kadar geçen sürede Batman Üniversitesi rektörlüğünü Abdülselam Uluçam yapmaktadır.

Rektörümüzün görevi önümüzdeki günlerde bitecek ve yerine akademisyenler tarafından seçilecek üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir aday rektörlük görevini devralacak.

Öncelikle belirtmek gerekmektedir ki üniversitemizin bugüne gelmesinden eksiği ve fazlası ile görev süresini tamamlayan Abdülselam Uluçam hocamızın emeği bulunmaktadır.

Kimimiz çalışmalarını eksik bulabilir, kimimiz hiç beğenmeye bilir, kimimiz bu koşullarda yapılanları başarı hanesine yazabilir. Herkesin fikri kendisine elbet ancak şurası bir gerçektir ki bugün 7 Fakülte,3 Enstitü,4 Meslek Yüksekokulu ve 10 Araştırma merkezine sahip olan 437 öğretim elemanı ile 11 bin öğrenciye ev sahipliği yapan bir üniversitemiz var ve bu üniversitenin bugüne gelmesinde rektörlük görevini yapan Uluçam’dır.

Batman Üniversitesi bugünkü durumundan daha iyi bir konumda olabilir miydi sorusuna verilecek cevap var elbet. Lakin Üniversite bölümlerinin açılmasından tutun kampus yerleşkesinin belirlenmesine kadar geçen süreçlerde nasıl sıkıntıların yaşandığını da takip edenler biliyor olmalılar.

Zaman zaman istifa derecesine gelen kurucu bir rektörden söz ediyoruz. Sonuç olarak günahıyla sevabıyla Prof.Dr. Abdülselam Uluçam dönemi kapanmış bulunuyor.

Şimdi mevcut altyapı üzerine yeni yapılar inşa edecek rektör adayının seçimi söz konusu. Önümüzdeki günlerde Batman üniversitesi kadrosunda bulunan Akademisyenler kullanacakları oylarla üç aday seçecekler ve bu adaylar arasında cumhurbaşkanı bir adayı rektör olarak atayacak.

Bu güne kadar adaylıklarını açıklayan hocalar şunlar:

1-Prof. Dr. Aydın Durmuş

2-Prof. Dr. Şehmus Demir

3-Prof. Dr. Hakan Çoban 

4-Prof. Dr. Şemsettin Dursun

5- Prof. Dr. Şemsettin Civelek

Adaylık konusunda sık sık ismi geçen ancak henüz kendisinden bir açıklama duymadığımız bir aday adayı daha vardı. Prof.Dr. Tahir Nalbantçılar. Hocamızın adaylığını açıklayıp açıklamayacağını bilmiyoruz lakin açıklarlarsa aday sayısı seçilecek aday sayısının iki katına erişmiş olacak.

Bugüne kadar gözlemlediğimiz kadarıyla hocalarımız seçilmek için kamuoyu oluşturma çabasındalar. Gazeteleri dolaşan ve hedefleri konusunda açıklamalarda bulunan hocalarımızın tamamı üniversiteyi ileriye taşıyacak projelere sahip olduklarını ifade etmektedirler.

Bilim ve araştırma merkezi konumundaki üniversitelerimizin özgürlükçü bir anlayışla yönetilmeleri hem bölgeye hem ülkeye yarar getirecektir.

Halen üniversitemizde;

1-Teknik Eğitim Fakültesi; Elektrik Eğitimi Bölümü Makine Eğitimi Bölümü Eğitim Bilimleri Bölümü Otomotiv Bölümü

2-Mühendislik-Mimarlık Fakültesi; Makine Mühendisliği Bölümü Jeoloji Mühendisliği Bölümü

3-Fen-Edebiyat Fakültesi; Biyoloji Bölümü Fizik Bölümü Kimya Bölümü Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Matematik Bölümü Tarih Bölümü

4-Teknoloji Fakültesi

5 -İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi

 6-Güzel Sanatlar Fakültesi

7- İslami İlimler Fakültesi bulunmaktadır.

Bu fakültelerin hızla büyüyen ilimize yetmediği açıktır. Hele hele bölgenin sağlık alanında tercih edilen bir ili haline gelen Batman’ın önemli bir gelir kaynağının da sağlık alanından geldiğini hesaba kattığımızda Tıp Fakültesi, Hemşirelik fakültesi veya yüksekokul gibi fen bilimleri alanında faaliyet gösterecek fakültelere ihtiyaç olduğu açık. Bunun yanı sıra bölgedeki potansiyel ve talepler değerlendirildiğinde Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler fakültesi gibi fakültelerin kurulmasında büyük faydalar bulunmaktadır. Her ne kadar uzak bir alana kurdurulmuş bulunsa da Batman Üniversitesi yerleşke alanı yeni bölümlerin açılmasına da müsait bulunmaktadır.

Hangi rektör adayının bu alanlarla ilgili çalışmaları öncelikleri arasında sayacağı da merak konusu doğrusu.

Sonuç olarak rektör adaylarımızın vaatlerde bulunmasını normal karşılamaktayız. Seçilebilmeleri için nasıl davranmaları gerektiğini hangi yollardan geçmeleri gerektiğini tahmin etmek zor değil ve anlayışla karşılıyoruz. Lakin kim seçilirse seçilsin bir bilim yuvasının başına geldiğini unutmamalıdır.