Hafta sonunda Sason karayolundan giderken tanık olduğum manzara beni oldukça endişelendirdi…

Batman Baraj havzasındaki suların hayli çekildiğini gözlemledim.

Batman Barajı bu kent için çok önemli. Sulama (Sağ ve sol sahil sulama kanallarıyla), taşkın koruma ve enerji amaçlı inşa edilen Batman Barajı havzasının hızla toprakla dolması üzerinde önemle durmamız gereken bir gelişmedir…

Batman Barajı’nın su toplama/tutma kapasitesi üst sınıra ulaştığında Sason ilçemize bağlı Acar(Herende) köyü yakınına kadar göl oluşmaktadır.

Ne yazık ki göldeki su oldukça çekilmiş, Kozluk ilçemize bağlı Kaletepe (Dahlık) köyünün aşağı kısmına kadarki baraj havzası tamamen toprakla dolmuştu…

Elektrik üretimine bağlı olarak baraj gölü havzasındaki suyun azalması normal karşılanır. Ancak çekilen alan eğer tamamen toprakla dolmuşsa, Batman barajının ömrünün kısa olacağı gerçeğine inanabilirsiniz…

ÇEVRECİLER 2007 YILINDA BOŞUNA UYARMAMIŞTI…

Yıllar önce bu konuda önemli uyarılar yapan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yönetim kurulu, barajın korunması için 31 Aralık 2007 tarihinde yetkilileri göreve çağırmıştı…

Ne yazık ki geçen zaman sürecinde kimse Çevrecileri dinlemedi…

Eğer o tarihte yapılan uyarılarına kulak verilse ve gereği yapılsaydı, bugün burada böyle bir değerlendirme yapamayacaktım…

Çevrecilerimizin, ‘ Batman Barajı toprakla doluyor’ başlıklı basına ve kamuoyuna yönelik yazılı açıklamalarını, önemine binaen arşivimden bilgilerinize sunuyorum:

“Batman ve Kulp Çay yatakları üzerine; Sulama, Taşkından Koruma ve Enerji amaçlı olarak inşa edilen Batman Barajı’nın su tutmaya başlamasının üzerinden sayılı yıllar geçmesine karşın, göl havzasının hızla toprakla dolduğu gözlenmektedir. Önlem alınmazsa- bu gidişle -Batman Barajı’nın ömrü 30 yıl bile olmayacaktır.

Derneğimizin hazırladığı Batman Çevre Raporu’nu kitaplaştırmak için raporda yer alan sorunların fotoğraf çekimlerine başlamış bulunuyoruz.

Batman Barajı’nın yukarı kesimlerinin şimdiden toprakla dolmaya başladığını yerinde tespit ettiğimiz gibi, acı manzaranın görüntülerini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Köylerimizi, verimli topraklarımızı, mezarlıklarımızı ve pek çok değerimizi sular altında bırakan barajların Havza Ağaçlandırma Projeleriyle korunması gerekirken, Batman Barajı için önlem alınmadığını gözlemliyoruz.

DSİ’nin baraj çevresinde baraj inşaatından yıllar sonra dar bir alanda yaptığı ağaçlandırmanın yetersizliği açıktır.

Batman Barajı’nın petrol kirliliğine maruz kaldığını ve bu konuda gereken önlemlerin de alınmadığını ifade etmek istiyoruz.

Barajın yukarı kesimlerinde ağaçlandırma çalışmalarına başlanmaması nedeniyle erozyon yaşanmaktadır. Yaşanan erozyon nedeniyle Batman Barajı’nın yukarı kesimleri şimdiden toprakla dolmuştur.

Acar köyü bitişiğinde son bulan Batman Barajı göl havzası, Yeşilöz, Ziyaret ve Kaletepe köylerinin aşağı kesimlerine kadar toprak, çakıl ve kumla dolmuş olup, bataklığa dönüşmüştür.

Önlem alınmazsa, daha sulama kanalları tam hizmete açılmayan Batman Barajı toprakla dolacaktır.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak başta DSİ olmak üzere ilgilileri duyarlı olmaya ve barajın temiz tutulması ve erozyondan korunması için önlem almaya davet ediyoruz.”

Çevreciler yaklaşık 10 yıl önce boşuna bu şekilde uyarmamıştı.

O uyarının gereği yapılmadığı gibi mevcut ormanlarımız da kıyımdan geçirilmiştir…

İyi de sormak gerekir, ilgili kurumlar ne yapıyor?

Çevreciler hiçbir duyarlılık göstermeseler bile, ilgili kurumların gereken tedbirleri almaları gerekmiyor mu?

Batman Barajı göl havzasının büyük bir foseptik çukur olması mı isteniyor ve bekleniyor?

İlla çevrecilerin eylem yapması mı gerekiyor?

İlla bizim mi sorunu gündeme taşımamız bekleniyor?

Geçen hafta Segirka (Yeniköy)köyü lağım sularına dikkat çekip, ilgilileri uyarmıştım…

Sanki uzaylılara hitap etmişim gibi derin bir sessizlikle karşılandım…

İnatçı biriyim! Halkın, toplumun, çevrenin sağlığı için sessiz kalamam…

‘Neme lazım’ diyemem…

‘Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ zihniyetiyle hareket edemem…

Buradan Yeniköy’deki rezalet durum için uyarıyorum…

Bir adım atılmaz, bir çalışma yapılmaz,ve ilgililer susarsa, o yazımı burada ‘uzaylılara mı seslendik?’ başlığıyla yeniden yayımlarım!..

Evet, Batman Barajı havzasına döneyim

Baraj inşa edenlerin, hizmete açanların, baraj yukarılarında ‘Havza Ağaçlandırma Projeleri’ni de hayata geçirmesi bir zorunluluktur…

Bu projeler yeterince yapılmıyor…

Ormanlarımız da korunmuyor…

Hal böyle olunca barajımızın kısa zamanda işlevini kaybetmesi gerçeği yaşanacaktır…

Devamı yarın